Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Idézetet írta: PSoft Dátum 2025 augusztus 08, 17:02Ezt válaszolta...

Nem tudom megnézni, hogy mit válaszolt. :(

vadember

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 augusztus 08, 17:50Nem tudom megnézni, hogy mit válaszolt. :(
[/quot
Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 augusztus 08, 17:50Nem tudom megnézni, hogy mit válaszolt. :(

Bemásoltam a ChatGPT-be a kérdésed és ezt válaszolta.

A LinuxCNC 2.7 → 2.9.4 váltás valóban nagyobb ugrás, és vannak lényeges változások a konfigurációs fájlok értelmezésében és működésében. Összegyűjtöttem néhány fontos tudnivalót és lépést, amelyek segítenek a régi konfiguráció átvitelében az új rendszerre.

🔧 A legfontosabb különbségek LinuxCNC 2.7 és 2.9 között:
Python 2 → Python 3 átállás
A LinuxCNC 2.8+ már Python 3-at használ. Ha voltak egyedi Python szkriptek vagy PyVCP panelek, ezeket frissíteni kell Python 3 kompatibilitásra.

Gladevcp és PyVCP
Ezek működése és függőségei változtak. A Glade 3.8 helyett újabb verziók vannak, más plugin elérhetőséggel.

INI fájl változások
A 2.7 alatt működő konfigurációkban szerepelhetnek olyan beállítások, amik már nem léteznek vagy másként működnek.

Példa: A [DISPLAY] szekcióban található POSITION_OFFSET és POSITION_FEEDBACK opciókat már nem használja a rendszer úgy, mint korábban.

HAL változások
Egyes hal modulok neve, viselkedése megváltozott.

Új modulok kerültek be, régi modulok elavultak.

Jogosultságproblémák
A LinuxCNC újabb verziói szigorúbb jogosultságkezelést is bevezethetnek. Érdemes ellenőrizni, hogy a konfiguráció elérhető-e a felhasználó számára.

✅ Amit tehetsz:
1. Konfiguráció frissítése parancssorral
A LinuxCNC tartalmaz egy segédprogramot, amely segíti a régi konfigurációk konvertálását:

bash
Másolás
Szerkesztés
linuxcnc_update_ini <elérési_út/configfile.ini>
Ez átnézi és javaslatokat tesz a frissítésekre.

2. Kezdd egy új konfigurációval és hasonlítsd össze
Indíts egy új konfigurációt a StepConf Wizard vagy PNCconf segítségével, és hasonlítsd össze az INI és HAL fájlokat a régivel. Ez segíthet feltárni, milyen új vagy megváltozott kulcsokat használ az új verzió.

3. Indító ikon hibáinak naplózása
Az általad említett ,,hibaüzenet induláskor" fontos lenne. Indítsd a LinuxCNC-t terminálból, így:

bash
Másolás
Szerkesztés
linuxcnc /elérési_út/konfig.ini
A terminálban látható lesz a pontos hibaüzenet. Ennek alapján tudunk célzottan segíteni.

📄 Példa: problémás INI bejegyzések
Ha a linuxcnc terminálon ezt írja:

sql
Másolás
Szerkesztés
Unknown ini item: [DISPLAY] POSITION_OFFSET = RELATIVE
Akkor ezt a sort egyszerűen törölni kell, mert már nem támogatott.

Ugyanez igaz lehet az alábbiakra:

POSITION_FEEDBACK

GEOMETRY

FERROR / MIN_FERROR új helyre került

Kérlek, küldd el:
Ha szeretnéd, hogy konkrétan megnézzem mi a gond:

A pontos hibaüzenetet

Vagy töltsd fel az ini és hal fájlt (vagy a teljes konfig könyvtárat, ha lehetséges)

Így konkrétan meg tudom mondani, mit kell módosítani.

PSoft

Szóval, nekem az egyik...ezt válaszolta:

Igen, a LinuxCNC nagyobb verzióváltásai között (pl. 2.7 → 2.9.4) történtek jelentős változások, amelyek miatt a régi konfigurációk (INI, HAL fájlok) nem mindig működnek módosítás nélkül. A 2.9-es verzióban több komponens neve megváltozott, új paraméterek kerültek bevezetésre, néhány elavult sor (deprecated) pedig már hibát okozhat.

### Amit érdemes végignézni/frissíteni:

---

#### ✅ **1. `DISPLAY` szekció változások**

A 2.9-es verzióban sokkal hangsúlyosabb lett a **GUI kiválasztása** (`axis`, `gmoccapy`, `qtvcp`, stb.).

**Példa korábbi INI fájlban:**

```ini
DISPLAY = axis
```

Győződj meg róla, hogy a választott GUI támogatott-e még, illetve telepítve van-e. Az újabb verziókban sokan a `qtvcp` vagy `gmoccapy` felületre váltanak.

