Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

http://www.exmore.com/sites/default/files/infraredshrink_1.pdf" TARGET=_fnew>Ez lenne az eredeti cucc, ami méregdrága. Ezt szeretném lemásolni.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/Infra/2.jpg" TARGET=_fnew>Így néz ki a foncsor és az izzó együtt.
Fontos volna hogy ne legyen nagyobb 60~70mm-nél .
Olyan problémába ütköztem hogy ha tartani akarom az eredeti 300W teljesítményt (vagy kicsit többet) akkor a foncsorral egybeépített izzók nagyon nagyok, bár ez megkönnyítené az elkészítést. Ha csak izzót veszek, ahogy az eredti készülékben is használják akkor nincs foncsorom, anélkül meg szerintem rendkívül rossz lesz a hatásfok.

s5f8tmfv3

Persze ha kell szívesen rendelek Neked. Kell majd a postacímed és közvetlenül oda tudom küldetni, így nem lesz plusz költség a Tőlem-Hozzád magyar csomagküldés.

s759m832s

Gorbi, ebben nem tudok segíteni sajnos. Én s úgy kaptam. A 90-es évek elején egy barátom volt az egyik méhben. Ott voltak ezek egy ládában kidobva mind teljesen új zsírpapírba csomagolva. Volt a ládában vagy 10 darab. Elhozta mindet. Pár forintér vette meg. Elosztogatta ide oda. Tavaly a padlásán előkerült egy utolsó darab azt nekem adta. A kocsin jó hasznát veszem. Fogalmam sincs van e még ilyen.

Szalai György

Szűrőt természetesen csak akkor kérek, ha magadnak amúgy is rendelsz. Ha nem, akkor miattam ne foglalkozz vele külön.

Ha lehetne ilyen tükröt készíteni, akkor megoldódna a probléma?
Bronzból, esztergálva, polírozva. De oxidálódni fog, kell rá valami hőálló galvanizált bevonat. Eleinte nikkelezés, krómozás, ha megtermelte az árát, akkor aranyozás?
Talán a házi tükörkészítés nehézségei kissé csökkennének, ha nem paraboloid, hanem csak síkból hajlított parabola tükrös volna a konstrukció. Esetleg a jobb hatásfok érdekében két sugárzó, két oldalról melegítené a zsugorcsövet.
(Fénymásoló gépben találtam már húzott alumíniumból, vonalsugárzóhoz készült parabólaszerű tükröt.)

sasi

Szia Amatőr!
Így, hogy már tudom, mire kell az infrasugárzó könnyű tanácsot adni, illetve azt mondom el, én hogyan oldanám meg a feladatot.

A belinkelt zsugorcső olvasztóban az infra szűrőnek csupán az a feladata, hogy ne kápráztassa a felhasználót az erős fehér fény.
1. olcsó, és egyszerű megoldás: infrarubin 250Wos, esetleg 150W-os tükrözött izzó fényerő-szabályozóval, dupla falú, a fény kilépésénél szűkülő hengeres tokban, hátul kisteljesítményű ventillátorral. Így kompakt szerkezet építhető, hátránya, hogy egy betonvassal összetörve az égőt, rázós élményt okoz.
2. tükrös vetítő izzó (mozi), ugyanis ezek el vannak látva IR visszaverő réteggel is, mert a vetítőgépekben nem az izzót hűtik, hanem az izzó, és a filmvezető közti teret, meg persze magát a vezetőt.
Szűrőnek széttörnék egy infrarubin égőt (1.500Ft). Ez a megoldás azért is költségesebb, mert külön tápegység kell, feszültség szabályozás kell hozzá, no meg két doboz, viszont nem kell ráírni a betonvasra vonatkozó figyelmeztetést.

Az IR égők alapvetően abban különböznek a normál izzótól, hogy azonos feszültséghez hosszabb az izzószáluk. Ezért érdemes kisebb feszültségről járatni a vetítőizzókat.  

Nyílván az ilyen célra gyártott izzók hatásfoka néhány százalékkal jobb, de ebben az alkalmazásban nincs jelentősége, no meg az ár-értékarány sem elhanyagolható tényező.

