Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

8uup9xs82

Viszont ha továbbra is kihívást keresel, akkor legalább rakj fel a gépedre egy firefox addont, a firebug- ot, mert az ilyen debugolashoz elengedhetetlen segitseg.

D

RogerCo

Sziasztok !
Van egy öreg EAN1000-es eszterga padom. Ehhez szeretném a segítségeteket kérni. Hol lehet venni hozzá a kerszt és kés szánhoz (nem értek hozzá lehet nem igy hívják) trapéz menetes orsót illetve hozzá tartozó a géphez is passzoló bronz anyákat ? sajnos mind két szán mm-ekben kifejezhető módon lóg:( Az első elképzelés a PowerBelt kft lett volna, míg ki nem vettem az orsókat. sajnos mindkét orsó egy nagyobb átmérőjü anyagból van megesztergálva. a végeinél van egy-egy kb átm. 30-as 6mm es váll rész ami a támcsapágy szerepét tölti be. Maga az orsó pedig olyan 14mm körüli.
Segítségeteket előre is köszönöm:
Roger

iy567t72g

Szerintem keress egy JÓ esztergályos MESTERT!!!!!! :-))

4um5b65d

Köszönöm mindenkinek a segítséget, illetve ajánlást, de szívós vagyok mint a kéthetes , napon száradt teve kaki, nem hagyom annyiban olyan könnyedén. Nem sok van már vissza, hogy maga a keretprogram teljesen kész legyen, utána meg csak Copy-Paste kérdése az egész.
Most már maradok a Freeweben.
A Validátorral átnézetem , majd meglátjuk mire jutok.

4um5b65d

Semmi pánik, annyi a dolgod, hogy fogod az esztergályost és szétszúratod vele az eredeti orsót. A nagyobb átmérőjű részt megtartod és egymásbacsapoltatod az új Powebeltes orsóval.
Az összeillesztésnél egy kúpos stifttel keresztben biztosítod mocorgás ellen.
A kézi szánt kapásból te is meg tudod csinálni, mivel maga aszán fixen rögzíthető az ékkel, így kiszerelt orsóval is működik a gép.
A keresztszánnal is megpróbálkozhatsz, ha ideiglenesen teszel a gépre egy M14-es menetes szárat és egy anyát odabütykölsz valahogy.
Nódiusznak meg ideiglenesen felteszel egy műanyag tárcsára ragasztott, beskálázott papírcsíkot.

279nwbpsa

Még a téli időszakban,ugyan ilyen célból rendeltem a Pewerbeltnél,1000mm,balos,14×3 trapézorsót.Kb. 2hét volt mire megkaptam,mert nem volt raktáron.6800Ft volt az ára.

000000000

...azért az a képen hosszulyukmarás...
...ugatott bele a fogadatlan prókátor!

RogerCo

Szia Laslie,
Köszönöm ez a megoldás bennem is felmerült az orsóra, de mi legyen az anyákkal? a keretszt szánnak olyan elbaszott anyja van hogy egy négyzet keresztmetszetű hasáb, és a furat közép valahogy jobb lent van, szóval még véletlenöl sem középen. És ennek a tetején van egy pöcs amiben menet van, és ez viszi a szánt. Körbe fényképeztem, csak nem tudom most hova tegyem fel :) A kézi szánnak pedig egy hengeres anyája van, de a paláston megfúrva, és az sem középen. Naa, ezt hogyan csináljam meg otthon szétszedett esztergával ?:) Neked nincs ebben nagyobb rutinod ? Vagy a polcodon nincsen elfekvőben ?:)
Köszi:
Roger

RogerCo

Ha minden igaz itt vannak a képek.
Ez a kereszt szán:
http://cnc.rogerco.hu/PICT0320.jpg" border=0>
http://cnc.rogerco.hu/PICT0325.jpg" border=0>
Roger

RogerCo

Szia,  
Csak az orsót cserélted vagy az anyát is? Ha az anyát is azt hogyan oldottad meg ?
Köszi:
Roger

279nwbpsa

Komplett csere volt.
Az orsó egy darabjából csináltam menetfúrót.Az anya pedig műanyagból készült.

RogerCo

Ahha. jól hangzik...
És az anya neked is igy néz ki ? Neked is EAN-od van?
A műanyagban nem nagyon "szorul" az orsó ?
Roger

4um5b65d

Az anya már kétségtelenül nehezebb dolog.
Én is orsó és anya csere előtt állok, de ezekkel együtt egy keresztszán köszörülést is szeretnék megejteni.
Ekkor már más helyre fog kerülni a furat, mert ugye a fecskefarok vezetéken a kereszt szán tömbje oldalra fog csúszni valamennyit.
Nekem van a géphez egy a tokmány helyére fogható két koordinátás, állítható felfogó derékszög, én azon csinálom majd az anyát.  
Rengeteg méréssel , órázással jár mire pontosan rá tudsz állni géppel az anya furatpozíciójára.
Erre jobb ha kitalálsz magadnak valamit a gépre, mert ha más csinálja akkor a gatyád rámegy.

RogerCo

Háát köszi, mit ne mondjak fellelkesítettél :))
Szerinted járható út az, hogy vennék orsót, valahogy összelenne hozva a mostani ugymond agyrésszel. És itt jön a kérdés az anya lehet szerinted fémből (mármint vasból)? mert azt lehet hegeszteni, És lenne is a PowerBelt kínálatában. Szóval, anya rá az orsóra, a szán aljába ahova mostani bronz/rárgaréz bütyök ment csinálni szintén fémből. valahogy összejelölni a kettőt, és ujből szétszd összeheggeszt az anya és a bütykös bimbili? Vagy ez már nagyon a gányolás kategória?
Köszi: Roger

279nwbpsa

Nem EAN esztergám van.
Ezt az orsó-anya párost a kis 500-as géphez csináltam.Könnyen és kottyanás mentesen jár.
Mivel pici gépről van szó,ezért remélem,ez az állapot jó darabig így is marad...
A te géped igénybevétele jóval nagyobb,ezért az általam használt módszer nem tudom,hogy mennyi ideig állná a sarat...Viszont biztos,hogy a legkönnyebben és talán a legolcsóbban kivitelezhető megoldások egyike...