Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Dakota25

Ha az ABS-szel működött, akkor meg vagyok győzve. Ahogy fejlődik a filament-alapanyagok receptúrája, a helyzet inkább javulni fog, mint romlani.
Azt hiszem, lassan elíndítom a furatgyártást.

000000000

Köszönöm. További kérdések jöhetnek? :) MA elmentem megnézni a kis Wanhao(i3) minta munkáit . Láttam egy cikket egy extrém vékony rétegvastagság tesztről. Ez 20 mikron volt. Nagyon szépen nyomtat a gép 0,05-ös vasagsággal is. De majdnem minden felületen hullámokat láttam. Tehát a kerek mondjuk hengeres testeknek az oldala kicsit hullámos volt, nem volt pontos. Ez miért lehet, és vajon ki lehet-e küszöbölni? És vajon a Corexy elrendezés tud javítani ezen? Vagy esetleg, ha orsótengelyes lenne az X+Y tengely?

ru38j6dt2

Sziasztok!  

Valaki nem tudja véletlenül, hogy tudom megnézni repetierben melyik termisztorhoz melyik szám tartozik ? Próbálkozom az online felületen, de elfelejtettem hogyan is tudom a számot megnézni.  
Vagy az is segítene ha valaki tudná, hogy ha marlinban 5 ös kódot kell beírni akkor mit kell beírni repetierben ...  
Köszi  
Cs

ru38j6dt2

Nem lehetséges átmenőre csinálni a furatokat, és űgy a kompresszor ellenoldalról eltávolítja a felesleget ?

vjanos

// What type of sensor is used?
// 0 is no thermistor/temperature control
// 1 is 100k thermistor (Epcos B57560G0107F000 - RepRap-Fab.org and many other)
// 2 is 200k thermistor
// 3 is mendel-parts thermistor (EPCOS G550)
// 4 is 10k thermistor
// 8 is ATC Semitec 104GT-2
// 12 is 100k RS thermistor 198-961
// 13 is PT100 for E3D/Ultimaker
// 14 is 100K NTC 3950
// 5 is userdefined thermistor table 0
// 6 is userdefined thermistor table 1
// 7 is userdefined thermistor table 2
// 50 is userdefined thermistor table 0 for PTC thermistors
// 51 is userdefined thermistor table 0 for PTC thermistors
// 52 is userdefined thermistor table 0 for PTC thermistors
// 60 is AD8494, AD8495, AD8496 or AD8497 (5mV/degC and 1/4 the price of AD595 but only MSOT_08 package)
// 61 is AD8494, AD8495, AD8496 or AD8497 (5mV/degC and 1.25 Vref offset like adafruit breakout)
// 97 Generic thermistor table 1
// 98 Generic thermistor table 2
// 99 Generic thermistor table 3
// 100 is AD595
// 101 is MAX6675
// 102 is MAX31855

#define EXT0_TEMPSENSOR_TYPE 1

vjanos

Szóval a configuration.h fájlban írd át az EXT0_TEMPSENSOR_TYPE -t.

vjanos

https://www.simplify3d.com/support/print-quality-troubleshooting/#vibrations-and-ringing" TARGET=_fnew>Ilyesmi függőleges hullámokat láttál?
Az vagy túl nagy gyorsulás, vagy mechanikai gyengeség.
A Corexy-nél ugye bazi hosszú a szíj, az is hajlamos erre :(

000000000

Igen, ilyeneket. Mintha egy kitérés után nem ugyaarra a szélességre tért volna vissza a fej, hanem mnéha egy kicsit kiljebb, néha egy kicsit belljebb kezdett egy függőleges falat nyomtatni. Akkor szerintem csak kivárom ezt :https://www.kickstarter.com/projects/1403065126/trinus-the-affordable-all-metal-3d-printer?ref=card" TARGET=_fnew>Trinus

vjanos

Nemtom, amig csak marketing videó van róla...
Az megvan, hogy jóval kisebb, csak 12x12cm-t nyomtat?

gg58bmmp2

Találkozóra jössz?
Ha igen hozhatnál minta nyomatot, de vásárolnék is a TPU-ból egy próbára valót.

000000000

Igen, egy kicsit kisebb a nyomtatótér, de ha tényleg 2.5 mikron a legkisebb elmozdulás, akkor pontosabban fog tudni mondjuk egy kockát kinyomni.

000000000

Én találtam nyomtatott mintákat egy kis kutatás után az oldalon.

ih7fm6t23

Ezért lett volna jobb, ha olyan időpontban jössz, amikor én is ott vagyok, akkor el tudtam volna mondani egy pár dolgot. :)
Pl. hogy ez valóban sebességfüggő: ezért az árkategóriáért irreális elvárás, hogy magas sebességen sincsen semmilyen felületi hatás (minőség romlás). Alacsonyabb sebességen nyomtatva volt egy jópár olyan teszt modell, ahol nincs ilyen hullámzás...
De persze nyugodtan más gépet is vehetsz, nem akarlak le és rábeszélni sem semmire. :)
Ha körbenézel a blogunkon, akkor láthatod, hogy megfelelő sebességen ez az i3 is nagyon szépen nyomtat: http://3dnyomtatas.blog.hu/.

rf63unrk7

"tényleg 2.5 mikron a legkisebb elmozdulás"
- ennél a technológiánál a "legkisebb elmozdulás" csak egy paraméter az ezerből, ami a nyomtatás minőségét befolyásolja.  
A jelentősége annyi mint bolha tökén a pattanás.
Itt sajnos el kell fogadni, hogy nem lesz tökéletes nyomatod.

Nem fogsz 2.5 mikronnal dolgozni, hiába reklámozzák.
Sokkal nagyobb jelentősége van a felhasznált anyag minőségének (most baszom ki az egyik tekercset, mert az átmérője 10 centinként hullámzik 5 tizedet), de akár a páratartalom, a tekercset érő besugárzott napfény is befolyásolja a nyomtatás minőségét. És nem 2.5 mikronnal.

Ami nagyon befolyásol, az például a hűtés. Nem mindegy, hogy a fejet, anyagot hogyan, merről, mekkora levegőáramlás éri.
Ha csak egy kis szellő éri a fejet, már behűl pár fokot, és az anyag nem fog úgy áramolni belőle mint egy pillanattal előtte.  
Az, hogy a levegő merről éri a fejet, nagyban függ a nyomtatott darabtól is, nem nagyon tudod befolyásolni.

Sebesség: a műanyag adhézióját három paraméter határozza meg alapvetően. Sebesség, nyomás, hőmérséklet.
A nyomást nem tudod befolyásolni,( illetve valamennyire a sebesség és fejkialakítás befolyásolja),  
hőmérséklet egy szűk határon belül ajánlott tartani,  
ebből viszont a sebesség szintén következik. Tehát kurvára mindegy mit tud a nyomtató.
Gyorsjáratban nem nyomtatsz, nem fog összejönni (összetapadni)...

Lényeg: el kell menni, és megnézni mit tud a nyomtató, és még akkor sem biztos, hogy később is azt hozza amit láttál...

rf63unrk7

* javítás..  
"három paraméter határozza meg alapvetően.   Sebesség, nyomás, hőmérséklet. " igazából az idő nyomás és hőmérséklet határozza meg, csak a sebesség és idő itt összefügg..