Jut eszembe, izzószálas IR sugárzó egyszerűbb, kisebb, jobban kezelhető lenne, én ezt választanám!

s5f8tmfv3

A korábban linkelt szűrőből valószínűleg rendelek, de ha nem akkor is szólj ha kell mert nem számít hány darabot kérek, nincs kedvezmény.
A foncsor kérdésével még nem foglalkoztam behatóbban, márcsak azért sem mert nagyon macerás. Ahogy írod: korrózióvédelem, egyedi gyártás, valakinek meg is kell terveznie, én nem tudom, szerintem magas költségei lennének ennek. Inkább a gyárilag tükrös izzó volna a tiszta dolog.

s5f8tmfv3

Az infrarubin szinte minden szempotból tökéletes, kivéve a méretét. A gyári lámpa kb. 70~80mm átmérőjű, jól koncentrált foncsorú darab, míg a rubin nagy és inkább tartíti a fényt úgy emlékszem. Az eredti készülék két dolgot tud: időzíthető, ez bármilyen feszültségű izzóval megoldható. A teljesítmény szabályozható, ez 230V-os izzónál egy dimmert jelentene, törpefeszültségű izzónál egy combos trafót, plusz jónéhány Amperes fesszabályzót, ami nem csak összetetttebb de drágább is.
Ha találnék egy megfelelően kicsi, tükrös, 230V-os izzót akkor a többi nagy valószínűséggel nem okozna gondot.

Szalai György

Gyanítom, hogy nem otthoni barkácsolgatásra kell ez, hanem üzembiztosan, jó hatásfokkal termelni. Talán nem is magad dolgozol majd rajta, ezért biztonsági szempontok is fontosak. Akkor előny a törpe feszültség és a gyári alkatrészek használata.

A gyárilag tükrös IR izzó garantálja a sikert. A házi tükör a kalandot garantálja.
A #1267-ben Ebay-ról linkelt 12V 120W IR izzó úgy nézem kikaparható a gyári tükréből.
Ha majd egyszer kiég, lehetne a gyárilag garantált siker végeztével egy kis kaland alanya is.

svejk

Számomra érdekes project, nem ismertem ilyen készüléket eddig.
A különböző színű zsugorcsövek nem okoznak gondot?
A forró levegővel szenben mik a legfontosabb előnyök?

s5f8tmfv3

Van néhány előnye, pl: egy átlagos hőlégfúvó 2000W, ez kb. 300, nics mozgó alkatrész, jól megválasztott izzó (nem 150órás) és feszültség esetén szinte örök, de leginkább csak kíváncsi vagyok. Úgy vagyok vele mint a cnc-vel: nem csak a bazidrága gyári lehet jó, ha értd mire gondolok :)

s5f8tmfv3

A színekkel kapcsolatban valószínűleg igazad lehet. A fekete nagyon jól reagál az infrára, a színesek közül talán a sárga a legvilágosabb, de azok is matt felületűek, úgyhogy nem reménytelen. 99%-ban úgyis fekete lesz zsugorítva vele.

Szalai György

Hogy a zsugorcső sárga, az nem az irigységtől van. Irigy majd én leszek, mikor hatékonyan fog működni az elgondolásod.

Attól sárga, hogy a látható spektrumba eső elektromágneses sugárzásból az 550nm körüli hullámhosszúakat veri vissza leginkább.
De mit csinál a többi láthatóval, és azzal, ami nem látható?
A többi láthatóakat biztosan nem veri vissza, mert akkor nem sárga volna. Elnyeli. A nem láthatóakkal nem látjuk, hogy mit csinál.
Vagyis a hőelnyelés nem színfüggő. Attól hogy sárga, még akár ugyan olyan hatásfokkal nyeli el a hősugarakat, (IR) mint ha más színű, vagy fekete volna.

Több helyen látom leírva:
„Egy test által elnyelt vagy visszatükrözött hő mennyisége a sugárzás intenzitásától és a test színétől függ. A fekete tárgyak a legjobb hőelnyelők, míg a fehér tárgyak a legjobb hő visszaverők.”
Ez szerintem nem igaz.

Az viszont igen, hogy az elnyelt sugárzás, energiáját átadja az őt elnyelő testnek, legyen bármilyen hullámhosszúságú. Az energia pedig a testben átalakul, hő, mozgási, kémiai energiává, vagy akár más hullámhosszú fénysugárzássá.
A hőelnyelés, az anyag fényvisszaverő képességétől független tulajdonság.

s5f8tmfv3

Ha az enyém lenne az elgondolás talán még büszke is lehetnék magamra :)
Jól kifejtetted ezt az infra elnyelős dolgot a különböző színekkel, egyre bizakodóbb vagyok.