Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

f35ezvjs

Józsi !!
Jó az ötlet, én is alkalmazom a tőled beszerzett élezőgépen.

f35ezvjs

Hívj fel skypén megbeszéljük megélezem neked

000000000

Van valakinek dokumentációja marószerszámok, elsősorban újjmarók élgeometriájáról, élezéséről?

hostya

Nekem van, de csak nyomtatott formában.
A hétvégén lefényképezem az idevonatkozó oldalakat és felteszem.

000000000

Nagyon jó lenne! Előre is köszönöm!

hostya

000000000

Nagyon jó! Köszönöm![#worship]

000000000

Sziasztok!
Lenne egy olyan kérésem,hogyha valakinek lenne valamilyen anyaga arról,hogy milyen marót mire lehet használni(egyélű,kétélű stb)akkor azt nagyon szívesen venném.Az ipari marógépeket (pl sieg x3)hogyan csinálják meg olyan masszívra,hogy ilyen több cm átmérőjű lapkás síkmarókat is be lehessen vele fogni?A "fortuna itt hogy van megoldva meg az egész hajtás(pl mk3as kúp) meg milyen befogása van a marószerszámoknak és milyen árban vannak?Előre is köszönöm.

me3ua0a6

Második részre a válasz: nézd meg Vbody topikját, és látni fogod, hogy mi a feltétele a fém megmunkálásnak :D

Robika37

A vásárlás részéhez: zsibvásár és a vatera amikorra szerszámforgalmazót vagy itt a kollégáktól konkrét szerszámot keresel addigra tudod majd,hogy mit mivel hogyan.
Először próbáld megfogalmazni magadnak,hogy mit szeretnél megmunkálni utána tájékozódj ki dolgozik itt már olyasmi alkalmazással ott el tudod lesni hogyan is csinálja.
Üdv: Robika

000000000

Köszönöm a segítségeteket,még azt megtudjátok mondani,hogy mire szokták használni a kétélű HSS szármarót és mivel jobb,mire való a váltólapkás szármaró?Több méretre is beállítható,vagy csak ha kopik akkor lapkát kell cserélni?Ez az mk3-as kúp ez is egy olyan patron lenne,mint pl az er-11?Vannak olyan szerszámok,amiken már gyárilag rajta van ez a patron?Én egy er-16os fortunát szeretnék készíteni majd,de a gyári gépeknél mindenhol ilyen mk2 meg mk3as befogókat látok,ez jobb lenne,mint egy er-16os fortuna?Amúgy szerintem ha alumínium megmunkálásig eljutok akkor az már jó.

000000000

Az még lemaradt,hogy a kiesztergálószárakat hol használják?Belső felületek esztergálásánál?Meg ezeket a "patron tartó" szárakat lehet cserélgetni,mert látom hogy van olyan "Felfogószár fűrésztárcsához" aminek egy ilyen hosszú szára van.Itt tulajdonképpen ha úgy nézzük ez olyan,mintha nekem is le lehetne cserélni a gépemen a leendő er-16 fortunámat egy másik er-16ra,aminek a végén egy ilyen  
"Felfogószár fűrésztárcsához" van?

Robika37

Kedves Richy !
Kérlek http://www.uni-miskolc.hu/~wwwfemsz/forgacs.htm" TARGET=_fnew>eztolvasd el egyszer kétszer gondosan értelmezd a leírtakat biztos sok feltett és később felmerülő kérdésedre kapsz választ
Üdv: Robika

000000000

Szia!Köszönöm szépen,ez egy nagyon jó tananyag,az egyetlen hibája,hogy a marószerszámoknál lehetne több kép,de valószínűleg a könyv készítésekor nem volt még ennyiféle szerszám.A könyvet mindenkinek csak ajánlani tudom,pont benne van amit kerestem,a "komolyabb" marógépek és a főorsók felépítése,ezen felül még megtudtam belőle mindent,ami kapcsolódik az esztergáláshoz.Még egyszer köszönöm!

000000000

Sziasztok!  
Érdeklődnék hogyan lehet fúrószárat élezni.  
Sablonokra gondolok,vagy valami praktikus megoldásra.Ne keljen nagyon drágán élezőgépet venni.Szabad kézzel nem mindig sikerül.Igy csak a pocséklás megy.Választ előre is köszönöm.  
Tisztelettel Tibi.