Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ez tényleg nem drága.
;Csak abból indultam ki hogy néha egy sima 2filléres alátétre is rátesznek 500forintos cédulát a modellesek, ha az valami spéci helyre kell.
;
;Ipari is úgy indul hogy 3mm-es  furattal és M3-as menetes szárral.
;Ez 5gramm darabja, vagyis 6darab tömege a mérvadó, így 30gramm a gömbcsukló.
;Nem sok felesleges anyag van rajta, ellenben a fém szerkezet és a tényleges csapágyban én jobban megbíznék mint egy műanyag szerkezetben, ha a merevségről és kottyanás mentességről van szó. Ára viszont biztos több a 12darabnak mint 3500forint.
;
;A pálcának szerintem is minimum alucső kell. Ha a kihajlás számottvő akkor nagyobb átmérőjű, de vékonyfalúval lehet ezt csökkenteni a súly jelentős növekedése nélkül.
;
;Néztem a karbon csöveket, az sem vészesen drága és elég jók az itt szükséges tulajdonságai.

svejk

&"Masszív váz kell neki ...&"
;
;Akkor miért ezt a konstrukciót erőlteted, miért nem maradsz a Descartes kordinátás gépnél?
;A 18 m/perchez ott sem kell varázslat.
;

keri

Ahhoz masszívabb váz kell, mert ott merőlegesek az erővektorok, deltaprinternél meg ferdék.
;Ezen felül a mozgótömeg kisebb.
;
;Nem tudom mi a problémád a delta printerrel. Nem neked kell koordinátát számolni, hanem a számítógépnek, innentől kezdve pedig azt épít az ember ami jobban tetszik neki, vagy alkalmasabb a lehetőségeihez/céljaira.

0bn8uxmw

Ahogy Keri is mondja itt a mozgótömeg a lényeg vagy inkább annak a minimálisra szorítása.
;
;A 3D nyomtatásnál sok a gyors irányváltás aminél nagyon nem mindegy mekkora tömeget kell mozgatni a delták ebben tudnak jobbak lenni az eddi RepRap gépeknél és nagyobb sebbeséget elérni.
;
;De ennek a sebbségnek persze ára van, maszívnak kell lennie de azért nem úgy mint egy CNC marónál. Mivel ez az egész reprap kb. abból indult, ki mit talált a szemetes mellett és abból épített (ez meg is látszik sok gépen...) nem voltak túl nagy elvárások de mivel mára eléggé fókuszba került a 3D nyomtatás és nagyon népszerű kezdenek kijönni az egyre jobb és igényesebb gépek. A Mendel Max, a Prusa i3 és a deltákra gondolok.
;A 2013-as év a delták elterjedését hozta, mivel viszonylag egyszerűek mehanikailag sebbeségben kiemelkedően jók, méretezhetőek egyszerűen és jelenleg tudtommal ez az egy tipus van amiben nem mozog a tárgyasztal, így magas tárgyakat is tud építeni.
;
;A mechnikai masszivitás pedig ebben az esetben azt jelenti, hogy pl. alu profil adja a gép három lábát és azon mozog a kocsi (sínes kocsis tipus is van az már sok is szerintem). Az én esetemben egy oszlop két 8-as párhuzamos acél rúdból van ami 760mm magas és ezeken fut egy-egy lm8uu csapágy de a hossz miatt nagy sebeségnél már be tud rezonálni ekkora mozgatandó súly ellenére is, ennek a kivédésére javasolt az alu profil.
;

keri

Amúgy mekkora motorokkal és áttétellel hajtod?
;Úgy értem nyilván direktben van a szíj rajta, de milyen szíj és mekkora fogaskerék van a motoron?

0bn8uxmw

A motorok nema 17-esek küldték a kittel(nem mintha nem lenne itthon egy tucat így is:) : http://www.reprap.cc//index.php?main_page=product_info&cPath=10&products_id=50&language=en&" TARGET=_fnew>;Link;
;A szíjat egy T2.5-ös (20 fogas 10mm széles)fém tárcsa hajtja direktben rárakva a motorra. A motorok nem melegszenek még langyosak sem lesznek. A RAMPS-en a vezérlőjüket nem is kellett piszkálnom plusz delejért. Tökéletesen lépésvesztés nélkül dolgoznak, de nincs bennük szerencsére annyi erő, hogy ha esetleg odacsaptam a fejet valahova akkor probléma legyen, megszorult és &"lekattogot&" a motor amíg rávetettem magam a főkapcsolóra :)
;
;Kaptam az építéshez egy német nyelvű útmotatót az elküldtem neked az emailcímedre. Bogarászd át sok minden világosabb lesz, sajnos még nem fejezték be a srácok a doksit így ez extruder és nyomtatófejes dolgok még hiányoznak belőlle de azt azét ki lehet találni mit hova hogyan kell csavarozni.
;
;

svejk

Nekem semmi bajom vele, csak azt talán egyszerűbb masszívabbra építeni.

