Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen működik az öntési megoldás/részlet/.
Nem Neked szántam, irtad, hogy tudod a technológiát.

3vv2btrhv

ha a viaszon van ez az anyag , akkor hogyan távolitod el a viaszt belölle ??

000000000

Természetesen az öntéshez szükséges járatok is elkészítem viaszból és összekapcsolom a viaszmintával ahogy a nagykönyvben le van írva.
 Ez után következik az átlatszó/szintelen/ kerámia mázba történő mártogatás, szükség szerint. A máz állaga mártogatás esetén kissé hig tejföl.
 Mig nedves állapotban kell először megszórni száraz öntő agyag porral, utána rögtön megforgatom a porban.Szükség esetén a beöntőnyilásról,levegőzőnyilásról nedves szivaccsal letörlöm a felesleges mázt.

Megszáradás után öntőformában homokkal ágyazom.
Így tartása van a bevont viasznak.
Fölmelegítve a viaszt kiöntöm.Beöntőnyílás,levegőzőn keresztűl.
Nem szükséges 900-ra felfüteni, a szintelen máz már 600 fok körül olvadozik.  

Átlátszó,/szintelen/ máz gyári keverésű, minden szükséges alkotóelem benne van.Több gyártócég
forgalmaz Mo.-n.Ragasztó anyagot is tartalmaz mint minden kerámia máz. Nejem nemegyszer 4x éget egy szobrot, mázakat megfelelő olvadási sorrendben kell fölpakolni.
Öntő agyag pontosan van bekeverve/száraz/
Természetesen árulnak vizzel bekevert mázakat és öntő agyagot is.

Ez a technológia közepe ! Korábban említett Feldman könyv más megoldásokat említ.
kiadás 1952 nem hiszem, hogy a precíziós öntésről részletesebben,bővebben írtak volna.

3vv2btrhv

Így tartása van a bevont viasznak.  
Fölmelegítve a viaszt kiöntöm.Beöntőnyílás,levegőzőn keresztűl
Akkor ezekszerint ez mindig egy EDÉNYBEN van a kiolvasztás alatt ???

000000000

A bevont viaszt ahogy te írod edénybe van betömörítve. Hagyományos öntőformázáshoz hasonló, csak itt nem szükséges osztott öntöformákat csinálni. Elég egy öntöforma.
Anyaga 10 mm vaslemez. ha 5% viztartalommal rendelkezö homokot tömörítel akkor ez az anyag
megáll. Nem mosott szárított folyami homokot
kell használni, ha ez van akkor 5-10% öntöagyagot kell hozzáadni.

3vv2btrhv

Na mostmár csak az a kérdésem , hogy mit öntessz bele , alut , bronzot ??

hduf42fua

Üdv mindenkinek!
Mivel én a #729 hozzászólásomban csak általánosságban írtam le a látottakat, így megköszönöm a szakszerű szakmai leírást és egyben kérnélek áruld el a felhazsnált anyagok
neveit és megtalálási helyét hátha valaki
kedvet kap egy kis viaszmintába való alu öntéshez, mivel így a látottak alapján nagyon precíz öntvényeket lehet készíteni és az utómegmunkálás is kevesebb.
Köszönettel:BM

000000000

Az alacson olvadáspontú mázak hőtartománya 860-1200 fokig tart. Lehet alut is és bronzot is önteni. 2006 őszén öntöttünk utoljára bronzot.
200x200x200-as betonkocka sablonba tömörítettük
a homokot, ez szabvány sablon a betongyártás ellenőzésénél.Nagyméretű beöntö és légjáratot kell csinálni.

000000000

Szia Ferenc!
Jónak látszik a formázási és öntési eljárásod, engem is érdekelnek a felhasznált anyagok és beszerzési helyük. Kösz az eddigi infokat.

000000000

Azért a tecnológia nem teljes, hiányzik az eleje.
Pontos mintát kell készíteni ügyelva a fém zsugorodására./Ősminta/
Le kell gyártani valamilyen anyagból.
Mivel általában kicsi tárgyat önt az ember házilag, egyszerü anyagot érdemes választani.

Modelgipsz-->faragás. Háztartási bolt
Gyurma-amit a gyerek az iskolában használ./plasztilin/

Sablon készítés:
legolcsobb a modelgipsz.

DUO-RUB PV Kétkomponensű szilikongumi paszta,
van folyékony is /tejföl, ecsetelés,mártás/
Drága tavaly tavaszi ára 5820 Ft/kg.
A sablon rugalmas pl egy szoborról lefejthető sérülés nélkül.

