Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Segítség, béna vagyok!

Indította gaben, 2024 április 09, 15:35

Előző téma - Következő téma

000000000

ezeket nem értem, mit csinál és mivel?

átállítottam a motorkat, jelenleg 195-ön vannak,melegednek de nem vészesen, 200 fölött elég forró volt az extruder motor. Köszönöm a segítséget mindenkinek. A következő pár napban kiderül, hogy megoldotta-e a problémát, de szerintem mostmár jó lesz:) Most az auto bed levelinget fogom megcsinálni, ami lényegében egy servos endstop lesz  az extruder környékén, amivel több ponton megmérem a heatbed egyenetlenségét és azután úgy fogja kalkulálni a printet, hogy beleszámolja az egyenetlenségét a nyomtatófelületnek. Gondolom már hallottatok róla, ez is a reprapos community egyik igéretes ötlete, de azért jelentkezem majd az eredményekkel. Legalábbis remélem nem azzal hogy elakadtam:)

000000000

jah most látom az nem nekem ment

9hpa53xy

Mondjuk kind of funny hogy ilyen egyszerű dolgok kimaradtak az AVR C ből....

s7manbs8

Másik C fordítók is vannak, lehet van ami szimpatikusabb, ha ott kényelmesebben meg lehet adni egy ilyet bár ennek is kéne működnie szerintem.

s7manbs8

Na én meg a nyák gravírozással bénázok megint, most úgy csináltam, hogy Sípolós ellenállás mérő módban a heggyel megérintve állítottam be a réz felületén a null a pontot, erre maráskor a -0.1 mm mélység lett vagy -0.3 is de hogy mitől elég sötét , most  maró se csúszhatott ki, a Z tengelyem kuplungja  se hinném, hogy megfordult volna a motor tengelyen, bár a még  a motor tengelyen is meghúzom majd a hernyócsavart nem e az engedett esetleg el, bár azt se hinném, majd ha vége a marásnak odamegyek a felület felé kicsit arrébb és megint sípolóssal megnézem a nulla pont az nála most mennyi, mert ha nem lesz nulla, akkor valami csak elcsúszott vagy zavart kapott bár azt se hinném.

9hpa53xy

van még a mikro C de azt ugyan az a szerb cég csinálja mint a mikroPascalt. sajnos több benne a hiba mint a használható modul :(

9hpa53xy

És hirtelen elkezdett működni. A hiba oka, hátha valaki más is belefut: az AVR GCC nem tűri ha nincs beállítva a port direction. A kód pedig helyesen:

#include <avr/io.h>
#include <util/sbit.h>
#include <avr/delay.h>

#define LED1(x)  (PORTA = (PORTA & ~_BV(PA1)) | ((x) << PA1))
#define LED0 SBIT( PORTA, 0 )
#define IN0 SBIT( PINB, 0 )

int main( void )  
{
DDRA=0xFF;
DDRB=0x00;
while(1)
{
if (IN0 ==1) LED0 =1; else LED0=0;

_delay_ms(600);
LED1(0);
_delay_ms(600);
LED1(1);
}

s7manbs8

Melyik irány nincs, ott az SBIT-tel az is be volt állítva, annak is be kellene. AMi a példában van elvileg.

s7manbs8

#define INPUT0_DDR SBIT( DDRA, 1 ) // irány bemenet lesz
#define LED0_DDR SBIT( DDRA, 0 ) // irány kimenet lesz

LED0_DDR = 1; // kimenet láb
INPUT0_DDR = 0; // bemenet láb  

Ezeknek be kéne állítani az irány bitet is, egyébként ha ezzel beírsz neki utána meg a PORTA értékét visszaolvasod, azon látszik, hogy ha nullát egyet teszel bele akkor belemegy e vagy sem ? Soroson kiiratni ezt hogy mit csinál ?

s7manbs8

No meg debuggolni is lehetne menet közben nézni mit csinál nem is a procin szimulálva is lehet ezt nézni elvileg.

9hpa53xy

Mindjárt megnézem mit is csinál úgy...

9hpa53xy

Elszúrtad a kódot te is Elektron! :D

Most nézem (miért nem előbb láttam meg) úgy nem tudsz bemenetet lekérdezni hogy PORTX,Y az csak úgy működik hogy PINX,Y
Tehát helyesen #define IN0 SBIT (PINB,0)
a DDR sorok jók.

0bn8uxmw

Akkor most végre rendesen szépen megy a motor?

Az asztal mérős servo-s megoldáshoz itt egy link a vezérlődre hogyan kell bekötni és mit kell maszírozni a firmware-ben.
http://forums.reprap.org/read.php?13,322762" TARGET=_fnew>Rambo servo connect

0bn8uxmw

a servo-hoz még annyit, hogy nállam az 1500 forintos servo csak rángatózott vettem egy másikat 3500-ért az rendesen működik.

s7manbs8

#define INPUT0 SBIT( PORTA, 1 ) // bemenet bit  

Itt rosszul helyettesítettem be PINA kellett volna PORTA helyett, ezt csak elnéztem ott éjszaka fel se tűnt ...