Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nekem ez magas, hogy miért ne tárolhatnánk a lemezen is analóg jelet.

MoparMan

MoparMan

mert a lemezen lévő elemi mágnese részecskék, két állapotot tudnak felvenni, nulla vagy egy, azaz szól vagy nem szól
ennyi

besirkyjh

De jo  

Ugyan ilyen léptetöm van nekem is szintén winyobol de az már sokkal modernebb , fogasléces a fej mozgatás .

exvm7f6a

Lehet tárolni HDD lemezen analóg jelet csak irtó kicsi a dinamikája hiszen 2 állapot nagyon gyors felvételére van optimalizálva. Ezért torz és zajos lenne a felvétel.
Az analóg eszközök pedig végtelen számú és finomságú mágnesezettségi érték rögzítésére vannak optimalizálva, ezért lehet velük viszonylag jó minőségben analóg hangot rögzíteni.
CD-re is lehetne analóg hangot rögzíteni, impulzus sűrűség modulációval, de beláthatod hogy nem sok hang férne rá jó minőségben.

exvm7f6a

Egyébként legjobb példa a HDD analóg rögzítésére, hogy törlés után is ott marad az adat, csak kisebb amplitúdóval, ezért ha analóg módszerrel tapogatják le a lemezt akkor állítólag több törlés után is vissza lehet nyerni adatot.

Szalai György

Törlődik adat a merevlemezről?
Úgy tudtam, hogy első körben csak megjelölődik, hogy felülírható. Második körben pedig felülíródik.
Akkor mi állítható helyre? A felülírásra megjelölt, a felülirt, vagy a fizikailag sérült lemezek még éppen maradt tartalma?
Mert akkor az nem is igazán helyreállítás, hanem a még értelmezhető bitek leolvasása és újra értelmezése, valamelyik ismert rendszer szerint.

000000000

Ez egy érdekes dolog, hallottam már én is azt, amit keri írt.
Viszont Te is jól írod, ugyebár logikai törlés hajtódik csak végre a fájlrendszerben.

Azt hiszem, amit Keri mond, azt úgy kell érteni, hogyha 0-kat írnánk minden egyes szektor minden egyes bájtjába, akkor a lemezeket egy speciális fejjel leolvasva, visszaállíthatók lennének az eredeti adatok. "Halványan", de ott marad, annak ellenére, hogy ha a vinyó elektronikáját megkérdeznék, hogy "ugyan báttya, mi van az x. szektorban?" Szentül meg lenne róla győződve, hogy csupa bináris nulla.
Hogy ez mennyire igaz, ill. a winchesterek mely generációjánál volt az, nem tudom, nem sok erre vonatkozó leírást találtam a neten, vagy másutt eddig. De tény: vannak olyan programok (wiper), amik úgy nullázzák ki az adatokat, hogy 4-5 alkalommal, bitenként eltérő mintázatokat írnak a szektorokba, ezzel jól átforgatva, mintegy megkeverve az elemi mágneseket.
Szerintem csak egy bizonyos kódolási, jelrögzítési technikánál (volt ez) igaz, elég sokat fejlesztettek rajtuk (MFM, RLL, PRML, EPRML). De az is lehet, hogy a lemez anyagától függ. (Oxidos, kobaltos, alumínium, üvegtestű).

exvm7f6a

Most nem a FAT file rendszerről beszélünk hanem a lemez felületről, tehát nyilván fizikai törlésre, azaz felülírásra gondolok.
Felülírás után még vissza lehet nyerni az eredeti adatokat is, ezért vannak olyan biztonsági törlő programok amik párszor átírják a területet.

exvm7f6a

Sőt régen volt floppy lemágnesező program is ami ugyan ezen többszöri átírásra épült, és ezzel a döglött floppykat újra lehetett használni, mert kitörölte a maradék mágnesezést, amik zavart okoztak.

MoparMan

felülírás után max részlegesen állithatsz vissza adatokat, amiből nem biztos, hogy sikerül mondjuk egyteljes file helyreállítása. ez abból adódik, hogy egy file nem biztos, hogy az elejétől a végéig fizikálisan összefüggően helyezkedik el tároláskor. lásd lemeztöredezettség és mentesítés...

svejk

Nagyon elviekben tudsz tárolni analóg jelet rajta, csak a fej tekercseit is analógon kellene meghajtani és analógerősítővel visszaolvasni.
A sok száz probléma mellett gondot okoz a sávok váltása(csak régi léptetősnél, a lineármotoros újabbaknál elvileg lekövethetnél egy spirális pályát)
Meg kérdés hogy milyen a mágnesezettség linearitása.
Mindenesetre jó kis hobby projekt lenne :)))

MoparMan

elméletileg akár megoldható, de kérdéss van-e értelme? szerintem egy nyomorult polimer kazettánál is rosszabb minőségben lehetne tárolni minimális mennyiségű hanganyagot.

exvm7f6a

Ha az át polarizálsz egy bitet, akkor annak az amplítúdója kissebb lesz. Ha azonos polaritással gerjeszted, akkor pedig nagyobb.
Ezért lehet visszaolvasni az FIZIKAI felülírás előtti adatot. Természetesen nem a winyó saját elektronikájával, mert az kiszűri ezt a "zajt", hanem úgy ha analóg módon ellemzed a fejről lejövő jelet olvasás közben.

De könnyű kipróbálni, nem kell hozzá vinyó csak egy analóg deck amiből kikötöd a törlő fejet.
Amikor egy analóg szallagról hangot akarsz törölni, azt is csökkenő amplítúdójú nagyfrekvenciás jellel lehetséges csak, mert csak így lehet a mágnesezést nullához közelíteni.
Ha simán felülírod az eredeti felvételt, akkor az is hallatszani fog.

A winyó esetén telítésbe viszi a mágneses felületet és nem a lineáris szakaszt használják mint az analógnál, ezért elvileg hasonló amplítúdó alakul ki mágnesezés után, de a mágnesezési görbe csak ellaposodik, nem vízszintes, ezért különbségek érzékelhetők lesznek.

MoparMan

lehet, ennyire nem mélyedtem bele. de az általad ismertetett módszer is elég bizonytalan kimenetelű, bár jobbak az esélyek mintha a "saját elektronikájával" csinálnánk, ez tény.
kérdés ki mit tud kezdeni egy pl doc fájlal, aminek minden kilencedik betűje van meg :)