Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

remrendes

Idézetet írta: Szeibert Krisztián Dátum 2025 október 22, 14:26Igen van 3 teljesen egyforma szettem hiába probálom cserélgetni mindig  ezt a hibát dobja be persze ennek a vezérlőnek átdugtam a servomotrát másikra azzal tökéletesen működik

A kábelezést nézném át elsőre.

Szedlay Pál

Idézetet írta: Szeibert Krisztián Dátum 2025 október 22, 07:26Sziasztok.
Van egy yaskawa sgdh vezérlőm ami egyik naprol a másikra ezt a hibakodot irta ki  esetleg valaki találkozott már vele?
Van valaki aki javitani tudja ?
Csatoltam képeket.

Nekem az AI konkrétabb dolgokat mondott esetleg próbáld ki.

Tökéletes, az SGDH-10DE egy Yaskawa Sigma-II sorozatú 1 kW-os, analóg vezérlésű (±10 V sebesség-/nyomatékszabályzású) szervómeghajtó, tehát nem Mechatrolinkes típus.
Az R03 állapotnál ebben a modellben a vezérlő hiba-blokkolt (fault lockout) állapotban van, vagyis valamelyik biztonsági bemenet logikailag nincs engedélyezve.
Menj végig ezen a konkrét útvonalon:

🔹 1. Ellenőrizd az ALARM LED-et

Ha pirosan világít, akkor tényleges riasztás van → nyomd meg a DISP/SET gombot → a kijelző A.xx hibakódot fog mutatni.

Az R03 önmagában csak azt jelenti, hogy nem futtatható, nem maga a hiba.

🔹 2. Ellenőrizd a CN1 csatlakozón a biztonsági bemeneteket

Ez a leggyakoribb oka az R03 állapotnak.

Funkció   Pin   Jelölés   Feltétel az indításhoz
Servo ON   26   /S-ON   24 V legyen rajta (ON állapot)
Baseblock / Emergency stop   40   /BB vagy /EMG   Szintén 24 V-ra kell húzni
Alarm Reset   37   /ALM-RST   Alapállapotban 24 V (csak egy rövid impulzusra lehúzva 0 V-ra)
External Ready   38   /READY   24 V-ra kell húzni, ha használva van

👉 Tehát ha csak tápfeszültséget adtál a hajtásra, de nem húztad fel a /S-ON és /BB vonalakat 24 V-ra, akkor mindig R03-ban marad.

🔹 3. Gyors teszt (manuális indítás)

Csak próbához:

Adj 24 V DC-t a CN1-47 (24 V common) pontra.

Húzd fel a CN1-26 (/S-ON) és CN1-40 (/BB) lábakat erre a 24 V-ra.

Ha minden jó, az R03 eltűnik, és a kijelzőn ,,bb" → majd ,,run ready" vagy ,,rdy" állapot jelenik meg.

🔹 4. Ha továbbra is R03

Akkor valószínű:

/ALM-RST (CN1-37) be van ragadva 0 V-on → engedélyezés blokkolva.

/HWBB (CN1-39) – hardveres vészleállítás – aktív szinten van.

Vagy paraméteresen át van konfigurálva valamelyik logikai bemenet (Pn50A–Pn50F).

🔹 5. Ellenőrzés multiméterrel

CN1-47 = +24 V

CN1-25 = 0 V (COM)
Mérj rá a /S-ON, /BB és /ALM-RST lábakra. Mindnek +24 V körül kell lennie, kivéve, ha épp resetelni akarsz.

sarktibsi

Idézetet írta: Szeibert Krisztián Dátum 2025 október 22, 19:37A03 volt a hibakod ,

Nekem is van több db ilyen hajtásom egy párszor már dolgoztam is velük , sajnos még mindig nem eleget.

Én amit ilyen esetekben ellenőrzök lepróbálok.

1. Kiírom az összes paramétert egy füzetbe. (már ha engedi)

2. Kihúzom a CN1-es csatlakozót, a kijelző ha új kódokat ír ki annak megfelelően átkonfigurálom a beállításokat.

3. Megpróbálom jogba elindítani.

4. Csinálok egy gyári resetet.

5. Lecserélem a motort.

6. Kicserélem a motorkábelt.

7. Lecserélem az encoder kábelt.

Ha ezek után sem javul meg elviszem a hajtást egy szervizbe (vagy elteszem alkatrésznek) 

Ahogy én látom a mesterséges inteligencia csak részlegesen tud válaszolni ráadású alig érthető módon. (mondjuk a semmitől kicsit jobb)

Bencze András

Idézetet írta: Szeibert Krisztián Dátum 2025 október 22, 14:26Igen van 3 teljesen egyforma szettem hiába probálom cserélgetni mindig  ezt a hibát dobja be persze ennek a vezérlőnek átdugtam a servomotrát másikra azzal tökéletesen működik
Ha nem találtál eddig megoldást, keress meg privátban. HW hiba bárki, bármit mond...

