Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Idézetet írta: Karácsony Sándor Dátum 2026 április 21, 18:55Szeretnék készíteni ütvecsavarozó gép ekhez meghúzási nyomaték mérőt.A max.2000Nm nyomaték lennea cél.Első elgondolásom ;brutál átmérőjő csavar ,erőmérő cella, arduino ,lcd kijejző lenne. De lehet ,hogy Kb 25 mm átmérőjű csavar ,több tonnát elviselő erőmérő cella kellene ...Más ötletelést szívesen várok  .Köszi

A 2000 Nm-es nyomaték biztonságos elviseléséhez a 12.9-es szilárdsági osztályú csavar a legjobb választás, de még ebben a minőségben is legalább M30-as méretre van szükség főleg ha kenve van. Az M27 az épp határeset.

Alga76

Idézetet írta: Karácsony Sándor Dátum 2026 április 21, 18:55Szeretnék készíteni ütvecsavarozó gép ekhez meghúzási nyomaték mérőt.A max.2000Nm nyomaték lennea cél.Első elgondolásom ;brutál átmérőjő csavar ,erőmérő cella, arduino ,lcd kijejző lenne. De lehet ,hogy Kb 25 mm átmérőjű csavar ,több tonnát elviselő erőmérő cella kellene ...Más ötletelést szívesen várok  .Köszi

A 2000 Nm a kb 203kg egy méteres erőkaron. A géppel próbálnék elforgatni (nem fordul el csak próbál) egy kis T alakú elemet. A T szára fodul el Y csapágyban. A fejénél tamasztja egy vagy szemben kettő súlycella, ami nem engedi elfodulni. A fej kinyúlasa növelésével lehet csökkenteni a súlycella szükséges méréshatárát. 1000 kg a cella akkor 220mm a T fej fele.

Ezzel lehetne kalibrálni a gépet. 

Karácsony Sándor

Idézetet írta: Alga76 Dátum 2026 április 21, 23:04A 2000 Nm a kb 203kg egy méteres erőkaron. A géppel próbálnék elforgatni (nem fordul el csak próbál) egy kis T alakú elemet. A T szára fodul el Y csapágyban. A fejénél tamasztja egy vagy szemben kettő súlycella, ami nem engedi elfodulni. A fej kinyúlasa növelésével lehet csökkenteni a súlycella szükséges méréshatárát. 1000 kg a cella akkor 220mm a T fej fele.

Ezzel lehetne kalibrálni a gépet. 
Csakhogy az ütvecsavarozó ,mivel impulzusszerű eröt ad , ezért a visszamozdulást meg kell akadályozni.Önzáró erő átadás kell. Köszönöm a segítséget.

Karácsony Sándor

Idézetet írta: Szedlay Pál Dátum 2026 április 21, 19:28A 2000 Nm-es nyomaték biztonságos elviseléséhez a 12.9-es szilárdsági osztályú csavar a legjobb választás, de még ebben a minőségben is legalább M30-as méretre van szükség főleg ha kenve van. Az M27 az épp határeset.
. A méreteket csak saccoltam.Kössz a pontosítást.

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 09, 06:33Azt tedd fel a polcra dísznek mert semmi másra nem jó.  :Q

Megtaláltam a megoldást. Én nem tudtam szétszedni mert össze van ragasztva a golyótartó kosár a szárral. Talán melegítéssel szétjönne de azt  nem próbáltam. Szétszedés nélkül meg nem akartam én sem megfúrni hogy egy csavart rakjak bele, mert a golyó sérülne és a menetet sem lehetne rendesen belevágni.

Először ki akartam tapasztalni mielött bármilyen átalakítást csinálnék rajta, hogy milyen pozicióba használva jó nekem. Rájöttem, hogy mindig más pozicióba kell állítanom attól függően mit mértem vele. Erre csak egy megoldást találtam, hogy ne állítódjon el olyan könnyen. Sikerült szereznem jobb tapadású 3M öntapadós alu szalagot 5 cm széleset és ezzel körbetekerve tudtam fixálni a csuklós részeket. Sajnos ez elég drága szalag, de a legjobb. Több hasonló alu szalaggal is próbálkoztam de azok nem tartották meg olyan erősen.
Érdemes lehet körülnézni a neten, hátha olcsóbban hozzá tudsz jutni ehhez:3M öntapadós alu szalag 5 cm
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330