Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robika37

Nem titkos csak poros, meg elég kezdetleges...de majd készítek fotokat .
Most sajnos áll mert nincs rá "hobby" étted??[#bohoc][#bohoc]
A Mach 3-at ismerem, de amikor melo volt nem volt idő t..ökölődni nagyon gyorsan menni kellett a gépnek.  
Robika

4um5b65d

Egy újabb kés a sorozatba az érdeklődőknek.
A mappámban az eddigiek is megtalálhatók összegyűjtve.
Általában a tárcsa vagy lemez jellegű alkatrészekbe történő gyors furatkiképzésre használatos.
Ha vékonyabb a tárcsa akkor 1 oldalról is ki lehet szúrni a közepét, ha vastagabb akkor 2 oldalról. Ha két oldalról kell kiszúrni akkor célszerű a két oldal felületét kellően párhuzamosra esztergálni. Példának egy 20 mm szélességű tárcsát két oldalról szúrunk ki , akkor oldalanként kb 9,9 mm-ert szúrjunk be , majd a középen megmaradó anyagot egy kalapáccsal üssük ki.
A tökösebb legények átszúrhatják a teljes anyagvastagságot is és amikor a tárcsa közepe kezd kiesni akkor kikapják a kést.
Persze a tökösebb legényeknek sokkal több törött kiszúró késük van mint a töketleneknek. :))

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Szersz%e1mok/010_Kisz%far%f3_k%e9s/kisz%far%f3_a.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Szersz%e1mok/010_Kisz%far%f3_k%e9s/kisz%far%f3_b.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Szersz%e1mok/010_Kisz%far%f3_k%e9s/kisz%far%f3_c.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Szersz%e1mok/010_Kisz%far%f3_k%e9s/kisz%far%f3_d.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Szersz%e1mok/010_Kisz%far%f3_k%e9s/kisz%far%f3_e.jpg" border=0>

4um5b65d

Ja még annyit, hogy kiszúráskor az egyenletes előtolás fontos. Ha darabokban jön ki a forgács akkor a törést kockáztatod.
Vagyis akkor jó ha a forgács folyamatosan jön ki és valami kampóval segíted a forgács eltávozását.
Ha összegabalyodik a forgács az anyag és a késtartó közt akkor leállni, eltávolítani és mehet tovább.
Az újbóli elindulásnál határozottan nekiengedni a kést az anyagnak, hogy ne képződjenek "szőrszál forgácsok", főleg ha már mélyen van a kés az anyagban.

KoLa

Szia LEZ!
Szép ez a képes kiszúrás elmélet! gratulálok![#eljen][#taps]
Nekem másak, a gyakorlati tapasztalataim!

4um5b65d

Hát persze, hogy más, hisz Te sokkal messzebb is lax... :)))

KoLa

Én amikor kiszúrok igencsak éles, az általad piros 'X'-el jelölt kést használom és nem bízom a véletlenre a forgács távozását!Ez a művelet a 'legszakemberesebb' esztergálási műveletek közé tartozik!A legfontosabb a folyamatos forgácsleválasztás, VÁGÁS ami nem szakad meg! és a forgácskeresztmetszet, aminek a geometriája nálam kb 4mm széles él és anyagtól függően 0.1 - 0.05 mm fordulatonkénti előtolás!
Mivel az egész forgácsolás az élen történik azzal a nagy rádiuszú kiszúróval én sosem próbálkoztam még főleg így megcsavarva,de majd kipróbálom!
Nekem az a taktikám hogy éles késsel intenzív hűtéssel és megfelelő előtolással el lehet azt érni hogy szépen follyon a forgács kifelé az élről!lemez kiszúrásoknál 3-4 mm ig nincs túl sok probléma,de egy 40-es kazánlemezből 200-as átmérőn úgy szoktam csinálni hogy amikor elkezdődik a forgácsolás és szépen jön a forgács elkapom a legelején kézzel és húzom kifelé gyengéden , ha nem szakad el akkor addig lehet menni amíg a kés tart vagy az anyag...

