Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Én valamelyik ős AutoCAD-ben rajzoltam, nem kell semmi csicsa meg varázslóprogi, csak józan ész.

3ztiz2p39

Nem az én találmányom semmi, csak kellő számú motor és encoder szétszedése és megfigyelése kellett hozzá.

3ztiz2p39

Ja és a egy oszcilloszkóp elengedhetetlen ehhez a projecthez.

3ztiz2p39

Jó-jó, nem elengedhetetlen de nagyon hasznos.

3xeir0p5y

Közben találtam egy új encoder "tervező" progit. Kevesebb tudása van, mint a designer-nek, de vektorosan készül a rajz, így jobb a minőség. Ez egy beépülő plugin az Inkscape új verziójához, (1.01) a régivel sajnos nem megy.
Innen lehet letölteni: Inkscape extension for creating optical rotary encoder discs
A progival több típusú encoder is tervezhető, eddig egy "hibáját" találtam, hogy otthagyja a közben próbálgatott verziók maradványait, így célszerű úgy készíteni, hogy mikor már megvannak a pontos paraméterek, akkor kijelöléssel kitörlünk minden előző szemetet, és a meglévő paraméterekkel legeneráljuk a képet. A mentéshez én javaslom mindenkinek a bullzip pdf printert, amivel rögtön nyomdai minőségben tudjuk elmenteni a kész munkát.

0kae5n7g

Valaki ismeri a képen látható mitutoyo DRO-t ? Esetleg a csatlakozó alapján lehetne tudni milyen mérőlécet képes olvasni?
Köszi

0kae5n7g

Sziasztok,

Van egy fagor dro-m. TTL léceket olvas, de elvileg lehet ugy parameterezni, hogy szinusz jeleket is olvasson. 6 vezeték megy a csatihoz. Ezek: +5v 0v -5v A B ref. Shield.
Ezek alapján lehetséges, hogy olvas 1 vpp szinusz jeleket? Ha igen, akkor mit hova kell kötni?

Köszi

0kae5n7g

Eléggé lesüllyedt a topic, de azért hátha... Az előző kérdés még aktuális, sőt az az előtt is :) . Lehetséges, hogy egy 1Vpp simusos encoder működik, ha csak a tápot, és az A+ és B+ kötöm be?

gm8kkas6

Kedves Gábor
Mi a típusa a Fagor mérőlécnek és a kijelzőnek?

d5h69iche

Szia !

A Novotechnik nem encoder, csak egy szögelfordulásmérő poti.

Laci

ihvhgd64x

A képen látható panel egy DRO alkatrésze. Ebbe csatlakozna egy encoder.
Mit csinál?

3ztiz2p39

Az IC 4 db komparátort tartalmaz.
Ergo szintillesztés, zavarszűrés vagy akár négyszögesítés is lehet a feladata.