Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

rbbhbyvfs

Szia,

Szerintem többünket érdekelne a "Tuning"

keri

85-90ért van egy. Állítólag szállítási sérült, de a mechanikát nem érinti ez.

Mit értesz a meg mechanikázás alatt?
A hézagokat kell beállítgatni?

keri

Ja, van rajta forgácsvédő, a szegnyerget megnézem.
Elvileg újszerű a masina.

Köszönöm mindenkinek a választ akkor meg merem venni.

8uup9xs82

Szia,

HA a tesz-veszen veszed, az ott einhell cuccokat arulo emberrel nem hibazol, velem nagyon normalis volt, en egy marogepet vettem tole. Noha kellett csinalnom egy bronzanyat a gephez, mert ki volt belole huzva a menet, de amugy a gep tokeletesen mukodik. Nekem megerte azt a jo 50-60 ezres arelonyt.

D

8uup9xs82

Szia Libus,

Van vele tennivalo jocskan, mint a kinai esztergak nagy reszen. Sok helyen, pl a keziszannal az egesz menetfeszites a noniusztarcsan keresztul tortenik, tehat az is reszt vesz a huzasban. Ezt a hibat az erban mar kikuszoboltem.  

Mindegyiknel problema, hogy a szanmozgato fogaskerekek hazan nincsen burkolat, igy minden forgacs ott kot ki, egy ido utan elnehezitve a jarast, ez is egy ora munkaval fixalhato. En polikarbonatbol csinaltam hozza takarolemezt eppen tegnap.

Sok helyen a szanok alatt pl keziszan, keresztszan nem koszorult a felulet, vagy nem tul nagy alapossaggal, ezeket erdemes lehet vizpapirozni, hogy finoman jarjon.

A tokmanyrol nem sok szot ejtenek, de a gyari 3 pofas tokmanyok meglehetosen nagy szorasban pontosak csak.  

Folytathato ez rogyasig, igerem, hogy a kozeljovoben kaptok magyarnyelvu linket, ahol szepen egy sorozatban, direkt az ilyen hobbygepek problemait fogom kielemezni egy lelkes amator szemevel.

UDv: Dud

keri

Vaterás volt, de valaki elvitte.
Mindegy azért köszönöm a segítséget.
Még nézelődök.
Ha valakinek van 80-90 körül ilyen kicsi jó állapotú gépe, az lehet hogy érdekel.

keri

hajaj, mégiscsak rám ijesztettél :)
Optimum kis esztergáiról mi a véleményetek?

8uup9xs82

Isten ments, ne legyel megijedve.  

Az optinak van egeszen helyes mutyur esztergaja talan 180as, de 300as ala ne menjel, en azt javaslom. Nincsen ezeknek a gepeknek annyi hibajuk, amit onmagaval meg nemi kezugyesseggel ne lehetne javitani, kompenzalni.  

A fo kerdes ugyis az, hogy mire akarod hasznalni majd. Ha csak hobbira, akkor kiszolgalja meg az unokaidat is a maga modjan, ha gyartani, termelni, penzt keresni akarsz vele, akkor a megvenni kivant gep fole menjel ket szinttel legalabb.

Udv: D

pa0n9mw

Üdv

A napokban láttam itt a fórumon egy eladó kis orosz  asztali esztregát.
Nekem olyan van, a kissebb hibáit leszámitva meg vagyok vele elégedve.
Ha ráteszel egy frekiváltót, ideális barkácsesztergát kapsz, és ami a lényeg ebben anyag is van........  

végyé

f35ezvjs

Nekem is OPTIMUM 280/700 padom van www.cnc.hupont.hu nézz rá, ott látod. a sajátgépeink alatt. Szerintem több mint barkácsgép csak megfelelő átalakítással egy kis műszerész pad lett.

8uup9xs82

Jozsef,  

A legjobb indulattal is de az altalad hobbigepnek titulalt joszag bizony fenyevekkel az emlitett Einhell felett jar. Mind meretben, mind minosegben. Es bizony az arat sem szabad osszehasonlitanunk.

A tied mar egy komoly joszag, elzummoghetne nalam is:)  

D

4um5b65d

Hát azért ez még hobbi kategória.
Csak vezérorsó van....
A méretéhez képest mikrosúllyal rendelkezik....
Az indítás/leállítás elektromos kapcsolóval van megoldva és nagyon rossz helyen van(ez jókora balesetveszélyt hordoz)
Ékszíj "váltó"
stb....stb

f35ezvjs

Olvasd el a www.cnc.hupont.hu oldalamon én átalakítottam ezt a gépet esztergályos kézhez, ami aszt jelenti nem kell ékszíjjat rakosgatni mivel egy LG frekiváltó ezt megoldja valamint így az előre hátra kapcsolás is meg lett oldva úgy hogy azt jobbkézzel tudom kapcsolni. a fordulatot pedig egy potencióméter állítja akár menetközben is. de láthatod honlapomon hogy eza gép mellett van még egy komoly 880 kg os ED 1000 Profi amivel nagyobb munkákat is meglehet csinálni.
én az OPTIT igazán az ortopéd csavarokhoz segéganyagok készítéséhez használom. Ezekre a munkákra kiválóan alkalmas mivel mondhatom a mérési JKV ben leírtakat tudja tartani és képes 9 ezred pontossággal dolgozni. Igaz ehez azért kéz is kell aki irányítja, no meg egy jópár tíz év gyakorlat

keri

No igen :)
Én a 180*300-ra gondoltam maximumnak.

8uup9xs82

Laslie,
Nem vitatom, hogy az emlitett Optit ti meg hobbi kategorianak tartjatok tobbtonnas, preciz, ipari gepek fenyeben. Sot a tapasztalatotok is joval barmelyikonk felett all, de biztos ti is latjatok azt a tendenciat, hogy egyre tobb, olyan hobbygepesz van itt, akinek sem igenye, sem helye, sem szuksege nincsen egy 300-asnal nagyobb kinai gepre. Ok velem egyutt megveszik valamelyik klont, reszelgetik, fenyezgetik, felszerszamozzak, igazabol csak a taknyot cukrozzuk, de ez minket bizony boldogga tesz:)

Nem lehetetlen, hogy eljon az ido, hogy erdemes lesz nekem is valtanom az ERBA-rol, de jelenleg a tudasom is edeskeves hozza.

Udv: Dudkin