Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

8irerv4i

Öntvény hegesztéshez jobb elektródával még nem találkoztam az biztos ! A feltöltő elektródát nem próbáltad ?
Az UTP 8 ötvöző pálca ,drága de nagyon jó . Kipróbálnám egyszer a feltöltő elektródájukat is .

ecp4rs0md

Öntvényhez jó az UTP8 ill. sierült hegesztenem öntvényt OK61.81-el is elég eredményesen. Nagyon univerzális pálca még a Kasamas 403 különböző anyagok összehegesztésére.

xw705sph

Koszonom! Megprobalom.
Nem tudom mennyire urban legend, de olvastam, hogy dugattyugyuru hozaganyaggal TIG-gel is szepen hegesztheto.

uscv34aum

Szerencsére nettóban meg tudom venni, 100e-nél szabtam meg a lélektani határt, picit több lesz.
AC/DC-s gépben nem is gondolkodtam, az jóval több lett volna. Amúgy azt írja a gépről, hogy 60 százalék/180A.
Úgy gondolom ennyiért mindennel együtt nem rossz árban van.
A gyakorlati értékét majd a használat dönti el.

000000000

Szia!
Lehet érdemes lene még IWED nél is szétnézned ár/ minöségibb gyártoként...[#rolleyes]

65hfjjmj

A C45 magas C tartalma miatt a hegesztés átmeneti övezetében, a gyors hőelvezetés miatt beedződik, mely hidegrepedéshez vezethet, ezért 320 fokra elő kell melegíteni hegesztés előtt.
Az öntvény is díjazza ezt a melegítést, ennél a gömbgrafitos öntvénynél 300-550 fok az ideális hőfok.

xw705sph

C45-ot 250 fokra szoktuk, ha van ra lehetoseg. Eddig azzal nem volt gond.
Az ontveny ami szamomra problemasabb, meg nem volt hozza szerencsem. |Fel fogom hivni a lent ajanlott elektrodaval kapcsolatban a Bohlert.
Bar a mennyisegre valo tekintettel, jobb lenne vedogazas megoldas.

x4dvn6dne

délelőtt meghegesztettem a kompresszorom kimenő levegőcsövét
AWI DC 110 A
sima fél collos vascső csatlakozik a karimához.
[/URL][/img]

x4dvn6dne

fpd0kbd4

Feltöltő elektródát még nem próbáltam,ilyen nincs az itthoni készletben.(bár nem lehetetlen, többféle már beazonosíthatatlan  bevonatos hegesztő elektródám van)  Ha most kellet volna az UTP-8 pálcát megvennem,ez a satu sem kerül vele kapcsolatba. Törött satu + munka + elektróda = gazdasági totálkár

65hfjjmj

,,Eddig azzal nem volt gond."

Az egyik munkahelyen egy kéznél lévő vastag falú acélcsőből és 25-ös átmérőjű köracélból hegesztettek egy vonórudat pótkocsihoz.

Hosszú évekig használták, majd az egyik végén a hegesztése elrepedt, a pótkocsi elszabadult és két ember halálát okozta.

A köracél C45-ös volt...

C45 adatlapja.

xw705sph

Ezen lehetne vitatkozni, hogy a "hosszu evek" alatt mi egyeb tortenhetett. Nekem nem egyertelmu, hogy ez emiatt van.
Erdekessegkepp mas szakirodalom mast ajanl.
Pre-heat at 200°C – 300°C and maintain during welding. Cool slowly in ashes or sand etc and stress relieve when this is possible.

65hfjjmj

A törés oka teljesen egyértelmű volt, természetesen alapos anyagvizsgálat alapján alakult ki a szakvélemény (mikroszkópos szövetelemzés, mikro keménységmérés, vegyelemzés, töret elemzés, stb.).

Az előmelegítésnél azért adtunk különböző értékeket, mert én 1.0503, Te pedig a 1.1191 werkstoffnummer vegyi összetételű anyagot írtunk le.

Egyébként bizonyos esetekben az ötvözetlen szerkezeti acélokat is előmelegítve kell hegeszteni, persze a hobbi kategóriában ez nem fordul elő, viszont a C45-öt még a barkácsolóknak is melegíteni kell.

6x0ud2xg

Már korábban is ( mikor még nem volt a topic) írtam hogy én a C45 öt ( 42CrMo4 et stb ) mindíg  előmelegítve hegesztem az E312 szabványszámú ( 29/9 ) (29% Cr 6% Ni ) tartalmú pálcával  A gyártók különféle számmal jelzik Az Esab szám talán 6881 ( fejból )  A lényeg a nagy nyúlás képessége .   A 80 as évek óta használom  Sajnos extrém C tartalomnál nem jó
 (pl  Go3= 100Cr6 esetében )