Arany János

Sziasztok!
Fusion 360-ból szeretném "visszaszerezni" a rajzaimat!
Ha lehetne, valami olyan formátumban, amit a FreeCad is tud értelmezni!!!
Elég sok esti-hétvégi munkám van benne, ha nem nagyon muszály, nem kezdeném elölről egy másik szoftverrel!!!
Igaz, hogy hónapok óta nem dolgoztam vele, de ráment a fél délelőttöm, hogy újra megtudjam nyitni és a Win11 váltásom is problémákat fog okozni!
Tudna valaki segíteni?

remrendes

Ezzel csak az a gond, hogy a SigmaII-ben nincs R.03 hiba, csak A.03   :)

Szeibert Krisztián

Az nem segit probáltam már másik motorral kábelekkel amin tökéletesen ment a másik vezérlő.

Szeibert Krisztián

Köszönöm mindenkinek, még 1 kört futok vele aztán meglátjuk.

Szedlay Pál

Idézetet írta: Arany János Dátum 2025 október 24, 11:56Sziasztok!
Fusion 360-ból szeretném "visszaszerezni" a rajzaimat!
Ha lehetne, valami olyan formátumban, amit a FreeCad is tud értelmezni!!!
Elég sok esti-hétvégi munkám van benne, ha nem nagyon muszály, nem kezdeném elölről egy másik szoftverrel!!!
Igaz, hogy hónapok óta nem dolgoztam vele, de ráment a fél délelőttöm, hogy újra megtudjam nyitni és a Win11 váltásom is problémákat fog okozni!
Tudna valaki segíteni?

Próbáld meg így, hátha sikerül

🔹 1. A Fusion 360 fájlok mentése lokálisan

Nyisd meg a projektet a Fusion 360 Data Panelben.

Kattints jobb gombbal a fájlra → Export.

A felugró ablakban válaszd ki a formátumot:

STEP (.step / .stp) – ez a legjobb opció a FreeCAD-hez!

Alternatíva: IGES (.igs) vagy SAT (.sat) – szintén olvasható FreeCAD-ben.

⚠️ Ne STL-t ments, ha szerkeszthető modellt akarsz, mert az csak háló (nem valódi test).

🔹 2. Ha a Fusion 360 már nem indul, vagy lejárt a licence

Ilyenkor két lehetőség van:

a) Böngészőből (felhőből)

Nyisd meg: https://fusion360.autodesk.com/myhub

Jelentkezz be az Autodesk-fiókoddal.

Válaszd ki a projektet → a kívánt fájl → Export → válaszd a STEP (.stp) formátumot.
(Az Autodesk szerverről így is letölthető a modell.)

b) Ha csak a .f3d vagy .f3z fájljaid vannak meg

Ezeket:

a FreeCAD 0.21-től kezdve be tudja importálni közvetlenül (Menü: File → Import → Fusion 360 (.f3d/.f3z)),
de szükség van a "Autodesk Fusion Importer" kiegészítőre (Addon Managerből telepíthető).

🔹 3. FreeCAD-ben megnyitás

Indítsd a FreeCAD-et.

File → Import → válaszd ki a .step, .stp, .igs, .sat vagy .f3d fájlt.

A modell be fog töltődni mint testmodell, amit szerkeszthetsz a Part Design vagy Draft munkakörnyezetben.

🔹 4. (Opcionális) Rajzok (2D Drawing / Technical Drawing)

A Fusion 360 ,,rajznézetei" (2D sheetek) nem exportálhatók STEP-ben, csak külön:

Export PDF vagy DXF formátumban.
Ezt a DXF-et a FreeCAD TechDraw vagy Draft modulja is meg tudja nyitni.

Arany János

Idézetet írta: Szedlay Pál Dátum 2025 október 26, 16:53Próbáld meg így, hátha sikerül
Köszönöm, de már túlestem rajta!
Meg van minden, de a .stp-vel elég nehéz volt újra összeállítani a "szüleményt".
Ezért (tanulás-gyakorlás végett) újra rajzolom FreeCAD-ben az egészet!
Egy részén már túl is estem.
Ezerszer egyszerűbb-könnyebb a saját fájlokat összeállítani!!!
Én legalábbis úgy érzem!!!

