Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

RogerCo

Valamikor májusban szó volt az Adok-Veszekben lineáris sínekre orsókra porvédő harmonika beszerzési lehetőségről.
Tud ilyesmiről valaki ?
THK 20-as sínre/kocsihoz kellene nekem, vagy valami alternatív megoldás.

zotykó

Hello

Vettem gépváznak rengeteg 50X50-es alu profilt. Szereztem is daraboló gépet, hogy leszabjam magamnak belőle az alkatrészeket. nem elég pontos hozzá a gépem. Gondoltam meg keresek egy-két szakit, céget aki ezt el vállalná, de a környékünkön sehol nem találtam olyan embert, aki le tudná szabni őket pontos méretre.  

Nem tudtok valakit aki el vállalná DélPest környékén?  

Ha nem jó helyen kérdezek akkor mondjátok meg hol tegyem.
Kössz

Szalai György

Azért nem közlöd, hogy mi az elvárásod a méret és pontosság terén, mert nincsen is elvárásod?
Leggyél, leggyél, leggyél szíves, és adjál méreteket és tűréseket, hogy fogalmunk lehessen mit is vársz attól, akit majd ajánlunk neked, mert róla azt gondoljuk, hogy teljesíteni tudja az elvárásaidat.

besirkyjh

Szia  

Ne a méretre vágás döntse el a géped pontosságát !
Olyan konstrukciot , gép összeállitást válassz ahol van minimális állitási lehetöséged a profilokon .

zotykó

ja igen. Bocs.

Az egyik cég miliméter pontosra tudta volna vállalni. Na ez súlyos. Az én gépem meg nem volt képes egy sík felületet ki alakítani. a Cégemnél lévő vizes fűrész gép nem tudja megcsinálni a derékszöget mindkét oldalról.
Gyakorlatilag az a két dolog a legfontosabb, hogy derékszög legyen a vágás mindenhonnan. A másik pedig az, hogy az alkatrészek egyforma hosszúak legyenek. Ha nem egyformák, akkor nem tudom feszültségmentesen össze rakni a vázat. az 50X50-es alu profil eredetileg 0.1mm pontos. Ez lenne a vágyam ha ilyen pontosan meg lehetne oldani az egyforma alkatrészek hosszát. Gyakorlatban szerintem ez nem szokott sikerülni. Ugye? Én be érném a 0.2-0.3mm pontossággal is.
Ez lenne az első komolyabb gépvázam. Jól jönne a tapasztaltabbaktól egy kis segítség, hogy milyen pontosságot érdemes ezzel az alu profillal meg célozni.

A gép alapterülete 1100X800 körüli lesz. A  legnagyobb alu profil 1000mm körül lenne.
Beteszek egy képtárat, hogy nagyjából mire gondolok.
http://gepvazam.dbcup.fotoalbum.hu/" TARGET=_fnew>gépváz

zotykó

Nézd meg te is légyszi a képtárat http://gepvazam.dbcup.fotoalbum.hu/" TARGET=_fnew>gépváz és véleményezd. Köszi.
Nem tudom hogy csináljak állítható erős vázat.

besirkyjh

Ez igy jonak néz ki nagyon .
Ha állitára kellene terveznem akkor a kereszt merevitöket a két hosszu alá tenném , kicsit hosszabb anyag kell hozzá de sok bosszuságtol meg kiméled magad .
Ehhez a vázhoz legalább 0,5mm pontosság szükséges de ez függ a rászerelendö lin fajtájátol is .

zotykó

Nem egészen értem amit mondasz. Nálam a kereszt merevítő a rövid profil anyag. Azok egymás tetején vannak 2 sorban. Akkor a hosszú anyagok alatt is lesz és közötte is. Ezt gondoltam össze csavarozni oldalról is, és alulról is. na meg a két sor profil anyagot egymáshoz is. Így gondoltam kihasználni az anyag egyenességét és szerkezeti merevségét. Nem tudom így biztos nem vagyok annyira érthető. Sajnos a 3D rajzoló progikhoz nem értek. Nem tudom le rajzolni. Esetleg kézzel.

