Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

7cim5mm0

Minek kell valamit ütni, ha oldani is lehet szerszámmal? :)

Csuhás

Nem tesz jót a csapágynak, de mit tudsz ajánlani ha az embernek szedett-vedett marói vannak M8..M16 mindenféle méretű és hosszúságú behúzószárral? Egy darabra még gyártanék egy kupakot a maróorsó felső végébe. De ha kupak van akkor csak körülményesen lehet behúzószárat csereberélni. Van erre jó megoldás?

7cim5mm0

A hobbistának nem számít az a pár perc csere idő, termelésben meg nem használatos a szedett-vedett szerszám.
Egyébként, ha csak egy anya hossznyi menet tart, az elegendő.
Többféle behúzószárat tartani szerintem meg még mindig jobb, mint orsó csapágyat cserélni.

000000000

Ma kész lett a négyszög kulcs. teljes hossza 143mm. A "nyele" 6mm vastag és 25mm széles laposvas. Maga a "kulcs" része meg 25mm átmérőjű köracél volt aminek a hossza 23mm. Ez előző életében raporter volt de a nemes cél érdekében hisz a cél szentesíti az eszközt jelmondat közben feláldoztam. 10es fúróval átböktem. 1x45°sarokletörés a furatba. Kívülre a hegesztéshez 2x45°a másik oldalra meg 0.5x45°. Minősített hegesztővel összehegesztette majd körbe köszörültem, drótkorongon körbehúztam majd tűzkorongon.

Nemrég befogtam egy ütőkést. Majd ezzel a kis erőkarral úgy érzéssel szóval nem erőből hanem csak úgy "kényelmesen" meghúztam. Egy biztos kiesni nem fog. Majd kilazításnál 1-2 menetnyit kihajtottam majd egy jól irányzott kalapácsütés és ki is jött. Persze nem a behúzószárat vertem hanem egy dornin keresztül. Ha igénylitek rakok fel képet a négyszögkulcsról. Nem nagy valami de ha valaki kíváncsi rá lefényképezem. Egy szónak is száz a vége szerintem jó lett a hozza.

vjanos

Szuper :)
De mi az a tűzkorong?

mxjj54gxi

Én azért féltem azt a kicsi marógépedet, hogy kalapálod.
Nem arra tervezték azt, szét fogod verni, és ezesetben nem is az orsócsapágy a leggyengébb láncszem,hanem az egész ház, vezetékestől, mindenestől.
Gyárilag arra volt egy kupak, amit a szár után kell feltekerni az orsóvégre.
A szár meg galléros, oszt kifele tekerésnél a gallér robbantja ki a cuccot a kúpból ütés nélkül

000000000

Lehet Én nem jöttem még rá de ez nem olyan móka mint mondjuk az esztergánál a szegnyereg hogy koppig hátrahajtod és kiköpi ami benne van. De valaki javítson ki ha nem jól tudom. Itt ha behúztad a kúpot akkor nincs kiköpő "szerszám" Egy kis koppintás ami valóban egy kis koppintás a 20dkg kalapáccsal és kint is van. Melóhelyen a marós kolega is így szedi ki. Példának okáért a román Cugir WF 36 vertical marón és ott nem Morse kúp van hanem szerintem a meredekebb ISO kúp.  

Még mielőtt valaki azt hinni hogy 3 szerszámcsere után szétverem a gépet szóval tényleg csak egy koppintás a 20 dekással nem kell több.

000000000

Ez ügyben utánaérdeklődök Vigh Lajos fórumtársnál ugyanis Övé volt a marógép.

B.Zoltán

A SIEG-en nekem nincs menet, kénytelen vagyok ráütni a behúzószár végére, de tényleg csak egy nagyon enyhe ütés elég a 20 dekás kalapáccsal, és kint van a kúpos szár.
Ha erre tönkremegy... akkor annak már annyi.
Persze csak finoman szoktam meghúzni, de még nem lazult ki eddig.

VighLajos

Nem emlékszem ilyen kupakra, kikoppintás volt a nyerő. A Sieg SX-3-nak van kupakja a kitoláshoz, az viszont nem mindig akarja kitolni, hanem elindul a főorsó lefelé, bárhogy is van rögzítve. Marad a kiütés. No, nem a "samuval", elég egy 20 dekás, ahogy B.Zoltán írta. Nem okozott nekem problémát. Annyira nem kicsi az a marógép, 70 kg...

3m9kaxws5

Köszi szépen. Közbe olvastam a kézikönyvet ott az előtolásra a 32 120 fogaskerék áttételt ajánlják közlő 80 as de az mindegy. Nagyából akkora kellhet a szíjtárcsából is , én is gondoltam a lapos fogasszíjra körbenézek autóbontóba milyen választék lehetséges.

3m9kaxws5

Még valami próbálkozok a menetvágással valami gond lehet a nortonszekrény kapcsolóval mert pl 1,75 menet 7/c nél kéne lenni de ott más menetet vág 5/c nál vágja a 1,75 menetet,(fogaskerék áttétel megfelelő). Talán az előző tulaj rosszul rakta össze? Ja és néha nem mindig talál vissza a menetbe 3x4 igen egyszer nem, talán kopott a lakatanya vagy valami a norton szekrénybe lehet.

PSoft

A Strigon vertikálfej kulcs,behúzószár,és a kitoló kupak.
A képen látszik a gyári kulcs hossza/szármérete.
Nem kell hosszabb szárú kulcs,ez elég a behúzáshoz,és a kitoláshoz is.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Strigon_ME-1000/IMG_6522.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Strigon_ME-1000/IMG_6524.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Strigon_ME-1000/IMG_6527.JPG" border=0>

4um5b65d

Muszáj lesz egy ilyen kulcsot szereznem.
Ezzel vagy ki tudok tolni veled vagy be tudok húzni egyet....
[#vigyor3]

000000000

A tűzkorong az egy olyan korong ami egy nagy átmérőjű filckorong mely be van kenve vízüveg meg valami más anyaggal aminek nem jut eszembe a neve és ez a "ragasztóval" bekent filckorong meg van hempergetve egy speciális csiszolóporba. Majd meleg helyen hagyják ezt megszáradni. Ezt követően majdnem úgy kell használni mint egy polír korongot. Olyan finom és sima felületet csinál mint egy "több százas" csízsólovászon csak gépiesítve.