Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Aztán,...
Jött a TV-s DX időszak.:)
Saját építésű,csapágyazott,forgatható antennatoronnyal.

Hetente más,és más antennakonstrukciók,csoportantennák.
Szerintem abban az időszakban többet voltam a tornyomon antennákat szerelni,mint az ágyban audni.:)

Mindezt,azért a pár csodálatos percért,másodpercért,amit egy mondjuk arabul karattyoló közel keleti TV adó "levadászása" jelentett.

Aztán,ez is elmúlt,csak az emlékek maradtak innen is,nah meg az azóta már "lepusztult",de még álló antennatorony az udvaron.:((

000000000

TV DX , nem semmi!
Itt a Dunakanyarban is volt valami kalóz TV és esténkét mentek az NDK-s akció filmek [#law]
Talán még valahol mindig akadna egy PLL szintézeres oszcillátor RDS-el  

PSoft

Nekem nem volt PLL szintézeres oszcillátorom RDS-el.

Csak egy SZENZORION AT6561-esem.
Kétfiókos,nyolcprogramos,FF.
Széthajtottam a ricniskerekeket rajta.:)
http://www.radiomuseum.org/images/radio/orion_budapest/szenz_orion_at_6561_800167.jpg" border=0>

zozo

Ráadásul antennát mindig hideg, zord, lehetőleg orkánszerű szélben kellett ugye szerelni.  
Ha a parabolába belefagyott a hó, leállt az 1,2GHz-es link, akkor semmi se számított, autóba be, néha egy km gyalog a derékig érő hóban, fel az 50m-es toronyba a hágcsón, de az antennát meg kell tisztítani...!  
Mekkora hülye tud lenni az ember, most nincs az a pénz, amiért megtenném :)

sasi

Ha már így összejött a „rádióklub”, bevallom, én is rádiózgattam, igaz önálló hívójelem nem volt, engem inkább az építés izgatott. Belekóstoltam a „rókázásba”, majd később rádiótávírász katonai „szakképesítést” szereztem, de mivel nem használtam, úgy elfelejtettem a morsét, mint PSoft, pedig néhány versenyen is részt vettem.
A TV DX-be csak belekóstoltam, mert 80-ban a CB őrület kiütéssel legyőzte. No, ebbe nagyon sok energiát fektettem és sokáig tartott.
Gondolom ti is megjártátok a fotózás és a számítástechnika berkeit is.

Az alábbi könyv első elektronikával foglalkozó könyvem volt, mindent megépítettem belőle (ötödikes voltam).

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/P3168428-.jpg" border=0>

PSoft

Ez,csak egy refitorony.

Úgy,két éve jártam rajta legutóbb.
114 hágcsófok,hát,...kétszer is megálltam pihizni,mire felértem,nem hajtott senki.:(
De,lefele sem ment egyszuszra.:(((

Három ilyen torony van "egymás mellett".
Régebben meg,...versenyeztünk a kollegákkal,hogy melyikünk ér fel előbb.:))

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/refitorony/IMG_0198.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/refitorony/IMG_0133.JPG" border=0>

zozo

Azért volt egy hatalmas filingje a dolognak, amikor a torony tetején szétnézett az ember... Többször jártam a kabhegyin is, 200m felett volt antennánk, ha leguggolt az ember, százzal ment alatta a talaj :) -csak állva lehetett dolgozni.

PSoft

Jujjj,de jóóó!!!

Nekem is volt egy hasonló "bibliám"!
Szintén,ötödikes-hatodikos lehettem.
A címét nem tudom,ugyanis a padláson találtam,és a borítója már nem volt meg.:(
Csak a detektoros rádiók leírásaival,építésével foglalkozott.

Egyszer,kölcsönadtam egy akkori havernak,...sose került vissza.:(((

PSoft

Volt,hogy "idegennel",nem kollegával mentem fel a toronyba.

Olyankor fent a kosárban állva,a korlátot fogva kicsit be szoktam "lengetni" a tornyot.:))
Biztonsággal tudtam belevinni,olyan 60-80cm kilengést.

Látnod kellett volna a vendégem arcát.:))

sasi

Valaha én is megfordultam néhány elhanyagolt URH árbocon, de ma már nem tudnám rávenni magamat egy ilyen megmászására, egy közepes magasságú létrán is remeg a térdem…

000000000

Ez 30m-es torony? Olyat én is megmásztam jópárszor. Jó sport.

bicme92us

Jelentkezem a rádióklubba. A HA0KLE klubba jártam, de adóengedélyem soha nem volt. Főleg az elektronika miatt jártam oda, de részt vettem egypár URH versenyen is.

PSoft

Tegnap délután,fél öt körül elindult egy beszélgetés pár kép kapcsán egy forgófejes,szalagos "kütyü"-ről.

Onnan elindulva,CB-ztünk,TVDX-eztünk,rókavadásztunk,és ma késő este,már a kabhegyi adótorony tetején is jártunk.:)

De,...nem baj!!!:))

000000000

Ezt én is eljátszottam egy párszor annyi különbséggel hogy ez meg egy 20méteres kosaras daru volt.
Annál elég egy kicsit nagyobb kitérés a kezelő karokon és már is megvan az 50cm kilengés  [#hehe]
De át kellene húzni a csevegőbe ezt meg visszabontani  #771-ig ezzel bezárólag.

keri

Ahogy a mondás tartja: igazán jó antennát egyszerűen nem lehet jó időben csinálni :)