Na de a sok bába közt elvész a gyerek.
Szóval azt mondod, hogy 0.5mm legyen az a pontosság, amit tartanom kellene.
Bedobok egy másik képet is: http://kepfeltoltes.hu/120701/Zotyk__g_pv_z_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Gépváz tervem régi Szóval valami hasolló lenne a cél.

besirkyjh

Szia  

Igy látva a mostani képeket már egyértelmü hogy amit én további épitöanyagnak néztem az a váz többi része :) Igy már jol látszik a vázszerkezet .Probálj használni sarok elemeket a kötéshez és akkor már a derékszögü vágás nem is olyan fontos az összekötöknél.

zotykó

Na igen az alu vázas képtárban a 3. kép jobb alsó oldalán az egyik alu végében van beépített menet. Van egy csomó ilyenem. azok szerintem sokkal erősebb kötést biztosítanak mint a derékszögű rögzítők. Nem is beszélve arról, hogy azok nagyon drágák. Nem tudom mennyire pontosak azok. Lehet veszek vagy 30-at és kipróbálom.

Szalai György

http://www.blecha.at/zuschnitte.php?l=hu" TARGET=_fnew>Itt vágnak +/- 0,2mm pontossággal, ez már az általad elvárt 0,5mm-en belül van egy tizeddel.
De nézd meg milyen géppel!
Nem tudom a profilodat azonosítani, mert semmi katalógusban nem találok ugyan ilyet, csak hasonlót. Ezért nem tudom a profilod gyártási pontosságát sem, de hogy nem „0.1mm pontos” vagyis +/- 0,05mm abban biztos vagyok. Pedig a váz elemeket a gyártási pontosságuktól pontosabb hosszméretre szabatni szerintem értelmetlen, hiszen a vágott vég valószínűleg oldallaphoz fog csatlakozni. Ha Te találtál erre a termékre katalógus adatot, akkor légy szíves adj egy linket rá.
http://www.opl.si/uploads/aplikacije/manip3.jpg" TARGET=_fnew>Építs egy szép vázat.
A lineáris csapágy párak és golyósorsók elvárt szerelési pontossága, az alumínium vázépítő profilok gyártási pontosságát mindenképpen meghaladja. Vagyis nem kerülöd el a hézagolást. (A profil oldalának utómegmunkálása a kevés falvastagság miatt szerintem kizárható.) A kis falvastagság miatt szerintem a kézi fűrészelés, és +/- 0,5mm pontosra reszelés/csiszolás elég pontosságot ad a vázépítéshez.

Rabb Ferenc

Egy mezei marógép a gazdájval és egy méteres tolómérő nem volna elég hozzá???

Talán mégsem kellene a NASA-hoz fordulni néhány aluprofil darabolása miatt. Valahogy eddig még mindenki megoldotta...

PSoft

Lehet,hogy még "mezei marógép" se kell.:)

Pár hónapja/fél éve talán???

Ha jól emlékszem,a "mechanikai ötletek"-ben volt téma az aluprofil darabolás az http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Aluprofil_darabol%e1s/" TARGET=_fnew>én verziómban.
Én sem a NASA-nál vágattam.:)))

© Szalai György kérésére,még "méretpontossági/egyformasági" tesztméréseket is végeztem.

Aki a szöveges részére is kíváncsi,visszakereshető az említett topic-ban.

Két kép,emlékeztetőnek:

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Aluprofil_darabol%e1s/IMG_1964.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Aluprofil_darabol%e1s/IMG_1974.JPG" border=0>

4um5b65d

Jut eszembe Béla-bá....

A múltkor egy a neve elhallgatását kérő Bujtár Janival beszélgettünk. Ő is megerősítette az egyik eszement elképzelésemet, hogy mi volna akkor ha lézerrel ki lehetne vagdosni valami habosított polietilénből (polifoam) olyan különböző méretű ovális formákat amibe különféle szerszámokat, menetfúrókat stb..stb lehetne rendezetten belefektetni. Ezt lehetne 1db, mondjuk 60x20cm-es táblából is kivágni ami fel lehet ragasztani egy bútorlapra. Bútorlapot meg golyós-sínezve egy szekrénybe rögzíteni. Ebben a 60x20-as táblában lenne mondjuk 50 szerszámhely, vagy vastagabb anyagba a nagyobb szerszámoknak szükség szerint kevesebb.
Ami praktikusabbá tehetné a dolgot, hogy nem egyben hagyni ezt a 60x20-as táblát, hanem feldarabolni kisebb egységekre amit puzzle szerűen összerakhatna mindenki magának úgy hogy kijöjjön ez a 60x20-as alapterületet.
Véleményed szerint elő lehetne e állítani a lézerezést megfizethető árban ami esetleg több fórumlakót is vonzana.
Ja és ami még felmerült kérdés, hogy költségszázalékosan mennyivel lehet drágább, ha minden egyes 60x20-as lap vágása más más vágandó mintázatot tartalmazna.

Szóljon hozzá az is aki gondolkodott már ilyen vagy hasonló szerszámtárolási módozatokon.

000000000