Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

A kivágószerszámot úgy szoktuk csinálni, hogy ezüstacélból kimarjuk a bélyeget, egy kettes-hármas kékacél lemezből meg a vágólapot, amit felcsavarozunk egy vastagabb acél lapra, amin szintén kialakítottuk a lukat, csak kicsit nagyobb méretben, mint a kékacélban, hogy ne szorulhasson bele a bélyeg.Ez adja az alátétet a kékacélnak.
Remekül használható, olcsó, gyorsan készülő szerszámokat lehet csinálni például olyanok kivágásához, mint DB9-25 ovális csati, kapcsolók lapolt, vagy körmös furatai, stb-stb.
Nem az élével vágnánk, ahhoz simán egy stancolóhoz mennék, és készíttetnék stancszerszámot.

mxjj54gxi

Köszi a felajánlást, lehet, majd élek is vele, de egyelőre nincsenek igazán méretek, csak az van, hogy kifogytunk ebből a remek lemezanyagból, és bespájzolnánk pár tenyérnyi darabot belőle.

Rabb Ferenc

Használt (vagy új) keretes gépfűrészlap. Hasonló jellegű lyukasztásokhoz sokszor használtam.  

Beszerzési forrás: ócskavastelep :D

mxjj54gxi

Az gyorsacél, olyannal be vagyok spájzolva, de ezt fúrni azért kicsit nehezebb mint ezt, és ridegebb is.
De asszem a rugóacél vonalon fogok elindulni a kereséssel

Motoros

Ez a kékacél lehet hogy valóban valami rugóacél fajta, olyasmi amit a papíripari stanckéseknél is használhatnak. Csepelen a Papírgyár bejáratánál egy cég ezeket cnc szerkezettel hajlogatja a kívánt formába és ez kerűl besajtolva a lézervágott fa alapba ("fakés").
Amit a #15803-ban leírtál az egy nekem újszerű és egyben zseniálisan egyszerű kivágószerszámot takar. Pedig a szerszámraktáramban van jó pár darab kivágó. Gondolom a vágólap lemezét huzalszikrával alakítják ki, az alaplap pedig ami 1-2 tizeddel bővebb az lehet egy lézervágott vaslap is. Így már érdekelne engem is honnan lehet szerezni  legalább 100-120 mm széles "kékacél" lapot. Valamikor ezeket a rugóacél lapokat a Véső utcában kilóra lehetett kapni klf szélességekben.  

KoLa

Ez a 3-s lemez, meglep de épp az imént küldtem mailt Neked, talán teccik!

000000000

Kaptam egy fúrótokmányt a felirat szerint 3-16mm,1/2-20 UNF . Tanácsot kérek a menettel kapcsolatban mivel csak metrikus menetfésűm van,azzal az 1,25 -höz hasonlót mértem.Lehet hogy 20 menet van 1 "coll" hosszban? 13 menetet számoltam kb 16-17 mm hosszon.Előre is köszönöm a tanácsokat.

D.Laci

000000000

Üdv Tisztelt fórumozók. Még mindig szeretném a segítségeteket kérni e gép típusa kiderítésében, ha valakinek van valami ötlete merre induljak el kérem segítsen.  
http://kepfeltoltes.hu/110716/IMG_3124_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>http://kepfeltoltes.hu/110716/IMG_3127_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

Alaposan nézd át a gépet lehet hogy a fedelet is le kell bontani,valami jelet betűt vagy csavarokon levő jelzést, szegnyerget lehuzva átnézve nincs-e  valamilyen jelzés alul. Ha orosz a gép a csavarokon levő tipusjel árulkodó lehet persze ott ahol valószínű hogy nem cserélték másra.Az én közel 100 éves gépemet is a szegnyereg alsó szélén levő betűjel alapján azonosítottam hogy német gép , onnét kezdve csak ezeket a  gépeket néztem végül ráakadtam de csak rajz formájában.

000000000

Mintha az ágy szélén a tokmány alatt 1000-es számot látnék, nézd meg nincs-e más is rajta.

000000000

-1630- ez van pontosan írva, de sajna más számot illetve betűt nem találtam.Már a fedelet is leszedtem de semmi.

000000000

Szerintem a szegnyereg nem az eredetije, nem olyan színű de mondjuk ez nem kizáró ok,  bár nem tudom hogy mennyire kompatibilisek egymással a különböző gépek szegnyergei. Ez az első gépem és teljesen kezdő vagyok ebben a dologban. Sajnos meghalt az akitől vettem, illetve a feleségétől, és ő nem tudta megmondani hogy milyen típusú a gép. Gépkönyv természetesen nincs!!!

0uuaaky4s

T. Szatmári György! A menet amerikai 60 fokos és 20 menet van egy collban. A csap átmérője 12,7 és a menetélység átmérője 11,143. Anya magmérete 11,326 Üdv.: János

mxjj54gxi

konzultáltam a kollégámmal, aki csinálni szokta, és csak arra kell figyelni a vágólapnál, hogy lassan kell fúrni, kis fordulaton, éles fúróval, vigyázva, mert gyorsan be tud égni az anyag, és akkor üvegkemény lesz, már csak kínlódni lehet vele. Huzalszikra szóba sem jöhet, sosem volt olyanunk. A fúrás után egyszerűen méretre kell reszelni.
Holnap beviszem már a fényképezőt a céghez, és csinálok pár képet, mert azt hittem ez a módszer általánosan ismert, de úgy látom, mégsem. Valami helyi, mechlaboros specialitás lehet.  :)