A kész sablonba lehet önteni a viszt.

Mó.n Szászhalombattán gyártanak megfelelő keménységű viaszt /nem tudom hol árulják/
Stearin/gyerta/anyaga is felhasználható,csak a tömörítésnél vigyázni kell.

Szintelen keramikus mázak,
Keramikus öntö agyag: mázak kg-ban is kapható
Öntő agyagot én 25kg zsákban vettem.
Lelőhelyük MŰVÉSZELLÁTÓ boltok.
Pl Bp-en az M3-as bevezető bal oldalán
Miskolc felől menet a Nádastó utcában.

DUO-DUB PV szilikongumi paszta
én egy helyüt vásároltam Miskolcon Nagy és Tsa. Művészellátó boltban ugyanott kapható a gyertya öntéshez szükséges sztearin is.  

000000000

Szia Tibor!
Te annakidején milyen eljárással öntöttél alut és bronzot?

3vv2btrhv

A modell gyártásnál jön be a CNC technologia , a zsugor miatt .
Ha már enyire belemerültünk és nam anyázzuk egymást , akkor elárulom én mivel kisérletezem .  
ezt az egéssz technologiát szeretném ugy csinálni hogy rögtön a nagativ szerszámot késziteném el a CNC-vel , természetesen olyan anyagbol ami az öntést kibirja . A megfelelö választo sik megoldása a legnehezebb feledat , de természetesen ezzel sem lehetne mindent leönteni de sokmindenre jó lenne .  
Már vannak rész eredményeim de még sok munka van lessz vele .

000000000

A formakészítésről tudnál írni egy kicsit bővebben?

3vv2btrhv

Hát az legalább husz éve volt és ki.kisérleteztem egy kerámia bevonatot ami önhordo volt , ami azt jelentette hogy kiégettem 900 c fokon és kivettem a kemencéböl pirosan izzo állapotában fogoval majd megfelelö lehülés után öntöttem bele a bronzot . Akkor én szobrászoknak csináltam a kerámia és bronz kisplasztikákat . Csak érdekességként én a viaszt mikrohullámu sütövel olvasztottam ki . a titka az volt ogy a viaszba VIZET kevertem egy az akkori növényolajgyár fejlesztö mérnökétöl kapott anyag segitségével . A viasz nem veszitett szilárdságábol mert a viz Mikrocseppekben volt benne de elég volt ahoz hogy a mikrohullám felmelegitse és ne ugy hogy közbe a térfogata növekedjen mert ez a legnagyobb probléma a viasznál .  
Na csak enyi , de én két évvel ezelött felejánlottam itt a forumon ezt a technologiát bárkinek aki alkalmazza de senkinek nem kellet .

000000000

Először Nézd a www.szilintex.hu lapot,
ez leírja a szilikongumi használatát.

A forma készítést idős szobrászművész és precíziós öntő mestertől lestem el mikor Nejemet nyakbvaló kerámia medáll készítésére oktatta.

A gyurmából- amit a gyerekek szivesen nyomják-
készítette el a medáll első példányát.
Nem a végső forma volt, csak közelítette.
Egy üveglapot szappanos vizzel dörzsölte, majd leöblítette.Ez a zsirtalanítás+formaleválasztás.
Az üveglapot csurgóra támasztotta kiszárította.
Az üveg felületéhez nem szabad hozzáérni.
Széles szájú ULTRA pasztás doboz tetejét köbevágta az is szappanozta.
Ráhelyezte a gyári vágással az üveglapra.
Aránylag puha agyaggal körbetömte.
belerakta a gyurmát/plasztilin/.
Félbevágott gimilabdába vizet öntött és elkezte sózási mudulatokkal adagolni a gipszet,közbe az asztalhoz ütögette a labdát és kavargatta. Kellő sűrűség után
finoman a gyurmára öntötte a gipszet.
1 nap száradás után könnyen levált a sablon.
Gyurmát kivette ujból föl lehet használni.
Sablon faragások stb. pozitiv minta, igazítás, présablon készítés az már a művész dolga.  

Kiszárított sablonba lehet önteni a viaszt, sztearint. Ez a két anyagnál nem kell formaleválasztást alkalmazni gipsz sablon esetén.
Ez a gipszes módszer.Több sablont lehet összerakni ha pozicíónáló furatokat készítel.
Babrás de a legolcsóbb.