---

#### ✅ **2. Elavult (deprecated) parancsok**

Például a `EMCMOT` és hasonló szekciók már nem léteznek vagy átalakultak. Ezeket teljesen el kell távolítani.

**Gyakori eltávolítandó sorok a régi INI fájlokból:**

* `EMCMOT = motmod`
* `REMAP = ...` sorok, ha nem megfelelően lettek implementálva
* `TASK = milltask` már nem szükséges

---

#### ✅ **3. Real-time kernel és `core` változások**

LinuxCNC 2.9 már nem használja az **RTAI** kernelt, hanem `PREEMPT-RT` a támogatott.

> Ha a régi rendszer RTAI-t használt, a 2.9-ben ez már nem elérhető. A konfigurációban nem szabad RTAI-specifikus komponenseket használni.

---

#### ✅ **4. HAL fájl hibák**

A legtöbb hibaüzenet indításkor a HAL fájlban van. Az újabb verzióban változhattak a következő komponensek:

* `motion.*` parancsok
* `pid` helyett `pid_rt` használata
* `hm2_*` (HostMot2) változások (pl. új pin nevek, eltérő elérési mód)

---

### 🔍 Mit tehetsz most?

#### 1. **Futtasd terminálból a konfigurációt**, így a hibaüzenet teljes tartalma látható:

```bash
linuxcnc /home/felhasználó/linuxcnc/configs/konfiguraciod/konfig.ini
```

Ez a hibaüzenet pontosan megmutatja, melyik sorral van gond.

#### 2. **Használj `update_ini` scriptet**

Van egy beépített konvertáló script a régi konfigurációk frissítésére:

```bash
linuxcnc_update_ini /path/to/your/config_folder
```

Ez megpróbálja automatikusan frissíteni az INI fájlodat az új verzióra jellemző szintaxis szerint. De mindig ellenőrizd kézzel is.

#### 3. **Nézd meg az új példakonfigurációkat**

Minden LinuxCNC telepítéssel jönnek példák:

```bash
/usr/share/linuxcnc/examples/sample-configs/
```

Ezekből kiderül, hogyan néz ki egy érvényes 2.9-es konfiguráció. Érdemes egy hasonló gép konfigurációját megnézni és összevetni a sajátoddal.

---

### 📋 Összefoglalás

* A konfiguráció működésre bírásához valószínűleg módosítani kell az INI és HAL fájlokat.
* A `linuxcnc_update_ini` parancs hasznos kiindulás lehet.
* A terminálos indítás során kapott hibaüzenet alapján lehet célzottan javítani.
* A régi `EMCMOT`, `TASK`, `DISPLAY` bejegyzéseket ellenőrizni kell.
* Nézd meg az új konfigurációs példákat a 2.9 verzióban.

---

🛠� **Ha meg tudod osztani a pontos hibaüzenetet**, szívesen segítek konkrétan megmondani, melyik sort kell javítani vagy törölni.

Szeretnéd, hogy átnézzem a jelenlegi INI és HAL fájlodat? Csak másold be ide, vagy csatold.

D.Laci

Szerintem sem az emberek sem az AI-k soha nem lesznek képesek úgy megmondani mit kel tenni, ha nem adják meg a pontos hiba jelenséget.

"Elmegy az állatorvos az orvoshoz merthogy beteg.

A doki megvizsgálja, kopogtatja, mond szépen, hogy ÁÁÁÁÁÁÁÁ stb. aztán:

- Mond csak mi a panaszod?

- 'azzzé! Kolléga így könnyű!

- Jó! Akkor kapsz egy injekciót, ha meggyógyulsz jó, ha nem, elaltatunk!"

Idézetet írta: PSoft Dátum 2025 augusztus 08, 18:37* A terminálos indítás során kapott hibaüzenet alapján lehet célzottan javítani.
Szeretnéd, hogy átnézzem a jelenlegi INI és HAL fájlodat? Csak másold be ide, vagy csatold.

Szedlay Pál

nekem ezt javosta az AI

Igen: 2.7 → 2.9.4 között VAN pár kötelező lépés. A legnagyobb ugrás a 2.8-ban jött ,,joints-axes" váltás; ezt a 2.9 is megköveteli. Lépj így, röviden és célzottan:

Indítsd terminálból, ne ikonnal

linuxcnc /útvonal/a/konfigodhoz.ini

Így látod a valódi hibát. (A 2.9-es ,,Updating LinuxCNC" is ezt javasolja.)
linuxcnc.org