Bencze András

A sokat tapasztaltakat kérdezném: van-e hatékony módszer a plexire "rásült" fólia eltávolítására, anélkül hogy összekaristoljam a felületét? Tehát nem mechanikai módszer...

TBS-TEAM

Idézetet írta: Bencze András Dátum 2025 november 01, 07:57A sokat tapasztaltakat kérdezném: van-e hatékony módszer a plexire "rásült" fólia eltávolítására, anélkül hogy összekaristoljam a felületét? Tehát nem mechanikai módszer...
Sajnos a csere a megoldás.

Lehet próbálkozni polirozással le is hozza de torzitani fog mégha sik is a felület.
József

Zeix

Sziasztok!

Vörösrezet kell megmunkálnom CNC géppel, de még soha sem dolgoztam rézzel. Van esetleg valakinek tapasztalata, hogy milyen beállításokat kell alkalmazni?
 [#worship]

Vetesi75

Idézetet írta: Zeix Dátum 2025 november 01, 08:33Sziasztok!

Vörösrezet kell megmunkálnom CNC géppel, de még soha sem dolgoztam rézzel. Van esetleg valakinek tapasztalata, hogy milyen beállításokat kell alkalmazni?
 [#worship]
Szia! A nagyon lágy anyagokhoz szokásos paraméterek lesznek jók. Mérsékelt vágósebesség, relatíve kis forgácskeresztmetszet, éles szerszám. Kenni kell, mert képes mindenhez odahegedni - ebből kifolyólag jobban is koptat, mint azt elsőre gondolnánk. Ha vastag a forgács (nagy az előtolás) vagy tompa a vágóél, képes jóval a vágási mikrozóna előtt is képlékenyen alakulni, jobb esetben csak szakadozott, rágott felületet hagyva. (Pl.: mikor menetesztergáláskor vagy metszéskor ledúródik a menet.) Egészen más élkiképzést igényel, mint a szénacél, ezért a váltólapka felhozatal is korlátozott hozzá. Alu vagy a nemfémes csoportból lehet hozzá csemegézni, de egyedinél is minimum a rozsdamenteshez való pozitív geometria elvárt. (HSS is megoldás lehet, de nem minden eszterga szerszámtartó-rendszerével kompatibilis.) Maráshoz az aluhoz is alkalmas VHM/HSS szerszámok általában használhatók, de mindenképp a nagy forgácsterű, simító jellegű élgeometriával (éltompítás!) rendelkezők közül érdemes választani. (Nem írtad milyen CNC - gravírhoz nem konyítok.)

Zeix

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 november 01, 17:27Szia! A nagyon lágy anyagokhoz szokásos paraméterek lesznek jók. Mérsékelt vágósebesség, relatíve kis forgácskeresztmetszet, éles szerszám. Kenni kell, mert képes mindenhez odahegedni - ebből kifolyólag jobban is koptat, mint azt elsőre gondolnánk. Ha vastag a forgács (nagy az előtolás) vagy tompa a vágóél, képes jóval a vágási mikrozóna előtt is képlékenyen alakulni, jobb esetben csak szakadozott, rágott felületet hagyva. (Pl.: mikor menetesztergáláskor vagy metszéskor ledúródik a menet.) Egészen más élkiképzést igényel, mint a szénacél, ezért a váltólapka felhozatal is korlátozott hozzá. Alu vagy a nemfémes csoportból lehet hozzá csemegézni, de egyedinél is minimum a rozsdamenteshez való pozitív geometria elvárt. (HSS is megoldás lehet, de nem minden eszterga szerszámtartó-rendszerével kompatibilis.) Maráshoz az aluhoz is alkalmas VHM/HSS szerszámok általában használhatók, de mindenképp a nagy forgácsterű, simító jellegű élgeometriával (éltompítás!) rendelkezők közül érdemes választani. (Nem írtad milyen CNC - gravírhoz nem konyítok.)

Köszönöm. Egy processzor hűtőt kell csinálnom. Ha az alu megmunkálást veszem alapul 6082-es anyag. Ott 6mm egyélű maróval 18000rpm 2mm mélység 1000mm/min beállítást használok. Gondolon akkor ennél jóval kisebb értékekkel kell dolgozni.