Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

L. Imre

Az elmúlt közel 20 évben többezer HTD3M-es kereket fogazott nekem Hársfalvi Béla úr. Sajnos tavaly januárban örökre itthagyott bennünket. Tapasztalata, személyisége, üzleti hozzáállása utolérhetetlen volt. Ő volt az az "igazi öreg szaki", aki előtt nem volt lehetetlen. Kért egy szíjat, és hozzá igazította a technológiát. A Gates szíjaknál pl. 5 századdal kisebbre állította az osztókört a lefejtőgépen, és így lett pontos, kottyanásmentes a tárcsa 15 fog esetén is. Megvolt mind a 3 fogszám tartományhoz a szerszámuk.

A cég, amelyet nyugdíjba vonulása után alapított egy munkatársával-barátjával közösen a Kurvex Bt. Fél éve még működött a honlapjuk, de most már semmi. Utánanéztem a cégnek, még létezik, tavaly adtak be bevallást, de semmilyen elérhetőségem nincs. A címük: Bp. IV-ker. Ankara u. 40. El kellene menni oda és becsöngetni, hátha üzemelnek még. Ha járok arra valamikor benézek, mert hamarosan ismét kellenek egyedi gyártású szíjtárcsák és fogaskerekek. Az árképzésük nagyon reális volt, egyedi daraboknál 3-5 ezer Ft/db, 50-100-as szériáknál 800-1500 Ft/db fogszámtól függően.

vjanos

Köszi. Ha jól értem, ezek illesztő stiftek?
Nekem csapágyba kellene, csapágygolyó minőség.

Kelepeisz Lajos

Az jó lenne ha meg tudnád kérdezni.
Köszönöm.

Kelepeisz Lajos

Amilyen nekem kell az HTD 3M  24fog, 15mm széles szíjhoz.

000000000

Kelepeisz Lajos

3db kellene, de ha tényleg van akkor menjünk át személyes megbeszélésbe?

000000000

ok írj rám légyszi holnap... most hirtelen nem találtam... ebből van itt két habvágó terelői de a cégeszacskó még nincs meg... :)

000000000

van párszor hogy a reed zárt álapotba marad ha ki oldod mágnes alol ez em tenék végálásnak ilyen technikát akkor hall szenzor már...

ANTAL GÁBOR

Svejk csinált fúrásos , esztergálós technikával HTD profilú kereket .  Azt sokan el tudnák otthon készíteni.  
 DE kellene egy pontos fejkör és lábkör átmérő számítási szisztéma, vagy korrekt doksi  .  Kinek van ilyenje?  Gondolom a nyomtatók is dolgoznak valamiből .  Van egy másik ötletem is .. Mindjárt telefonálok egy fórumtárunknak

Kelepeisz Lajos

s7manbs8

http://kepfeltoltes.hu/151027/PICT2849_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

ANTAL GÁBOR

Ahogy én számolom ezek csak 23 as fogúak ... Szegény Lajos a falnak fog menni [#nevetes1][#nevetes1]
( az 5422 re tudnál válaszolni? )

s7manbs8

Az OpenScad-ban megvan a profilja, azt dxf-be ki lehet menteni esetleg.

s7manbs8

vjanos

http://www.thingiverse.com/thing:16627" TARGET=_fnew>Itt az említett openscad modell.

Viszont ez nem az a szisztéma lesz amire gondolsz :)

Meglevő koordináta párokból álló ponthalmazból készít egy poligont - ami egy adott profil egy fogát adja ki.  
Aztán ezt sokszorosítja egy palást körül.
Nemcsak lehet, de kell is finomhangolni a fogszélességet és az árok mélységét.
Én is az adott szíjhoz szoktam 3mm vastag, adott fogszámú "fogasrúd szeleteket" nyomtatni, közben állítgatva a paramétereket. úgy az ötödik már jó szokott lenni, abból csinálok egy végleges kereket.

Szóval ez egy kevéssé tudományos, inkább próbálgatáson alapuló módszer :)
A kódban levő komment szerint nem a kerék fogprofilját, hanem a szíjét modellezik! Azaz nincs fogszám miatti profiltorzulás...

A képen egy szerintem szépen illeszkedő XL-es tárcsa metszetileg:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/2015%20Feh%C3%A9rv%C3%A1r/IMG_1949.JPG" border=0>