Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

nem bevonat, legalábbis nem olyan, amit ráfestettek, rákentek, vgy hasonló.
Valamikor a szakközépben volt róla szó, hogy kékre futtatott acél, de nem találom a régi jegyzeteimben, nem volt türelmem az egész tananyagot újra átolvasni.

mxjj54gxi

igen, valóban, mintha a favonalzóba is ilyet tettek volna pár tizedes vastagságban!

000000000

Olyasmi mint az acél pántoló szalag...[#nemtudom]

KoLa

Azok téveszthetetlenül sötétkék vagy inkább  feketébe mosódó tónusú kékes hatást keltő színűek, vagy van ugyanez, őzbarnának hívott színben is ... na ennél jobban csak egy fotón látszana jobban!

besirkyjh

Nem , az a pántolo egy lágy anyag volt ennek alapbol volt egy jo rugalmassága ha a végénél fogva játszottunk vele olyan hangot adott mint a szalagfürész lap .

Na most már engem is bosszant hogy nem jut eszembe a neve :))

besirkyjh

Tényleg voltak rajta árnyalatnyi különbségek hosszában, de ez biztos a közepe :)

s7manbs8

A mai fiatalok nem tudom mit gondolnak az őzbarnára, mikor a tehént is lilának látták csak a Milka reklámról :)

sasi

Általában, ha az acélt különböző hőmérsékletről levegőn visszahűtjük, az alábbiak szerint színeződik el:
 200°C világossárga
 220°C szalmasárga
 240°C barna
 260°C bíborvörös
 280°C ibolya
 290°C sötétkék
 300°C búzavirágkék
 320°C világoskék
 350°C szürke
Ezt a tulajdonságot felületkezelésre is használják, mert kismértékben korrózió gátló is, különösen a sötétkék.  

svejk

Azért arra a világos és szalmasárgára kíváncsi lennék élőben.

KoLa

Én csak a szemmel láthatóakat tudom megkülömböztetni pl a világossárga és a szalmasárga közötti különbség nagyon nehéz!
Kemencében próbáltam ezt a színhelyességet tesztelni az anyag K1 , síköszörült vágólap , a visszaeresztést 190 fokra állítottam mégis majdnem barnának látszott a szine[#nemtudom]

KoLa

Egyre gondoltunk[#eljen]

s7manbs8

Ha zöld lámpával világítod, úgy csalóka ám :)

KoLa

[#vigyor5]ELEKTROOONNN!!!!!

Motoros

Kösz a fotót, mostmár világos minden. Ötletes!
Dereng, hogy egy barátomnál már láttam hasonlót. Az édesapja táskásoknak,  gyártott fémkellékeket, javarészt sárgarézből még anno a 40-es években.
Felénk ezeket a nyitott, vezeték nélküli szerszámokat "cigányszerszám"-nak hívják. Hamar kész, de a ledobóval mindíg bajlódni kell. És feltételezi a viszonylag jól megvezetett nem lógó medvét.

sasi

Épp tegnap volt alkalmam megcsodálni egy nagyméretű kúpgörgős csapágy belső gyűrűjén és görgőin a színfutást szalmasárgától a kékig, melyet a szakszerűtlen szerelés okozott, olaj helyett lánggal melegítették… [#circling]