4um5b65d

Teljesen más forgácsképet mutat a hosszú forgácstörővel.
Ha jól eltalálod az előtolást és a csavarást a megfelelő írányba teszed akkor elég sokáig hozzá sem kell nyúlnod a forgácshoz.
Függvénye annak is, hogy milyen késszárkeresztmetszettel dolgozol, mennyire tudod kiengedni a kést. Ha szűk a hely akkor nekem is az első dolgom, hogy elkapom a forgácsot.
De hát ezt írtam is.

KoLa

Vagy még az is fontos momentum amikor átszakad az anyag a végén a forgácsolt rész!!!
Na erre is van több szisztéma - ha nagy az átmérő és lassú a kiszúrás akkor lehet figyelni hogy mikor kezd a túloldalon púposodni a felület mert amikor már csak pár tized híjja akkor már nincs megtámasztva az anyag és nyom a kés, ez jól látszik hátoldalon,vagy lehet két oldalról szembe de nyugodtan lehet menni átszakadásig mert a kés éllel megegyező utolsó fogás rajtamarad a kiszúrt átmérőn és az központban tartja!utána csak ki kell venni!
Nagyobb a baj kisebb átmérőknél ha lemezből szúrunk ki, pl egy 30-as átmérőt 2-es aluból tömítésnek. mert az utolsó pillanatban általában keresztbefordul a kieső rész a lukban és nincs az az ember aki félkörön kikapja a kést!
Én a példában említett alátét furatát kiszúráskor mikor már kezd necces lenni , úgy szoktam hogy a kieső rész elkezdem nyomni egy köracéllal ami bőven befér a lukba, így amikor átszakad nem fordul be hanem befelé esik és kész!ez meg van de jön mégegy kiszúrás ami agyűrűt adja , na ezt már két oldalról szoktam átszakadásig, ide már jó a ferde élű kiszúró hogy ne legyen erős sorja....

KoLa

De pl.készítettem jónéhány gumisütő szerszámot amibe 50mm mélyen kellett gyűrűt esztergálni! ezt pedig a mellészúrásos módszerrel lehet kényelmesen megoldani, két átmérőn haladok befelé az anyagba 4mm-es késsel 6mm helyet esztergálva és felváltva haladok 4-5mm -t előre mindíg így egy széles nyomvonal van amibe nem szorul be a forgács, húzni sem kell.

KoLa

Ha pedig egy 200x200as lv 3-as lemezből kell kiszúrni nagyon sokat akkor 170 átmérőre akkor egyszerűen a szegnyeregből egy rugóval nyomom a közepét és az bevágja a külső pofa lépcsőlébe kiszakadáskor, és nem törik a kés.

KoLa

Ha valami nagyon rosszul forgácsolható anyagról kell leszúrni a felesleget mert négyzet! akkor meg a kiszúrási átmérőig befűrészelem (pár mm)szalagfűrésszel és akkor már nagyon szépen darabolja a forgácsot

3m9kaxws5

köszi ezek nagyon hasznos képek,és tanácsok ! [#worship][#worship][#worship]

000000000

KLasszak ezek a képek![#eljen]

000000000

Ez jó módszer, én is szoktam alkalmazni leszúráskor.Látom, lemez körkiszúrásban óriási tapasztalatod van.

4um5b65d

Na ezt meg én csinálom kicsit másképp..
A 4 mm-es késhez minimum 7,8-es szélesítéssel megyek. De inkább 10mm-re állítom be és középen a maradékot egy plusz fogással letisztázom.

Ezt csak azért mondom, mivel nemrég tettél szert az Iscar leszúró késedre, annál meg szigorúan így kell csinálni, ha szélesebb beszúrást kell készíteni, különben nem győzöd majd lapkával.
De hagyományos késeknél is igen melegen ajánlott, hogy többet menj vele oldalra, mint a kés szélessége.