Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

PSoft

Nemtudom miért,de nem nagyon szeretik megbontani a szerelvények szép,színes vízszintes sorát,holmi szürke vezetékcsatornával.:)
Mindíg a két szélén,és vízszintesen!

Nálunk is ez a "szokás".:))

Hogy lenne-e irodalma...?nem tudom.:(

Olyant már csináltam,hogy csatornában elválasztólemez,jobb oldalt erősáram,bal oldalt gyengeáram.

Szalai György

Tanítják, hogy egy elektronikus panelen hogyan helyezd el az alkatrészeket és a csatlakozókat?
Elosztószekrény esetében azt tanítják, hogy ésszerűen, a fizika törvényeit és az emberi elvárásokat szem előtt tartva.  

A szempontok általában:
A gyárthatóság és a költségek.
Elektromosan és formailag illeszkedés a felhasználói környezetbe.  
A kezelő eszközök ergonómiailag helyes elrendezése.
A hőelvezetés hatásossága.
A minél rövidebb áram utak kialakítása.
Az áttekinthető belső elrendezés.
Esetenként a szemmel lekövethető huzalozás.

A megrendelő igényei és fizetőképessége, meg a tervező felkészültsége el is dönti, hogy ezekből, illetve ezeken kívül milyen szempontokat mekkora súllyal vesz figyelembe. A gyártói kínálat és az anyagi lehetőségek pedig, hogy melyikből mennyit lesz kénytelen feláldozni valamely másik, fontosabb szempont érdekében.

Az ár csökkentése egyre inkább a fő szempont, aminek minden mást alá kell vetni. Főleg a helyigény csökkentésével az alkatrészek komplexitásának növelésével érhető el. Az alkatrészek egymás mellé sorolása, a vezetékkötegek szélekre helyezése ezt a szempontot szolgálja, és az egyre kisebb melegedésű eszközök ezt lehetővé is teszik.

A színezett terített huzalozás, mikor minden áramkör szemmel lekövethető, már talán sehol nem igény. Az általad említett kontraszt színesítésére, fényképezek majd egyet.

A jelenlegi huzalozási technika legszélsőségesebb eseteiről az autóvillamossági szerelők tudnának mesélni. Ott már szinte nincsen huzalozás. Csak tápvezetékre felfűzött intelligens fogyasztók, intelligens vezérlő eszközök és jelátviteli buszrendszer van. Ezt az utat járja az ipari vezérléstechnika is, mert a vezetékek mennyisége, a bajok javát okozó csatlakozó szegmensek száma így radikálisan csökkenthető.

Szalai György

Azt gondolom, sajnos már hamarosan integrált erősáramú sin rendszerrel és pár eres soros átvitelű adatbusz rendszerrel építhetsz, tizedennyi vezetékkel és munkaórával, sajnos többszörös anyagárral, töredék munkadíjért.

Szalai György

Az X egy orsós és mégis a szélén van?
Az energialánc lehetne a híd hátulján?
Tetszik, hogy ahol belefér egy kis vetemedésmentesség ott hegesztettél és csak a többi helyen csavaroztál.

keri

Te mindent meg akarsz CNCsíteni, de sehol sem vagy. Akkor szólj ha ezt megcsináltad:
http://www.youtube.com/watch?v=IzNo5KBwWow

[#crazya]

Révész Richárd

Van két egyforma orsóm.Felraktam egyet kipróbálni milyen,úgy néz ki így is kielégítö.
Ha a próbák során nem így lesz akkor teszek a másik oldalra is.
Az energialáncot azért nem raktam a híd hátuljára mert nem volt kedvem tartót csinálni alá.(lusta vagyok)
Sok minden csak össze van dobva rajta,de majd kialakul.

s7manbs8

Tényleg le vagyok maradva, mint a focisták az nemzetközi élmezőnytől. :)

PSoft

Nagyon arra felé tendál a dolog!

A 70-es,80-as években rengeteg terített huzalozásos vezérlést csináltam én is.
Frankón "kihúzott" vezetékekkel,egymáshoz ragasztva(talán,tetrahidrofurán volt a ragasztó neve???).

Sőt,amit írsz,az ma már valóság...[#wow1]
Szereltem már többtíz KW-ot kapcsolni képes mágneskapcsolót(talán Siemens?),egyenáramú mágnestekerccsel.

Be van építve a mágnestekercs "vázába" a mikrochip,meg az elektronika műgyantával kiöntve.
[#csodalk][#csodalk]

Az a feladata a mikrochipnek,hogy a behúzó,meg a tartóáramot figyelgesse,és szabályozza!!!

Jah...,és ott van rajta a táp mellett a buszcsatlakozó is.
Az ára meg...,nem tudsz egy derült éjszakán annyi csillagot megszámolni a Balaton felett mint amennyi Ft.:))

s7manbs8

PSOft !

A te lézeres gépeden látok én olyan megoldást, ami nekem is jó lenne, a szíj, a szíjkerék valami csapágyas tengelyen futtatva az egyik végén, a másik végén pedig akár áttétel nélkül vagy azzal együtt a meghajtó motort, ezt a 3 elemet anélkül hogy fúrni kellene rajtuk lehet venni komplett valahol, vagy valakinek ha lenne használtba valami régi fénymásolóból, vagy ki tudja hol vannak ilyenek.

s7manbs8

A lézeres topicban a #1960 beszólásban vannak a képek. A szíj, meg a végi szíjkerék elem úgy tengellyel komplett valami ilyesmi meg a meghajtó oldali szíjkerék tárcsa, ami a motorra megy valami ilyen szettbe.

PSoft

Ezekre,a szabadonfutó kerekekre gondolsz?:

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/50W_CO2_laser/mechanika/IMGP6585.JPG" border=0>

Saját gyártású sima felületű,borda nélküli kerekek,csapágyazva.
Excenteres tengelyekkel,ami egyben így a szíjfeszítő is.

000000000

ra8nsmk6w

Nem tendál,már valóság. El kell menni a RIITAL bemutatótermébe.Amikor azt gondolom magamról- rólunk , hogy milyen pengék vagyunk. Hát egy ilyen látogatás azon a 100 négyzetméteren igazán visszatesz az alapvonalra. Olyan érzés tölt el, hogy amit tanultam, tapasztaltam mind hasztalan. Az egész rendszert egy nyugdijas biztonsági ör is összerakja mint az IKEÁS bútort.

s7manbs8

Igen olyanra gondoltam, de oda nem is kell akkor bordás tényleg, akkor csak a hajtóoldalira kellene meg szíj persze.

rgh0guz5

Urak! Keresek korábbi projektemhez mágnesféket/mágneskuplungot. Olyan tipus érdekelne, amely nyugalmi helyzetben zárt, áram hatására pedig nyit. A fénymásológépben lévő (legalábbis ami nekem van) pont fordítva működik, és a konstrukcióból adódóan nem is lehet átalakítani. Mindenképpen kis méretű kellene, akár bontott is jó. Köszönöm.