Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Tényleg, mi van Kalmussal, tud valaki róla valamit?

robroy007

Tegnap elkezdtem, a korábban valamelyik topikban már említett lámpám alkatrészeit esztergálni.

Ekkor jött a nagy pofára esés sajnos

kiderült, hogy az egész öntvény teljes keresztmetszetében tiszta gáz zárványos (AlMg3 lenne elvileg)  
nektek is olyan szokott lenni az öntvény belseje mint ha homokot szórtak volna bele?

ráadásul magamnak nem tudtam volna leönteni mert nincs hozzá semmim se így meg rettenetesen sokba került az a 17 kg alu ami semmire se használható

000000000

A gyantás homokból készített forma utólag egyszerűen alakítható. Köszörűkő darabbal, vagy akár csigafúróval, bármennyi anyag eltávolítható belőle, de nagyon nehéz hozzárakni. Egy hátránya van az utólagos megmunkálásnak, hogy a felület minőség romlik, durvább lesz az öntvény. A forma készítésekor a homoknak fel kell melegednie a benne lévő gyanta kötésének hőmérsékletére ami, mint már írtam ~240°C. Emiatt a minta is, a felülete mindenképpen, közel ilyen hőmérsékletü lesz. Ez így a viaszminta alkalmazását kizárja, mert az 60-90 °C-on mindenképen megolvad. A viasznak van másik hátránya is. Igen sérülékeny, márpedig a formázó anyagokat általában tömöríteni kell. Egy másik probléma még a viasszal, hogy az öntés előtt a viaszt ki kell olvasztani, amivel pedig a mintád elvész. Hiba estén új mintát kell készíteni. Mindezek ellenére a vízüveges forma készítésre alkalmas lehet a viasz, nagyon óvatos homoktömörítés mellett. Ez esetben is lehet a formán késsőbb alakítani, szükség esetén.

besirkyjh

Ha csinál egy szilikonos negativot annyi viaszt önt emennyit nem szégyel , bár ez jelentösen megnöveli az árát a kész munka darabnak .

000000000

mert aki öntötte,csak ugatja a szakmát,és öntö mestert még pisálni se látott!!!!azért vannak az öntészeti adalékok,hogy ilyen jelenség ne jöhessen létre!:)))vidd vissza,és adja vissza a lovédat,ha meg nem,van pár ukrán "öntö mester barátom,és szivesen adnak neki leckét,alu öntésböl!:))))

robroy007

hát a mester lassan ebből a szakmából megy nyugdíjba és van munkája is csak azt nem tudom, hogy ha minden ilyen minőségű???

000000000

A hibás darabot én mindenféle képpen visszaviném, de azért nem árt megnézni, hogy milyen azoknak a "zárványoknak" a formája és felülete, mert abból lehet következtetni az öntési hibára.Pl gömbszerű fényes belsejű akkor v.milyen gáz okozta a hibát, ha nem csillogó felületű és leginkább negatív kristályforma, alaktalan, akkor szívódási üreg, ha a hibákban v.milyen idegen szemcsék vannak akkor salak vagy formázóanyag keveredett a fémbe. Így tippet lehet adni a mesternek, hogy mire figyeljen oda. Ahogy írtad 17kg-os az öntvény. Ez igen csak termetes darab, amire sok tápfejet és jó helyre kell tenni. Ha a hiba csak megmunkáláskor derült ki akkor valószínű, hogy ez volt hiba ok.

robroy007

összesen 17 kiló volt a 18 forma többnyire gyűrű és korong alakban

gáz zárvány valószínű

most voltam nála az előbb adni akart egy 30-as 250x300 hengerelt lemezt se abból jó ha csak 1 lámpára való kijön és eredetileg 3 hoz van leöntve az anyag

na mindegy jövő héten osztok szorzok aztán visszaviszem

jött a mese is, hogy az Mg el akar égni azon  hőfokon és ahol levegővel találkozik ott gázosodig (ez már csak mese habbal) meg, hogy ilyen kis mennyiséget nem lehet gázmentesíteni a tégelyben (második mese mert vagy 60 kilót is önthettek akkor az enyémen kívül)

000000000

egy itt a lényeg,ha én elvállalok egy munkát,akkor nyügje baja az enyém!:))ne hogy én világositsam már föl a kivitelezöt!aki öntö mesternek hivatja magát,annak tudni kell zárvány mentesen önteni!:))egy elsö éves ipari tanulo meg mondja egy szikra képből hogy milyen ötvözö anyagot tartalmaz,amit köszörűl!

000000000

ne halgass a mesére,mert szerintem te is tudnál igy önteni,ha adottak lennének a lehetöségeid!:))vigyél neki cavintont,vagy bilobilt!:)))ismernie kell az alap anyagot amit önt,és már tudni kéne neki hogy miböl mennyi adalékot kell hozzá adni!:))hu felhuztam magam!!!

besirkyjh

Nekem is volt hasonlo .

Eleve rá hagyással öntettem és 2-3 mm mélységben már tökéletes volt , szerintem is elkefélte a szaki .

000000000

Utánanéztem a dolgoknak, amennyire tudtam. Öntőhomok tulajdonképpen finom szemcséjű, megfelelően tiszta homok? Műgyantát hol érdemes beszerezni? Epoxy = műgyanta?
Mennyibe kerülnek ezek?
Köszi előre is!

43pbwjg8s

Vigyek mutatóba valódi öntőhomokot?
Van egy kis adag itthon pont azért, ha magyarázgatom valakinek, meg tudjam mutatni.

000000000

Találkozóra? Nem hiszem, hogy ott leszek... egyáltalán hol lesz, Pesten?

Egyébként pécsi vagyok, lakik itt még valaki a fórumról? :)

43pbwjg8s

Ejmár!
pár centivel fentebb ott virít a banner!
Minden infót megtalálhattál itt az oldalon.