Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Bocs,hogy csak most válaszolok, de korábban nem voltam gépközelben. Gyantáshomokot az ÖFAG Kft.-nél lehet beszerezni. Ez készrekevert, gyantával bevont homok, ami teljesen száraz, így a formázáskor ezt nem kell tömöríteni. max egy kis rázást igényel, de amúgy, úgy folyik szinte, mint a víz. A céget és telefonszámot a neten megtudod nézni. Ha Pécset vagy a közelben van v.milyen öntöde, akkor meg lehet érdeklődni náluk is, mert azért ezt eléggé sokan használják. Árát most nem tudok, de relatíve drága szokott lenni. A formázó homok egyébként mosott, osztályozott (frakcionált)homok szokott lenni, amit különböző tipikus helyekről bányásznak, attól függően, hogy milyen tulajdonságokkal bír. Lényeges a tüzállóság, szemcseméret, alakjellemző, agyagtartalom stb. Aluminium öntés és más alacsonyabb olvadáspontú fém öntésénél sok helyen lehet akár a falu v. város határában is formázásra alkalmas homokot találni, de a 900°C körüli és a feletti hömérsékleten öntött fémek esetében már lényeges, hogy a formázóanyag milyen tulajdonságokkal bír. Egyébként a formázásra használt műgyantákra visszatérve, azok általában hőre keményedőek, azaz szobahőmérsékleten ezek nem kötnek meg, esetleg csak besűrüsödnek. A forma v. magkészítés előtt szokták a homokkal és katalizátorral összekeverni. Katalizátorral összekeverve már éppen 20°-on is meg, de ahhoz is sok idő kell, viszont melegen két-három perc a kötési idő.

43pbwjg8s

De korrekt infó!
Ritka! Gartula és köszönöm!

000000000

Köszönöm az infókat, a figyelmetlenségem miatt pedig elnézést!

Ha egy alumínium tárgyról akarok öntőformát készíteni ezzel a gyantás-homok technikával (akár égetéssel vagy katalitikus szilárdítással), szükségeltetik valamilyen előkészület a mintatárgyat illetően? Itt olyasmire gondolok, hogy a megszilárdult formából simán ki tudom venni?

43pbwjg8s

Annyiban nem szerencsés a dolog, hog yha a kész alkatrészről veszed le a mintát akkor hiényozni fog majd a zsugor.
Az öntés utáni méreted nem fog megegyszerni azzal az alkatrésszel, amiről levetted a mintát.

000000000

Ez kb. hány százalék a gyakorlatban? Ahogy néztem, a lineáris együttható jó nagy az acéléhoz viszonyítva.

A számomra kritikus helyen (hengerfal külső átmérője) úgy is alakítanom kell a gyárihoz képest, így akkor kompenzálnám. Az ha a hűtőbordák kicsit rövidebbek, nem tragédia. A hengermagasság szintén megoldható.

43pbwjg8s

Szia!
Nem akarok véletlen sem marhaságot mondani, igy holnap benn megnézem a pontos irányértékeket a különböző technológiákhoz.

43pbwjg8s

Homoknál 0.9-1.2% a zsugor.
De mindenképpen érdemes beszélgetni azzal aki önteni fogja.

000000000

Mint, ahogy KisKZ is írta zsugorodás 1,2%. Ezzel számolva nagyot nem lehet tévedni. Az előző kérdésedre válaszolva, pedig a minta darab előkészülete annyi, hogy a felületét kell simára munkálni, olyan módon, hogy a felületi egyenetlenségekbe a homokszemcsék ne tudjanak "beszorulni", mert a forma és minta szétszedésekor a forma el tud törni. A mintát szilikon olajjal kell befújni, hogy a kötéskor meglágyuló gyanta ne tudjon rátapadni.

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/%d6NT%c9SZET/!mai11/K%e9p014.jpg" border=0>
Eljutottam egy nagyon meghatározó lépésig !
Végre egyben van a kép és a keret !! A kép az égetett üveg , nem nyomtatás !!

ukcge40u

Hogy kerül a kép az üvegre?

3vv2btrhv

A Technologia Hegedüs Erzsébet magadott szabadalma . Vele vagyok kapcsolatban , ö késziti a képeket , én a kereteket .

robroy007

üdv nektek

visszakaptam az öntvény alu árát szerencsére

most kereshetek valami megfelelő rúd anyagot magamnak

000000000

vagy egy öntö mestert!:)))

besirkyjh

Azt én már találtam , lehet kicsit drága 1500ft/kg , de tudja miröl van szo .

Robi ez Neked is szol .

robroy007

hát azt hiszem maradok  a sima rúd anyagoknál az biztos tuti és a kiló már nem számít csak legyek túl ezen az egészen