Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Szuper!

Köszönöm szépen.
(Svejk nevében is):))

A hét végén, elmaradt/halasztódik az "Antal Gábor-féle" teszt.:(
No nem baj, így legalább lesz kis pihenőd, kialhatod magad rendesen!:))
[#vigyor2]

svejk

Hmmm... ez így ebben a formában aligha használható normális fordulatvezérlésre.  
Pedig működnie kellene. Lehet túl kicsi a ventilátor?
Még szobai ventilátoroknál is használják.
ott relatív kis teljesítmény  van de aránylag nagy léghozam.

Szalai György

Ez nem is  "normális fordulatvezérlés" hiszen tudjuk, hogy az frekvencia szabályozott lenne.
Pont ezért érdekelt, hogy mit lehet kihozni belőle.
Ez egyszerűségi igény szülte kényszermegoldás.
De a célnak, úgy látszik, sok alkalmazásban mégis megfelel.

svejk

Én még arra gondoltma, hogy a "mókoskerék" ventilátor miatt lehet.
Nagy ipari ventilátorokat, 3 fázisúakat is szabályoznak így, de azok mind rendes lapátosak.
Elképzelhető, hogy a mókuskerekesnek más a fordulat/léghozam karakterisztikája?
Persze akkor is nagyon hirtelen ott az a törés a görbékben.

Rabb Ferenc

Az nem képzelhető el, hogy a billenőnyomaték helye sétálgat ebben a kissé torz üzemmódban?

Kis fordulaton nagy a slip, ezért nagy a forgórészrudakban indukált áram frekvenciája is. Aztán ahogy növekszik a feszültség, nő az áram és a fordulatszám is.  

Majd elérve az ehhez a közel sem ideális feszültséghez tartozó maximális (billenő) nyomatékot, hirtelen megugrik a fordulat. Lecsökken a slip és vele az áramfelvétel is.

Mivel a motor közel sem az ideális körülmények között üzemel, természetesen mászkál a billenőnyomatékhoz tartozó fordulatszám értéke is.

Ezt az üzemállapotot szerintem korrektül nehezen lehet méretezni, inkább csak "megerőszakolni" a kísérleti tapasztalatok alapján a motort

svejk

De igen.
Pedig ezeket iparban is használják.
persze lehet kicsi átfogással.
A példában is 160-230 V-ig közel lineáris a görbe fordulatszáma.

Az iparban mondjuk inkább 3 fázisú ventilátorokat használnak, ott pedig teljesen máskép alakul a billenőnyomatéka az aszinkron motoroknak, nincs akkora kiugrás mint az egyfázisúaknál.

svejk

Hogy is van a ventillátoroknál? A légszállítás hogy viszonyul a fordulatszámmal?

svejk

svejk

Jobban örültem volna ha leírod két mondatban mint a múltkor Antal Gábor a folyadékszivattyúk alapképleteit a fordulatszám függvényében.

svejk

Most csak belelapoztam, de ezt érdemes lesz átolvasni tüzetesebben. Aránylag érthető paraszti ésszel is.

svejk

No és persze köszi mindkettőtöknek!

PSoft

Azért mertem linkelni, mert...
Első olvasatra is, sok mindent megértettem belőle.:))

000000000

Mostanában bontottam egy AWI hegesztő gépből és valójában eddig nem jöttem rá mi a fene lehet .
http://imgserv.com/images/2016/08/09/FQTbXcP.jpg" border=0>