Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Az ilyen tengelyeknek van valami szabványos értéke a lapolásokra ?

Ez pl. egy 8-as tengely, és ahogy mérem 6.95mm a lapolásnál, tehát kb. 1mm, ez japán cucc, vagy a másik ez a kerék, ennél is úgy mérem, hogy erre a tengelyre is pont rámenne, csak ennek 2 lapolása is van, így most nem megy bele emiatt:

http://kepfeltoltes.hu/view/110227/PICT0100_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/110227/PICT0100_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/view/110227/PICT0101_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/110227/PICT0101_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

279nwbpsa

Hát reszelj egy lapolást a tengelyed átellenes oldalára és már el is van sikálva a dolog. :)

s7manbs8

Ezt a kettőt nem akarom össze pászítani, mert másra való a kerék, csak példának mutattam, hogy ezek úgy látszik nem véletlen mérettel vannak csinálva. :)

PSoft

Két lehetőséged is van.
Vagy kiveszed az egyik lapolást a kerékből...
Vagy csinálsz még egy lapolást a tengelyre...

Mindkettőhöz,csak egy reszelőre van szükséged.
Ha laposat találsz,akkor tengely...
Ha félgömbölyűt,akkor kerék...

Hogy ez mennyire "szabványos",azt nem tudom.
[#wink][#wave]

s7manbs8

Csak gömbreszelőm van sajna, ennek valami lapos kellene amúgy vagy leköszörülhetném is csak kell egy kétdimenziós cnc hozzá .

000000000

Kéne majd csinálnom egy csavarozó feltétet CNC gépre. Nem kell agyonhúznia, csak pozíció beállításra kell, így egy léptető fogja tekergetni. Arra az esetre, hogy a végén ne erőlködjön a motor, egy nyomatékhatároló kuplongot akarok beletenni. Ezt neodímium gyűrű mágnesből gondolom kivitelezni, lényegében a csavarhúzó befogó részt és a bitet is ez tartaná, és ez tudna megcsúszni. Túl sokat megcsúszni nem fog, mert azért tudom majd érzékelni a helyzetet. Ha azt akarom, hogy mondjuk 0,1 Nm-nél már megcsússzon, hogyan lehetne méretezni a mágnes tartóerejét?

000000000

Szia
Fénymásolókba használnak hasonló megoldásokat nyomaték határolásra, valószínűleg neodium mágnes között van vaspor és ez viszi át az erőt egy vas gyűrűre.
a mágneses erővel ill. a vaspor mennyiségével lehet játszani.
A mágneses erőt lehet butítani váltakozó áramú mágneses térrel.
Viszont újra felmágnesezni...pfff. marha nehéz :)

000000000

Akkor lehet, hogy lézernyomtatóban is van ilyen? Mátrixba kevésbé tudom beleképzelni. (mindkettő van itthon)
köszönöm, szia: Balázs

4um5b65d

Van valami infótok a permanens mágnes asztalokról ?
Metszeti kép, esetleg valami a mágnesek optimális méreteiről, elrendezéséről ?!?

3k74cecek

Méretezni túl bonyolult. Sokkal egyszerűbb kisérletileg megállapítani.

ANTAL GÁBOR

szia én most eléggé beleástam magam a mágnesekbe ( egy indukciós válogatót csinálok 154 db 50*50*25 ös neodímiummal)  brutális ezért komolyan készülékezem mert másképp nem lehet a ragasztáskor mozgatni a mágneseket. A mágnesek ára több mint 1 milla. Szóval használok egy végeselemes programot (FEMM )
azzal rengeteg dolog számolható. Szerintem az elektromágneses asztal mintájára el lehet a permanensest is csinálni (lágyvas bordák közöttük mágnesek (a gyűrűt javasolnám mert fel lehet fűzni) Az elrendezés olyan legyen hogy egy borda jobb és bal oldalán azonos legyen a polarizáció (taszítsák egymást a mágnesek) vagyis a borda legyen mondjuk északi. A másik borda értelemszerűen déli. Így ha rátesszük a megfogandó darabot akkor a darabon záródik az erővonal és fog. A bordák alatt is lágyvaslemez hogy alul is záródjon.   Más kérdés hogy hogyan veszed le a darabot (csak csúsztatni lehet) csináltam hasonlót a pálházi perlitbányába ott a szalagról vesz le az idegen vasakat ( egy lánctalpcsapszeg nem jó ha bemegy a 2 mmes réssel járó hengeres törőbe)

000000000

Szeretnék majd a gépem Z alaplapjára cserélhető szerszámokat (marómotor, csavarozó stb) rögzíteni. Ezeket elég gyakran cserélgetem majd.  
Nem biztos, hogy mindig lényeges, de jó lenne viszonylag pontosan fölszerelni ezeket, amire vannak kúpos, hasított stb. szegek. Az ezeknek való furatot csak dörzsárral lehet kialakítani, vagy kapható valami alkatrész, amiben ilyen (kúpos) furatok vannak?
Másik lehetőségem kicsi 45 fokos prizmák fölszerelése lenne, melyeknek az ellendarabban árkokat marnék. Itt a prizmák beszerezhetősége érdekes, mert azt kimarni nagyon macerás. Mit gondoltok erről?
köszönöm, szia: Balázs

knifemaster

Lehet kapni tájoló perselyeket,de csinálhatsz is,mondjuk c45-ből nemesítve,ehhez a perselyhez meg tájoló csapot ,úgy,hogy a csapátmérő mondjuk 0.1 mm-el kisebb a furatátmérőnél.A csap vége meg legyen kúpos mondjuk 60 fokban.

000000000

Köszönöm. Kicsit keresgéltem, http://www.brwtools.hu/shop/produkte/detail/index.html?t_ProduktNr=285320" TARGET=_fnew>ezt találtam aranyáron. Létezik ennél egy nagyságrenddel olcsóbb is? Ha nem, marad a gyártás.
szia: Balázs

knifemaster

Ez nem az amire gondoltam,csak hasonlít rá.Megkérdezem a beszerzőnktől,pontosan ki ez mi ez mennyi az ára.