Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

A hüvely mezei melegen hengerelt rúdanyagból van. A dörzsár szárának a végét felszabályoztam, aztán a hüvelyt felmelegítve tettem rá. Így megállna a csavar nélkül is, de azért tettem bele hernyócsavart is. A fúrót is csak két, szemben lévő hernyócsavar tartja, de a tapasztalat szerint ez elég is neki. Laslie tanácsára került rá a nagy lyuk oldalról, hogy esetleges fúrótörés után is ki lehessen piszkálni a benne maradt részt. A színét egy kis felmelegítés, majd olajban lehűtés után kapta. Csak ehhez az egy mérethez jó, de pont ez benne a lényeg is, hogy nem megy az idő a fúró befogásával, hanem így bevetésre kész. Csinálok majd kisebb fúrókhoz is. Van nekem még ennél kisebb is,  vagy 3-4 méret.

nvnshmpmn

Ezzel a szárral nekem még eddig nem tört el központfúró. A fúrótokmánnyal már igen. Persze azért óvatosan megyek neki az anyagnak, ha nincs leoldalazva, vagy ha maradt egy kis csonk a közepén.
Azt nem tudom, hogy mondjuk egy egymillis fúróhegy mit csinálna? Lehet, hogy az eltörne, mielőtt elhajlana a szára, bár az attól is függ, milyen a fúróhegy/szár aránya.

nvnshmpmn

Ha jól emlékszem, annak idején, mikor Laslie mutatta  központfúróját, Ő is azt írta, hogy nem törik olyan könnyen az ilyen befogószárral készült központfúró.

4um5b65d

Kicsit talán már túl vékony lett a szár. Annyira nem szabad hajolnia, hogy a leszúrási pucuka mellé tudjon menni.
Nálam 90-100 mm hosszú a kúp utáni rész és 20-as átmérőjű. Ebbe fogom be az 5-ös szárú, 2-es központfúrót.
Persze ez nem szentírás. Akkoriban ennyire csináltam és kész.
Más mérettartományban is működhet.

Az 1-es és az alatta levő központfúróknál forgó befogót használok.
Ugyanúgy ahogy csináltad, csak az a fej el tud forogni a száron. A fej rész legyen kis tömegű és könnyen forgó, hogy ha megszorul a kis központfúró akkor képes legyen egy hangyányit elforgatni a fejet.

nvnshmpmn

Ha elforgó a fej, akkor kézzel fogod meg a fúrás alatt?

nvnshmpmn

Megcsináltam az elforgós szisztémával a menetfúró befogót is. Egy egyszerű, hagyományos fúrótokmányba fogom a menetfúrót. Meglepő, de ma tizes menetet fúrtam és simán le tudtam kézzel fogni a tokmányt. Zsákfuratot csináltam, végig akartam bele a menetet fúrni. Holnap lefényképezem azt is.

Csuhás

Nos akkor megmutatom a centírozóm. ( Hegeszteni is megtanulok majd. ) Hulladék vasból, és kicsit zörgős csapágyból készült. A csapágy nyitott volt ezért került rá a porvédő.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Linkelt_kepek/cent1.JPG" border=0>

A használati helyzet:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Linkelt_kepek/cent2.JPG

nvnshmpmn

Jó ez, pláne egy ilyen gyorsbefogóval.

Csuhás

A második kép lemaradt:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Linkelt_kepek/cent2.JPG" border=0>

r2u4n063m

Valami hasonlót összehozok talán én is, hasznos dolog. Csúcsmagasságba állítás után használat közben mennyire kell az anyagnak neki tolni, azaz honnan tudni, hogy már központban van, és nem kell tovább nyomni neki?  

Készítettem egy kezdetleges marót törött M8-as menetmetszőből, a törött részt síkra köszörülve. Ha gyengén is, de vitte a befogott anyagot, majd még próbálkozom vele.  

nvnshmpmn

rferi!
79-es a menete a tárcsának.

nvnshmpmn

Csak amúgy érzéssel kell tolni a görgőt az anyagnak. A kézikeréken nagyon jól lehet érzékelni. Amikor elkezd simán futni az anyag, meg a csapágy, akkor van központban.

Csuhás

A magasságát elég szemre beállítani. De lehet az adott késtartóhoz is méretezni. Az enyém szimmetrikus így rúd és tárcsa alakú alkatrészek centírozásához is jól lehet használni. Egyszerűen nekinyomom a forgó anyagnak és látom hogy kisimul a futása. Pár másodpercig hagyom így forogni, majd eltávolítom. A forgást megállítva meghúzom a tokmányt, berakom a kést és elkezdhetek is dolgozni.

4um5b65d

Nem kell megfogni kézzel, mivel a fej egy vállnak ütközik neki . A váll tapadása elegendő a forgatónyomaték átviteléhez.

nvnshmpmn

Értem már.[#wave]