Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Idézetet írta: TROMF22 Dátum 2026 május 24, 19:55Ha mégis minden úgy lenne, ahogyan a rajz mutatja, akkor:

- A főorsó eredetileg NT30 végződéssel készült.
- Később ragasztottak / sajtoltak bele egy MK3 –ra szűkítő betétet.

Az előző tulajnak sok Morse kúpos szárú szerszáma lehetett, és így akarta RÖVID szerszámkinyúlással hasznosítani.

Érdemes lenne alaposabban megnézni. Ha igényesen készítették, akkor is kell az átalakításnak valami nyomának lennie.

Szalai György

Lecsavaroztam a körmöket.
MT3 hüvely bepréselésnek, átalakításnak nem találom nyomát.
Ha bepréselés után gyárilag egybe köszörülték a végeket, valaminek akkor is látszódnia kéne.
De semmi. Maradok tudatlan?

Vetesi75

Idézetet írta: Szalai György Dátum 2026 május 25, 17:24Lecsavaroztam a körmöket.
Ha bepréselés után gyárilag egybe köszörülték a végeket, valaminek akkor is látszódnia kéne.

MT3 befogó létezik 24mm-es menesztő lapolással a kúp tovében.

sarktibsi

Idézetet írta: Szalai György Dátum 2026 május 25, 17:24Lecsavaroztam a körmöket.

Ha nem találsz a kereskedelemben kapható megfelelő befogókat kénytelen leszel alakítani vagy legyártani a megfelelő tüskéket, a körmöket nem kötelező használni csak biztonsági okokból van rajta páldának okáért nekem is van olyan MK4-es menesztőlapos befogóm ahol leesztergáltam róla menesztőlapot azóta úgy használom sokkal gyorsabb a szerszámcsere. De ha kell én megcsinálom magam a tűskéket.

Szalai György

Érdekes a fotód. Köszönöm.
Nem tudtam, hogy a menesztő körmök egymás felé néző oldalain is kapcsolódhat a szerszámbefogó.
Megmértem a két menesztő köröm közötti távolságot. Nálam 31,6mm.
Illeszkedik ez valamilyen szerszámbefogóhoz?

gaben

Idézetet írta: Szalai György Dátum Ma - 13:11Érdekes a fotód. Köszönöm.
Nem tudtam, hogy a menesztő körmök egymás felé néző oldalain is kapcsolódhat a szerszámbefogó.

Itt nézz körül Gyuri. https://www.menet-szerszam.hu/hu/szerszambefogo/morse-3-kuppal/eco-hagyomanyos-22mm-homlokmaro-tarto-32mm-meneszto-morse-mk3-kuppal-m12-nem-strigon

sarktibsi

Idézetet írta: Szalai György Dátum Ma - 13:11Érdekes a fotód. Köszönöm.

A szerszámok és befogói általában valamilyen szabványban soroltak szerint vannak gyártva de ha én saját magam szakállára csinálok egy alkatrészt az ugyanúgy működni fog csak van pár méretbeli dolog rögzítés amit érdemes betartani már csak balesetvédelmi szempontból is.
Ha nekem lenne egy ilyen gépem és nem lehet beszerezni hozzá reális árakon szerszámbefogókat akkor inkább szétszedném az egész gépet és átalakítanám a legközelebbi méretű szabványos orsóra nem hiszem , hogy ne lenne megoldás.
A képen egy teljesen átesztergált marófej látható minden méret át van rajta esztergálva marva a lényege az a maró lapka közelebb került a főorsó csapágyhoz így merevebb erősebb lett , a lapkafészkek is megvoltak kopva a felújítás után már csak használt átköszörült lapkákkal használható de egyben ez az előnye is.