Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

xkbv3nx0d

Üdv.

Érdekelne a véleményetek a szijhajtásról.
Habvágómhoz az x tengely kb 1500mm eléggé instabil a 12-es trapézmenetes orsó, a golyósorsó meg drága. viszonylag könnyen mozgatható szánt kellene ráncigálni, kivitelezhető ez inkább szijjal ? mondjuk az elején a motorra rögzitett fogaskerékkel a végén pedig automata feszítőssel ?

dg8n4i8x

Szerintem ide tökéletes, de akár a bowden is jó, nincsenek nagy erők és túl gyors mozgások sem...

dg8n4i8x

Nem is kell feltétlen végtalanített szíj! El is vághatod ha a notor a szánra kerül, így jóval olcsóbb is lesz a dolog... Amúgy ezt még nagy ipari gépeken is alkalmazzák, amikor az ultrahangos hegesztő volt a kezem alatt egy szíjjal cibálta a másfél tonnás szerszámot szerszámcserénél...

xkbv3nx0d

aha, gondolom ilyen hosszban ha végtelen (3m) a szij se olcsó, de azt hogy tudom megcsinálni ha nem végtelen, akkor hogy feszítem  a szijjat meg ilyenek ?

dg8n4i8x

Mechanika12-t nézd meg! Ott van jó kép a meghajtásról, a feszítés pedig annyi, hogy egyik vége fixen a másik mondjuk egy menetorsóval, vagy rugóval előfeszítve...

xkbv3nx0d

Aha kezdem érteni, mondjuk a feszítése még nem teljesen tiszta a végén, de ezekszerint kezdem érteni apránként !

köszi már csak szijat kell találni értelmes áron :)

Farkas Ádám

Megvan az oka, hogy így csináltam, nem fog bemenni a por, ha készen lesz lefényképezem, de elöbb az orsó jön...
Gondoltam én is hogy megkérem a BF20-adat egy marásra de olyan rend volt nálad, se egy forgács hogy inkább, megoldom máshogy. (nálam mostanában derékig van az alu forgács:)

bmejdz9nu

Rend? Megy a BF20 szinte mindennap... csak van seprű és porszívó is mellette :)  
Én olyan vagyok, hogy minden "fogás után" mindent a helyére teszek, seprés és porszívózás... jöhet a következő... :)
Akár ma is áthozhatod... bármikor... a "rend" csak a látszat...:)

000000000

látod Péter a rend se jo elrisztja a kuncsaftot:)

vthgizrff

Én nem a porvédelemre gondoltam:
http://kepfeltoltes.hu/080212/883101400n_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

Turelem-turelem! ((:

Amig nem tudjuk mekkora munkateruleten fog dolgozni a gep, addig meg akar jo is lehet...

vthgizrff

Jó is lesz az, ez a probléma csak akkor jelentkezik ha "magas" munkadarabot kell megmunkálni.
Szerintem jobb lenne ha fordítva, a másik oldalra lenne felszerelve a motor.

3vv2btrhv

Farkas Ádám

Az a pont ahova a kevés hely van írva, az amarógép hídjának alsó élével lesz egy vonalba, vagyis ami ott nem fér át az amúgysem férne át, a szerszám pedíg legfelső állásban (nem sokat de túllóg ezen.

Farkas Ádám

Inkább azt modjátok meg látott-e már valaki olyan orsó megoldást aminek csak az egyik fele volt megtámasztva, két szembefordított axiális csapágy segítségével egyenesbe feszítve munkaút nem nagy 100mm  

[/img]http://www.kepfeltoltes.hu/080212/zzz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]