Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Pedig ezeket is kezdem már megszeretni!
Tudod az adrenalint ilyenkor érezni lehet!

4um5b65d

Hát nekem se dugtak volna fel egy zabszemet... [#nyes]

KoLa

Pedig ez egy nagyon biztonságos művelet volt élőben!  semmi remegés nem volt tapasztaható messze a tokmánytól 373mm-re a 250-s négypofás tokmánytól egy éles P20-as késsel 1mm fogással 0.2 tolással!

PSoft

Vbody megmondta a tutit a Sanzi-topic #715-ben.
Ezek szerint Te is olvastad!:))

e3h0cv4ph

Sziasztok.
Fát szeretnék esztergályozni (keményfát, akác, bükk,...) de nem vagyok még jaratos, hogy milyen forgácsolási sebességgel célszerű ezt megtenni? Gondolom itt kevésbé kritikus a pontos vágósebesség (mint fémnél) de valami hozzávetőleges adat azért kéne, hogy mivel számoljak. Biztos esztergáltatok már fát (bár tudom nem szeretik vele összeporozni a szépen leolajzott gépüket).
Kössz: TT

KoLa

Bevallom itt csengett a fülembe, már napok óta visszhangzik, mert így van![#eljen]

KoLa

Nekem van egy faesztergám, de a szakember ebben a témában DLaci vagy Robika37...
Ez is átmérőfüggő, és hogy milyen éles a késed amivel próbálkozol!RPM min 3000, előtolás amit bír

000000000

Rabb Ferenc

http://faesztergalas-portal.gyoriek.hu/phpbb3/portal.php" TARGET=_fnew>Itt érdeklődj! Biztosan tudnak valami okosságot.

e3h0cv4ph

Van egy kis gondom.
Mint mondtam kezdő vagyok faesztergályozásba és sikerült elrontanom egy munkadarabot, nagyon kiszőrözte a megmunkált fát.  
Ilyen lett:
http://kepfeltoltes.hu/100801/fa1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
F300-as előtolással, max főorsó fordulaton, és keményfába, egy ilyen késsel:
http://kepfeltoltes.hu/100801/k_s1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
Ez egy 3mm széles beszúrókés, és jó éles volt (előtte köszörültem meg)- nehogy erre fogjátok.

Szerintetek mi lehet a baj (sajnos már nem az első eset)?
A késsel lesz a gond vagy a sebességekkel?
Kössz:TT

ukcge40u

Pedig a késsel lesz baj.
Hiába van frissen köszörülve, ha nem megfelelő az élszög, vagy nincs lefenve a kés.
Én a gyorsacél, és néha a keményfém késeimet is lefenem nagyon finom olajos kővel.
A leszúrókés erre a feladatra teljességgel alkalmatlan, ha a géped nem elég masszív.

Egyébként szerintem ez nem keményfa.
A kép nagyon jó minőségű (kerinek is tetszene), de ez inkább fenyő, mint keményfa.
A keményfán nincsenek ezek a hajszálpihe forgácsok oldalt, a rostok nem simulnak be szakadás után az oldalsó felületbe.
Ha nagyon piszok akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy ez fenyő, amit egy éles kőrisbottal megpiszkáltunk.
A fa maximum hárs lehet, de nem keményebb. Nagyon jó orrokat lehet csiszolni hársból hajómodellekhez, de ez szerintem nem hajómodell-orr. :)

Sőt, a rostok nagyságából nézve egy egy erősen felszálkázott gyufára hasonlít.

Az anyag nem lehet több, mint 20x20, de inkább kevesebb.
Nem írtad a max fordulatot, de szerintem kevés, rohadtul.
Ha érdekel, akkor csinálok neked a héten egy fotósorozatot a keményfáról, meg a késről, amivel én csinálom egy 350W-os gépen.

A befogás nyomait sem látom, tehát tippre a látható hossz olyan 25-30 mm lehet kilógatva, megtámasztás nélkül. A csapos rész nincs több, mint 5 mm, így hasraütve és szemre.

Ha pedig valóban keményfa, és én tévedek, akkor adj neki  legalább 4-5E fordulatot, és felejtsd el a beszúrókést, mert nem erre való.
Egyszerűen nem tudod úgy megköszörülni, hogy oldalirányba elfogadhatóan vigyen.

Ha kell a fotósorozat, akkor jelezd a topicomba. [#wink]

ukcge40u

Mivel már ittam, elég sokat, így a tévedésem lehetőségét fenntartom magamnak, kopirájt módon... :)

D.Laci

"max főorsó fordulaton" az mit jelent 400Ford./min-t? :)
A túlzott nagy fordulatot csak vidia vagy gyémánt szerszám indokolja!  
HSS szerszámnál maradj inkább 1200-2000 max 2500 f/min között (átmérő fügő)
nagyolásnál 0,2-0,3mm es forduéatonkénti előtolás ( a nagyon belejösz a kés élezésbe max 0,4mm elötolás)
simitás 0,08-0,15mm es fordulatonkénti előtolás.
Leszuró kést csak leszuráshoz használj!
Úgylátom  ( és általábban) olyan minták vannak amik a kés mibd 2 oldal élét igénybe veszik.
20-30° "V" alakú kést használj 1- max 2mm rádiusszal a hegyén.
Kezdetben ne tegyél bele forgécstörőt. csak az aláköszörülést csináld meg. Később meg azért nem teszel majd bele forgácstöröt mert 10-15 ször jobban tartja az élét... :)
A leszúró késnél okozhatta az is a problémát gogy nagyon "ki lóg " a késtartóból , és nincs elégé aláköszörölve a kés. Olyankor nem tud bele óvágni az anyagba, elnyomja a kést és majd hirtelen harap egy nagyot.
Kerüld a hegyes késeket legyen egy minimális rádiusza mindig!
A kés magasságát is bekel álitani!
Ha lehet mindig támaszd megy az anyagot szegnyereggel.
Max. a végleges közép átmérő 10szeres hosszáig lehet forgócsúcsal megtámasztani a felet már álló vagy fútó báb használatta szükséges.

Teaway

Na akkor én is tippelek: szerintem ez tölgyfa.

4um5b65d

Szaladj be a mappámba.
A szerszámok/oldalélű kést nézd meg.
A csúcsára tegyél egy r1-es rádiuszt és azzal fogsz tudni hosszirányban esztergálni.