svejk

Már akartam írni, hogy akkor csak cseréld ki azokat a piszkaszár lábakat :)

svejk

Nincs valami szovtveres limit, ami nem engedi ki a munkaterületről?
;
;Egyáltalán milyen szoftver vezérli? Free?
;

3vv2btrhv

0bn8uxmw

De van limit, a balesetek a firmware próbálgatások alkalmával történtek.  
;A deltánál x0 y0 az asztal közepe és -100mm +100mm lehet az elmozdulás értéke az én esetemben (ekkora a fütött asztal)  de ha frimwareben elfelejted beálítani, hogy már pedig ez egy delta és nem úgy mozog mint a hagyományos nyomtatók akkor vannak a meglepetések amikor elmegy az x 200-ig(legalábbis próbálna)
;
;Mivel arduino mega 2560-as az agya és erre kell rátölteni a vezérlő firmware-t (két &"ága&" van a firmware fejlesztésnek a Marlin és Repertier ami jó a deltákhoz) de a beállításokat lehet eeprom-ban is tárolni ami ugyebár felülírja a firmwarét de pl. a Repertier-nek van asztali kliense is amin keresztül tudod a  nyomtatót vezérelni a számítógépről és az még firmware-  meg az eepromot is felülírhatja beállításban kicsit problémás volt a dolog és történtek furcsa dolgok [#ijedt]
;
;Jelenleg Marlin fut nállam eeprom kikapcsolva és pc vezérlőprogramnak pedig http://koti.kapsi.fi/~kliment/printrun/&" TARGET=_fnew>;Printrun/Pronterface;
;
;Az enyémhez nincs de lehet SD kártyát is belerakni és akkor az LCD kijelzőn és gombokkal tudod vezérelni az SD kártyáról meg a legyártott gcode-ot futattni. Utánna már csak egy lépés, hogy bedobozolod és mehet az egész a pinyóba nyekeregni és reggel megnézed mit is nyomtatott.  
;
;Szeletelni Slic3r, KISS vagy Cura(ez az Ultimaker gyári programja az elején ezzel kezdtem mostmár inkább KISS mert szebb felületet csinál a Slic3r nekem nem jött be)

svejk

Úgy látom, Te tényleg kened-vágod, de hol voltál ezidáig?? :))
;
;Nincs kedved élőben bemutatni a nyomtatódat, mondjuk a Debrecenui HobbyCNC találkozón április 12.-én?
;
;Ne kifogásokat írj, azokat meg lehet oldani, hanem azt, hogy lenne-e kedved!
;

3vv2btrhv

Mitöl szebb a felülete a KISS - nek ??

3vv2btrhv

Igen , támogatom az ötletet !!

0bn8uxmw

Megoldható, addig még akár egy másik gép építése is beleférhetne ami a &"piszkaszár lábakat&" [#wink]mellőzve valami tisztességes vázat kap, autómata asztal mérővel szintezővel.
;
;Szerznem kell sürgősen egy másik nyomtatófejet mert a jelenlegi nehezen viseli már ABS-t hiába cserélgetem benne a tefloncsövet ha megdeformálódik. (PLA-ból max vázát jó nyomtatni hasztalan egy anyag) Alkatrészt csak ABS-ből nyomunk!
;
;A KISS felületénél pedig ott lehet a kommondor elásva, hogy másképpen töltheti ki a szélek között az anyagot. Ha jól emklészem 15% szokott lenni az átfedés a szélső réteg és a kitöltés között(tehát a szeletelő programok nagy részénél 15%-ot rányom a szélső szálra kitöltésnél) a KISS ezt nem teszi vagy nem ennyire ezt még én sem tudom.
;Itt egy video amin az emberünk ezt próbálgatja:  
;http://www.youtube.com/watch?v=HmM_f3v-zh0&" TARGET=_fnew>;Video;
;
;És hogy hol voltam eddig? [#nemtudom]
;Volt tudomásom a fórumról de nem nagyon pörögtek a hozzászolások és mivel nem nagyon volt magyar oldal és az angol nem akadály ezért tudásom onnan mélyítettem. Tegnap döntöttem el, hogy itt az ideje ide is írnom, hátha tudok segíteni a gép építés előtt álóknak pár javaslattal.
;
;(na jó hazudtam: a DaniBá szederből bámuló békája annyira megbabonázott, hogy nem bírtam tovább magamban tartani a tudást)[#vigyor2]