Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Holnap meg lehet vasárnap is totál cnc-s napot fogok tartani, legalábbis ez most a terv, a gépet beállítom, ami még hiányossága van, meg driver próba, meg valamit ki is kéne vagdalni akkor már.

s7manbs8

Még ezeket az anyákat megszorítva a végén esztergán meg lehetne síkolni hogy merőleges legyen a tengelyre a vége lap rész, akkor nem kacskaringózna ennyire.

s7manbs8

http://kepfeltoltes.hu/140215/PICT1874_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg&" border=0>;

0bn8uxmw

Sajnos (vagy nem) ma már ott tartunk,hogy működik a szoftware-es kompenzáció, úgyhogy az ilyen rettenetek is tudnak működni.
;Ferde az asztal vagy a mechanika nem probléma: http://www.youtube.com/watch?v=wUw7IgweV2c&" TARGET=_fnew>;Auto level;
;Egyenetlen az asztal az nem probléma:
;
;http://www.youtube.com/watch?v=0Ag3jeObNf8&" TARGET=_fnew>;Kossel autolevel;
;
;A Repetier példáúl tud megjeleníteni grafikusan asztal szint térképet amivel komepenzálni lehet a hibákat.

keri

Most hogy mondod ez tényleg olyan mint a fém építő csak nincs annyi lyuk rajta :)
;
;Ha tippelhetnék, szerintem is dizájner tervezte nem mérnök.
;Tibornak szerintem az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy két pilincka tengely csak úgy meredezik a semmibe megtámasztás nélkül és mindez egy asszimetrikus gépen, ahol háromszoros a terhelés mint ha ezt a két tengelyt a kar két végére tették volna.
;
;Én csak hobbysta vagyok a témában, de még az én szememet is szúrja, azzal a különbséggel hogy én már beletörődtem és nem tettem szóvá :)

keri

[#eljen]
;Esztergán illik fúrni az ilyesmit, fúróval nem tudsz olyan pontosan fúrni.
;
;Esetleg azt lehet még hogy befogod a satuba a fúrót, a kereket fogod a fúróba pörgeted jó nagy fordulattal és úgy tolod rá.
;
;Egyszer így sikerült hosszában lukat fúrnom egy 40mm-es M6-os csavarba.
;
;Persze kicsi ütése így is lesz...szóval jobban jársz ha bekunyerálod magad egy esztergához. Ez még nekem is 5 perc.

keri

Mángorolt csavarok mindig kóvályognak.
;Miért csavarból csinálod?

keri

Ha már eszterga, akkor esztergálnék egy fogásból egy komplett tengelyt ami illeszkedik a csapágyhoz, és van perem amire felfekszik, így esély sem lenne a kóválygásra.

000000000

Ez a kompenzáció nem elég annál a &"rettenet&" kontrukciónál, ugyanis ott a Z magasság függvényében is változik a lehajlás, deformáció, azt pedig nem lehet ilyen egyszerűen kiegyenlíteni, bemérni, hiszen folytonosan változó ez a merevségi deformációs függvény.
;Maradjunk annyiban, egy 3D printer esetében is vannak minimál követelmények a mechanikai merevség, és hajtásdinamikai méretezések kapcsán. Csak ezeket itt marha könnyű elhanyogolni, és semmibe venni (na ettől kapok én idegbajt, és ezért van ennyi idiótizmus, műszaki butaság ebben a műfajban főleg), hiszen +- pár tized mm méretpontosságnak is örülhet a felhasználó a végén, mivel már maga a fúvókás technológia erősen bekorlátozza ezeknek a &"műremekeknek&" a pontosságát. Valljuk meg őszintén, ezeknek az 1-3 százezres Ft kategóriájú nyomtatókkal igazi műszaki követelményeknek (méretpontosság, szilárdság,...) kitett alkatrészeket nem lehet készíteni. Játszadozni jó dolog. Sok idő kell még ahhoz, hogy házi körülmények között acél vagy alu alkatrészek készülhessenek elérhető áron, ugyanis ott már nem működnek ezek a játékos dolgok.
;De félreértés ne essék jó dolog ez, magam is fogok egyszer egy ilyen nyomtatót csinálni a saját kis DOS alapú mini CAD-CAM és vezérlő rendszerem által kreált &"művészi felületek&" kivitelezésére, demontstrálására. Mert sokkal egyszerűbb és olcsóbb olvadt műanyaggal, ragasztóval létrehozni egy felületet, mint ugyanazt kiforgácsolni fémből.  
;http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/scm/Robsy-SCM01.mpg&" TARGET=_fnew>;Robsy felület készítés most még forgácsolással, de majd 3D nyomtatóval is.;

000000000

Válasz #1824, #1837-re.
;[#worship][#eljen]

0bn8uxmw

Teljesen egyetértek veled, egy viszonylag stabil mechanika esetén a kompenzációval elég jó eredményeket lehet elérni tizedmilliméteres pontossággal.
;Tegnap nyomtattam tesztnek LM8UU csapágyakat (golyók nincsenek benne csak spirális pálya műanyagból  (PLA)) és meglepően simán és halkan csúszik a tengelyen kottyanás mentessen viszont a PLA miatt hő terhelése alacsony 40 fok felett már elkezd kitágulni és lötyögni. Játéknak jó ez technológia de nem jósolok nagy jövőt neki.
;
;A poros levilágítós technológia szabadalmi oltalma (ezt használják a jelenlegi profi több milliós gépek) viszont lejár most tavasszal, tehát várható, hogy megjelennek az olcsó gépek a piacon és azzal akár fémet is lehet  nyomtatni már.
;
;Teljesen egyetértek veled,

keri

Szia, mennyi ilyen 12V 40W fűtőpatronod van?
;Minimum 2 darab kéne, de ha van akkor 4-5darabra is vevő lennék.
;Hozzá való termiszotorod nincs esetleg? akkor egy postával arra is vevő vagyok, de az a van a lomexnél is, az nem fontos.

s7manbs8

Mert az van, meg olcsó. Pár napja találkoztam egy esztergályossal, említettem neki, hogy lenne egy kis meló, aztán megmutattam, hogy mit kéne trapéz orsó végét megmunkálni, meg pár csapágyház stb.
;
;Erre majdnem elszörnyülködött és azzal kezdte, hogy azt hitte 100 darabot kell.
;
;Az egyedi darab az drága, ezzel folytatta, mondom jó, de tudsz olyat, hogy 100-at kell valamit, akkor szóljál engem is érdekel, meg a havi 800 ezres fizetés is mint németbe, tudsz olyat ? Nem, na akkor miről beszélünk, ez van meló kell vagy nem ? De még pénzről nem volt szó.
;
;Persze hogy neki mi a sok nem tudom, de mivel és meg 10 ezerért dolgozok egy órát, nem is érdekelne de ezt nem tudta persze lehet ... na mindegy.  
;

s7manbs8

Ilyen fűtőszálat meg termisztort milyet kell ezekbe tenni tudnátok valamilyen típust ajánlani, avagy hol lehet beszerezni. Én is bele húznék a nyomtató építésébe is. Kösz.

000000000

Itt megtalálod milyeneket használnak:
;http://reprap.org/wiki/Thermistor