Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia ebalint!
Most kuldtem erre a címedre, remélem megkapod.

000000000

Sziasztok öntőmesterek!
Viaszmintás öntéssel kapcsolatban lennék kíváncsi a tapasztalaitokra! Láttam már itt a fórumon fekecs recepteket de az nem tiszta számomra, hogy a habhoz használtos "működik-e" a viszhoz is... Továbbá a formaleválasztáshoz szükséges e bevonni valamivel a viasz felületét és a fekecsbe mi szükség van a felületaktív anyagra (mi a szerepe a kationos, anionos vagy a nem ionos jellegnek)? Minthogy a sötétben tapogatózom ezzel kapcs. az obiban nézegettem a különböző szereket és láttam egy rozsdamarót (RO 55) amiben 10-18% kationos fel.akt. anyag van.
Várom a tippeket, trükköket de méginkább a jólbevált eljárásokat!

Előre is köszi
Tasi

3vv2btrhv

sZIA Tasi
A viaszmintás öntés nem egyszerü feladat .  
Azt javasolom olvass vissza a forumon és a GOOGLE keresövel nagyon sok infot fogsz találni .Elöbb legyél tisztába az elvekkel és modszerekkel és azután nagyon szivesen segitek , mert én csináltam a viasz vesztéses bronz öntést .

000000000

Szia Tibor
Köszönöm az ötletet, már szinte az egész fórumanyagot végigolvastam de nem találtam "viaszra utaló nyomot"... :)) De akkor olvasgatok tovább... A google kereséssel meg az a gond, hogy természetesen azon is túl vagyok, csak nehéz olyan oldalt találni amin szájbarágós módon, képekkel illusztrálva magyarázzák, hogy: "na kedves csekéj módon hozzáértő amatőr ezt most így fogd meg, ezt így hívják és pontosan ilyen legyen mert különben a hajadra kenheted nem a mintára..."! ;)
De köszi, keresgélek...

000000000

Szia Tasi.

Mit akarsz önteni.

000000000

Szia Ferenc
Áláméniumot...;)

3vv2btrhv

hát azt igy nem is fogsz találni de a youtubon nagyon jo videok vannak talán abba az irányba is keress

000000000

Helló !

C.C.FELDMAN
PRECIZIÓS ÖNTÉS
című könyvben részletesen bemutatva.

Sajnos nekem csak az 1952-es kiadású könyv
volt a kezemben.

hduf42fua

ÜDV!
A Diszcoverin a napokban láttam a "hogyan készül"-be viaszmintás alu őntésről pár képet.
Ahogy láttam a viasz mintát bevonták vmi ragasztóval és utánna beszórták kerámia porral amit utánna kiégettek az égetés során kiolvadt a viasz és maradt az öntőminta, ebbe öntötték az alut a kihülés után leverték a kerámiát akész
öntvényről. Precíz lett az öntvény.Persze ez így
elmondva rém egyszerű (ha jól mondom).

000000000

Köszönöm Miklós, azt a részt én is láttam és a látottak alapján úgy gondolom, hogy a világ legjobb fémöntője vagyok...persze csak ELMÉLETBEN! :))

hduf42fua

OK!
Én azért maradok a FRÖCCS-öntésnél,mert kis idő mulva ettől is melegem van.
ÜDV!

000000000

Arany, ezüst ékszereket az ötvösök
a mai napig is viaszminta segítségével
öntik.

3vv2btrhv

vmi ragasztóval  
ez a lényeg : kerámia polyszilikát . a többi stimmel  

kerámia porral : égetett kvarc szemcsék méret szerint osztálxozva

000000000

Egyszerű átlátszó kerámikus zománc.
Porban kapható, vizzel higítódik.
Keramikusok az edény belső falát ezzel
kenik be. 900 fokC az égetési hőfok.
/ez a ragasztó/.
De ezzel TE csak a vaszt kented be vele 3x.
Max 2 mm vastag lesz. Mig nedves addig kell
meghinteni, forgatni pl öntőagyag porban.
utána szárítani.

3vv2btrhv

Ezt a hihetetlen tudást irigyeltem egész életemben . Probáltad ezt a modszert ???
Légyszives használd a válasz gombot mert igy nem tudom kinek irsz .