Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

ebalint

Szia!

Mi lesz ebből, ha szabad ...?

Szappantartó? [#papakacsint]

ukcge40u

Az az LCD/TFT (mittomén) nagyon jól néz ki.
Gondolom, nem egyszerű képet küldeni rá... itt saját építésre gondolok... Mondjuk egy webkameráét úgy, hogy az eredeti elektronika helyett mást teszünk be. De mit?

43pbwjg8s

NA látod! Vannak emberek egy nullámhosszon. :)
Pontosan ez egy kérdés ami foglalkoztat. Ami a legszebb benne, maga az LCD átlátszó, a másik két réteg csak a háttérvilágítás és az annak a trítésére szánt lemez.

:)

43pbwjg8s

Te ebálint!
Tessék most elmondani nekem ezt a szappantartót!!!!
Tudni szeretném arról írsz-e amire gondolok!
Mert akkor lelepleződtél!!!
Ha nem akkor meg bevallom, hog yma hajnalban kettő órakor szappantartót modelleztem éppen egy nagyon rendes BME-s sráccal.

ukcge40u

Igen, ezt tudom.
Engem a madzagok érdekelnek, illetve hogy mit kell a végére biggyeszteni.
A többi bármi lehet, akár zseblámpaizzó alufóliával... :)

43pbwjg8s

Ehhez az lenne a jó ha lehetne egy olan panelt készíteni amibe ezt a hajlékony érzékelő sort be lehet csatlakoztatni rendesen és a másik végén ezek elérhetőek lennének.
Persze nem ártana mondjuk egy leírás hozzá, hogy tudja az ember, hogy mennyit engedhet rá.
Utána már lehetne szórakozni, hogy hogyan gyujtod meg az egyik és másik pixelt.
HA még színes akkor meg aztán....
Se ez azért nem lehet olyan egyszerű dolog, bár a kollégám nagy szeretettel programozza a kis NOKIA kijelző vezérlőket de Ő sem egyik pillanatról a másikra kapta magára a tudást hozzá. :)

43pbwjg8s

Szia Gyuri!
Itt a CCD előtt van egy szűrő.
Az LCD előtti a házban elhelyezkedő lemez lehet mert magáról az LCD elejéről nincs leválasztható réteg.
Egyébként van jópár mozis polárszűrős szemüvegem itthon a gyereknek hála.

Mire gondolsz? Mi az ötleted mesélj Gyuri! :)

ukcge40u

Polarizálni akarja a lézerfényt, illetve vékonyabb csíkba húzni vele lézerszkenneléshez. Így növelné a felbontást.
Gondolom én.

ukcge40u

Ilyen cimbim nekem is van, de majd rákérdezek, hogy ilyesmivel tud-é bánni?

Szalai György

„Polarizálni akarja a lézerfényt, illetve vékonyabb csíkba húzni vele lézerszkenneléshez. Így
növelné a felbontást. Gondolom én.”

Bakker… Ez az ember mindent lát, azt is ami még meg sem történt! Jó lesz, ha kordában tartom a gondolataimat.
Na tényleg. A lézer scannolásnak az az egyik határa, hogy vastag a csík, ezért nem tud részletes lenni a letapogatás. Pedig ha részletes volna, és gyors is, akkor verhetné a varrógépes mechanikus letapogatást.
Ezért volt régen egy próbálkozásom, abban a lézersugarat áttoltam egy alulemezbe fúrott pici lyukon, amit gyertyalángon kormoztam fényelnyelő feketére, hogy ne legyenek reflexiók a lyuk körül. Ettől vékony lett, de nem eléggé. Azután egy hoszú gyújtótávolságú lencsén kellett áthaladnia, ami a távolba fókuszálta, így a fókuszpont előtt már nagyon vékony lett a sugárátmérő és az is maradt akkora távolságon, ami egy finom letapogatáshoz kell. (0-50mm)
Ezt a sugarat még keresztül hajtottam egy LCD képernyő háttérvilágítás egyenletesítő prizma lemeznek vagy száz egymás melletti prizmáján, ami megnyitotta a sugarat egy vékony csíkká.
Csak hogy: A sok kis prizmán szétoszló és egymástól függetlenül megtörő nagyon keskeny rész sugarak már önálló életet élnek és egymással kölcsönhatnak. Interferálnak. Ettől a fénycsík nem képvisel minden pontjában egyenletes fényerőt, mert a részsugarak hol erősítik, hol meg gyengítik egymást. A csíkban, váltakozva erősebb és gyengébb szakaszok váltogatják egymást. A változások közötti távolság olyan kicsi, hogy szabad szemmel már nem is látható, mégis azt mondom rá, hogy nem korrekt megoldás.
Szeretném kipróbálni egy polárszűrő hatását a reflexiókra.

ukcge40u

Csak összeraktam a mozaikokat, ahogy te is szoktad. :)

Szalai György

A múlt eseménypontjaiból induló hatósugarakat a jelen lencserendszerén átvezetve megkaptad a jövő előrevetített képét. Ettől félek, hogy más is látja rajtam kívül.

ukcge40u

Miért kell ettől félni?
Aki eljutott erre a szintre, azt már nem vezérli ártó szándék.

43pbwjg8s

Küldjek egy ilyen polár szemüveget?
Keresek neked egy olyat ami nem karcos egy kcsit sem, vagy ha igen van rajta tiszta épp felület.

Egyébként az a bizonyos ismétlődő változó intenzitású szakaszoknak lehet más oka is.
Próbáld csak ki azt, hogy a lézersugár utjába behelyezel egy hajszálat!!, Nézd meg milyen minta lesz utána vetítve. Meglepő!!!
Nem értek az optikához (sem sajnos) de ez egyszerű fizikai jelenség. Nem tudom, hog yamikor a résen küldöd át nem-e ugyanez jön léte. intha valamikor én is próbáltam volna és minenféle lencse nélkül is ez a minta effektus (nem jut most eszembe a neve pedig közismert dolog) jött létre.  

Megvan!!! Difrakció!!!
http://fft.gau.hu/fizika/Turkalo/labor/lezer/lezer.pdf" TARGET=_fnew>Hajszál vastagság mérés