Futtasd a konvertert a 2.7-es INI-dre
A 2.9 tartalmazza az update_ini eszközt, ami automatikusan felajánlkozik, ha régi (pre-joints-axes) INI-t nyitsz — kézzel is hívhatod:

update_ini -d /útvonal/a/konfigodhoz.ini

Ez átírja az AXIS_* szekciókat JOINT_*-re, hozzáadja a [KINS] részt, és kezeli a tipikus pin/szintaxis változásokat. Biztonsági mentést csinál .old néven.
linuxcnc.org
+1

[KINS] blokk kötelező (ha nem tette be a script)
Minimum így nézzen ki egy 3 tengelyes trivkins gépnél:

[KINS]
JOINTS = 3
KINEMATICS = trivkins coordinates=XYZ

[TRAJ]
COORDINATES = XYZ
SPINDLES = 1

(A JOINTS/COORDINATES új rendje a 2.8 óta érvényes.)
linuxcnc.org
+1

Szigorúbb értelmező beállítás 2.9-ben
Ha van ilyen sorod az INI-ben:

[TASK]
INTERPRETER = ...

és nem speciális plug-in interpretálót használsz, töröld. 2.9-től hibával leáll rossz érték esetén.
linuxcnc.org

GladeVCP bekötések helye megváltozott
A 2.8 óta a VCP pineket nem a POSTGUI_HALFILE-ben kell összedrótozni, hanem külön HAL-ban, és ezt a gladevcp-nek -H kapcsolóval add át, pl.:

EMBED_TAB_COMMAND = gladevcp -H my_vcp_connect.hal -x {XID} my_vcp.glade

Ha ez nincs így, induláskor hibát kapsz.
linuxcnc.org

Python 3
A 2.9 már Python 3-as környezet. Ha vannak saját Python-os M-kódjaid/remapjeid/paneled, futtasd át őket Python 3 kompatibilisre (pl. print() szintaxis, bytes/str). A 2.9 fő kiadás ezt hozta, régi libek nélkül.
linuxcnc.org

OS/RT ellenőrzés
A 2.9 nem fut régi disztrókon. Ajánlott: Debian Buster/Bullseye/Bookworm, uspace csomag PREEMPT-RT kernelhez. Ellenőrzés: uname -r (keresd a -rt- jelzést).
linuxcnc.org

Gyakori első hibák és gyors megoldások

,,Ismeretlen szekció [AXIS_X]/[AXIS_Y]" → futtasd az update_ini-t, vagy kézzel nevezz át [JOINT_0], [JOINT_1], ... szekciókra és tedd át a HOME_* paramétereket ide.
linuxcnc.org

VCP pin-összekötési hibák induláskor → lásd #5 (külön -H HAL-fájl).
linuxcnc.org

,,Interpreter" hiba → lásd #4 (töröld az INTERPRETER sort).
linuxcnc.org

Ha most azonnal előre szeretnél lépni:

Másold a 2.7-es konfigod egy új mappába a ~/linuxcnc/configs/ alá.

update_ini -d /.../geped.ini → fogadd el az átírást.

Ellenőrizd, hogy a fenti [KINS]/[TRAJ] példa szerint áll.

Ha GladeVCP-d van, tedd külön HAL-ba a pinek bekötését és add át -H-val.

Indítsd terminálból.

guliver83

Idézetet írta: eduard Dátum 2023 december 28, 01:53Konfigurált már valaki EtherCAT-et LCNC alatt?
Egy Leadshine EL8-EC és egy Omron MX2 ben kellene segítség.

Szia
Érdeklődni szertenék az EtherCat vezérlők mellé használtál mesa kártyát?
Ha például sok  KI_BE menet IO kell mi megoldás, vagy hogy oldottad meg?
EtherCat IO modul estleg?

TBS-TEAM

Idézetet írta: guliver83 Dátum 2026 április 09, 16:04Szia
Érdeklődni szertenék az EtherCat vezérlők mellé használtál mesa kártyát?
Ha például sok  KI_BE menet IO kell mi megoldás, vagy hogy oldottad meg?
EtherCat IO modul estleg?

EtherCat kártyához pl:(BECKHOFF EK1100) szinte bármennyi és bármilyen I/O modult akaszthatol nem kell külön Mesa kártya.

https://www.youtube.com/watch?v=L-HRLz9duZU
József

guliver83

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2026 április 09, 17:38EtherCat kártyához pl:(BECKHOFF EK1100) szinte bármennyi és bármilyen I/O modult akaszthatol nem kell külön Mesa kártya.

https://www.youtube.com/watch?v=L-HRLz9duZU

Te így használod?
Melyik a jobb megoldás, ha már van tapasztalatod leírhatnád.
Köszönöm

TBS-TEAM

Idézetet írta: guliver83 Dátum 2026 április 09, 20:29Te így használod?
Melyik a jobb megoldás, ha már van tapasztalatod leírhatnád.
Köszönöm

