Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

zozo

Most ezek után sajnálom a régi 10Megás winyómat, amit szétszedtem annak idején, mert olyan szép fényes alkatrészek voltak benne :)

keri

nekem megvan még, amikor leraktam még működött. Sajnos egyedi vezérlőkártya kellet hozzá szóval kipróbálni már nem tudom mert nincs mibe beledugni.

keri

Ja és van egy VHS kazettás, rendes válra rakható Panasonic kamerám, az is működik még. A múltkor próbáltam. Csak attól félek hogy a gumi alkatrészek elöregszenek benne. Tuti kis kamera volt. 68k pixeles :)))) mennyi manapság egy mobiltelefon 14Mpixel? igaz, lehet hogy szebb képeket csinál még mindig azzal a 68k pixellel.

keri

http://www.cserebere.hu/termek/panasonic-vhs-kamera" TARGET=_fnew>Ilyen az én kamerám is
Bár én olcsóbban vettem :)

sanyi84

Ha majd költöztetem a http://www.google.hu/imgres?hl=hu&sa=X&biw=1280&bih=685&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=1aUYxw4dGMPavM:&imgrefurl=http://www.josicjulien.com/forum/viewtopic.php%3Ff%3D49%26t%3D216%26st%3D0%26sk%3Dt%26sd%3Da%26start%3D90&docid=KmT_VAlVuC9lSM&imgurl=http://www.milradio.com/Pictures/Warsaw/R-154-L.jpg&w=1030&h=1068&ei=4eViT-ieNIf4sgbr5rzqBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=342&vpy=313&dur=3938&hovh=229&hovw=220&tx=132&ty=121&sig=104280864868683843978&page=1&tbnh=161&tbnw=155&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:7,s:0" TARGET=_fnew>Molibdén vevőmet - (ez nem az enyém) akkor teszek fel képeket a belsejéről. Utoljára mikor bekapcsoltam működött. 90 kiló, ebből az elektronika lehet 30-40 kg a többi komoly alu öntvény. 4 fiókos, szállítani úgy szállítjuk hogy kiszedjük a fiókokat, így magam is tudom mozgatni. Ha a mai kor csinál olyan szerkezetet ami 40 év múltán is pöccre indul emelem a kalapom, lehet hogy tudása mai korban kicsiny, súlya pedig nagy de ez 100 év múlva is rádió lesz. Tudásáról csak annyit hogy oda tekerem az adó frekvenciájára és az ténylegesen ott van, 40 év ide 40 év oda. Ha kész a műhely és elhozom kiporolom és készítek egy pár képet a belsejéről.

ra8nsmk6w

Gratulálok! egy igazi ereklye van a birtokodban. Ami félő, hogy 100 év múlva már nem biztos az analóg rádió adás.

000000000

Elektroncsöves dolgoknál előfordul olyan hogy a hosszú tárolástól a csövek úgymond begázosodnak.
Ilyenkor 24-48 órán keresztül égetni kell a csöveket anód áram nélkül és újra működőképes lesz.
Ez főleg az adó csöveknél fordul elő, például olyanoknál mint ez.

http://www.qro-parts.com/images/GI-7B/GI-7B_1_2.gif" border=0>

Van is egy ilyenem, ez is a kalóz rádiós időszakomból marad vissza [#nyes]

000000000

Igen érdekesek ezek a megapixel adatok.
Egy 2000 körül vásárolt http://www.imaging-resource.com/NPICS1/POWERSHOT_A100_1_L.JPG" TARGET=_fnew>Canon Powershot A100 az ő 1.2Mpixelével sokkal jobb képet csinál mint a legtöbb mai mobiltelefon a sokszor 10Mpixel fölötti értékével.
Igaz hogy képméret csak 1024*768 és ez a mai lapos vagy széles világban ahol már minden "wide" nem a legjobb képarány, de sokkal szebb élethűbb tisztább képet ad összehasonlítva egy csomó cyber-shot meg hasonló fantázianevű mai csodával.

000000000

Előbányásztam ősrégi Orion gyártmányú kis néprádiómat,4 cső van benne még működik ,biztos öregebb mint 50 éves.Képet hamarosan teszek fel róla.

sanyi84

Nagyon tetszenek a mechanikai megoldások a készülékben. Nem hiszem a szuper digitális technika helyettesíteni tudná az "alapokat". Működik a digitális technika (mobilhálózat, internet)  ha minden jól megy, de bármiféle természeti vagy emberi csapásnál elő kell majd kotorni az analóg adó-vevőket.  

Pál:  
Régebben hívójeles voltam, de az az időszak elmúlt.

mxjj54gxi

"Tudásáról csak annyit hogy oda tekerem az adó frekvenciájára és az ténylegesen ott van, 40 év ide 40 év oda"

Annak idején a Mechlaborban a kollégák a mechanikus hangolású rádióknak a skálapontosságát úgy adták meg, hogy a skála üveglapjára a kemigráfián fotoemulziót öntöttek, majd egy sötétkamrában az adott darab rádióba beszerelték, és egy kvarcpontos markerrel összelebegtetve villantották el a russzki U csöves vakuból készült skálavonal-exponálót. Így a skálán csak ott volt skálavonal, ahol a freki hajszálra ott volt ahol kellett neki.
Emiatt voltak nagyon pontosak ezek a rádiók. Persze emiatt ezeket a skálákat azonnal ki kellett dobni, amint valaki belenyúlt a rádió frekit meghatározó részeibe, akár csak úgy, hogy arrébb hajlított egy kondit, vagy ellenállást, mivel ilyenkor a parazita elemek is elvitték a frekit.
Egy skálán kb 10000 vonal volt, ki lehet számolni mennyi időbe tellett egy rádió bekalibrálása.  
Ennél mennyivel könnyebb lett a helyzet, amikor megjelentek a szintézeres vevők, és kvarcpontosan hangolta a PLL az oszcit.

zozo

"Régebben hívójeles voltam, de az az időszak elmúlt."
Nekem még él a hívójelem is, bár rég nem rádióztam :)  (HG2EZ)
Az akkoriban aranyárban, éves fizetésért árult Kenwood rádióm meg folyton javításon volt, végül beleuntam és már csak porosodik a polcon. Pedig muatós darab még most is.

keri

Pont ezért akarok egy RH adóvevőt. Csak manapság az is agyon van digitalizálva.
Valami military kivitel kéne modern megoldásokkal.

keri

Amúgy hg5css voltam :)
Szerintem már lejárt az adóengedélyem, de amióta saját építésű cucc ciki, azóta nem izgat. Régebben maros-b-vel meg egy házi építésű szintézeressel szórakoztam meg paketteztem.

PSoft

Nagyon régen,...még a ྂ-es évek elején/közepén sokat járogattam "rádiós szakkör"-be.

Talán,onnan az elektronika iránti vonzalom,ami a mai napig is meg van.:)
Jó "buli" volt,fiatalon,tele ambíciókkal.
Építgettünk egyszerű dolgokat,morse-gyakorló,hanggenerátor,stb.
Akkortájt jól ment a morse is,ma már szinte egy betűre sem emlékszem.:((

Ha jól emlékszem HA2KSC volt az állomás hívójele.
Néha-néha,titokban odaülhettünk a rádió mellé,ami óriási dolog volt a szemünkben.

Aztán,vége lett a sulinak,meg a szakkörözésnek is.:(

De,az emlékek megmaradtak.:)