Nem használom, pedig a komponensek nagy része megvan, elektromos tervezéssel javításokkal foglalkozom.
Az EtherCat rendszer nagy előnye, hogy egyetlen egy UTP kábelen keresztűl
valós időben lehet irányítani kontrollálni mindent.
A távolságok nem akadályoznak, nagyon leegyszerüsödik a kábelezés a szervok és az I/O modulok között.
Hátrány: Átlag felhasználónak méreg drága minden komponens.
Nagy átlagban egy Mesa kártya/Linux CNC kombó kielégít egy átlagos CNC gépet.
József

guliver83

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2026 április 09, 21:38Nem használom, pedig a komponensek nagy része megvan, elektromos tervezéssel javításokkal foglalkozom.
Az EtherCat rendszer nagy előnye, hogy egyetlen egy UTP kábelen keresztűl
valós időben lehet irányítani kontrollálni mindent.
A távolságok nem akadályoznak, nagyon leegyszerüsödik a kábelezés a szervok és az I/O modulok között.
Hátrány: Átlag felhasználónak méreg drága minden komponens.
Nagy átlagban egy Mesa kártya/Linux CNC kombó kielégít egy átlagos CNC gépet.

Azt hittem van rajtam kívül még aki használ ilyet.

Egyelőre az KI és Be meneteket lehetséges hogye MESA kártyával
csinálom meg.
Egyébként nagyon jó megoldás az Ethertcat!

horcsab

Idézetet írta: guliver83 Dátum 2026 április 09, 23:25Azt hittem van rajtam kívül még aki használ ilyet.

Egyelőre az KI és Be meneteket lehetséges hogye MESA kártyával
csinálom meg.
Egyébként nagyon jó megoldás az Ethertcat!

Hamarosan (1-2 hónapon belül) élesztek egy rendszert 96/96 io Ethercat + Litexcnc.
Az ethercat külön hálókártyára megy majd a Litextől. A Linuxcnc alatt az ethercat stabilabb az Intel lan chipes kártyákkal. Van olyan pl. realtek amivel nem tudtam szóra bírni.
Kinco szervo és I/O próbáltam, gyorsan beállítható volt.
Valamint olyan ethercat modulok kellenek ami CIA402 kompatibilis.

guliver83

Idézetet írta: horcsab Dátum 2026 április 10, 07:39Hamarosan (1-2 hónapon belül) élesztek egy rendszert 96/96 io Ethercat + Litexcnc.
Az ethercat külön hálókártyára megy majd a Litextől. A Linuxcnc alatt az ethercat stabilabb az Intel lan chipes kártyákkal. Van olyan pl. realtek amivel nem tudtam szóra bírni.
Kinco szervo és I/O próbáltam, gyorsan beállítható volt.
Valamint olyan ethercat modulok kellenek ami CIA402 kompatibilis.

Nekem jelenleg 4 tengely megy ( CIA402) vezérlők vannak.
Egyelőre csak teszt jelleggel mennek.
""" 96/96 io Ethercat + Litexcnc."""" Ez az ami a Raspberry Pi 5 épül?

horcsab

Idézetet írta: guliver83 Dátum 2026 április 10, 10:11Nekem jelenleg 4 tengely megy ( CIA402) vezérlők vannak.
Egyelőre csak teszt jelleggel mennek.
""" 96/96 io Ethercat + Litexcnc."""" Ez az ami a Raspberry Pi 5 épül?

Igen, raspira is létezik.Én PC-n használom Colorlight 5A-75E kártyával, amit módoisítottam.

guliver83

Idézetet írta: horcsab Dátum 2026 április 10, 10:59Igen, raspira is létezik.Én PC-n használom Colorlight 5A-75E kártyával, amit módoisítottam.

Olvastam ezekről régebben egész jól kitalálták ezt és ráadásul elég olcsó megoldás.
Főleg egy Mesa kártyához képest
Én a sok IO miatt még, nem tudom mi lenne a legjobb megoldás,
Mesa vagy egy BECKHOFF, ha BECKHOFF mire minden kiegészítő meglenne hozzá, abból már bőven kijön egy komolyabb Mesa kártya is.

horcsab

Idézetet írta: guliver83 Dátum 2026 április 10, 11:21Olvastam ezekről régebben egész jól kitalálták ezt és ráadásul elég olcsó megoldás.
Főleg egy Mesa kártyához képest
Én a sok IO miatt még, nem tudom mi lenne a legjobb megoldás,
Mesa vagy egy BECKHOFF, ha BECKHOFF mire minden kiegészítő meglenne hozzá, abból már bőven kijön egy komolyabb Mesa kártya is.

Most rendeltem kínából ethercat 16/16 I/O-kat, kb. 23000Ft/db.
A Colorlight panel sem egy nagyösszeg, kb 20e/db, és ezen van 96+6 IO. Igaz ezek még csak TTL szintűek.