Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: kgl

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

kgl

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 június 02, 15:17Köszönöm az ötletet.  [#worship]

Ez lesz a megoldás. Köszönöm. Belepróbáltam a maradékot a már beépített energialánc belső ívére és még le is kellett vennem 3 szemet mert hosszabb volt. :)
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 június 02, 15:17Köszönöm az ötletet és a rajz frissítést.  [#worship]
Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 június 02, 14:38Amikor nem fér bele az energialáncba, lehet emeletesen is építkezni ua. vagy kisebb energialánc
hozzáadásával a belső íven futtatva, ha egymás melett nem fér el.
Ez lesz a megoldás. Köszönöm. Belepróbáltam a maradékot a már beépített energialánc belső ívére és még le is kellett vennem 3 szemet mert hosszabb volt. :)

kgl

Nagyon lassan haladok az átépítéssel. Végre elkészült az X és Y tengely végállás kapcsolók árnyékolt vezetékének a energiláncba rendezése. Még volt maradék energialáncom azt beraktam a meglévő energialánc belső ívébe. Kicsit feszül, de a híd végig tud éppen menni és csak enyhén nyomja le a külső energialáncot a láb felső csapágya. Kb 2 mm-ert nyomja le az energialáncot a visszafordulásnál , ennyi rugalmassága van még az energialáncoknak. Egyben nem fértek el az új vezetékek ezért kellett két energialáncot egymás fölé rakni.

A gépből kiszedtem a tápegységeket, teljesítménymeghajtókat, és a teljes elektronikát. Rettentő kényelmetlen volt így szerelni, hogy fent van a gép asztallapja, alatta 41 cm-re meg a számítógép asztallapja. Így csak begörnyedve kellett bebújnom a két asztallap közé szerelni és ezt nem szerettem volna.

Azt találtam ki pár nap alatt, hogy készítek 2 db rétegelt lemez betétet az egyik 35*35 cm méretű a másik 57*37 cm méretű. Erre a két rétegelt lemez betétre kezdtem el kirakosgatni az alkatrészeket, hogyan tudom valahogy kulturáltan elrendezni. A képeken már látható a nagy része. Persze ez nem végleges még.
A kisebbik rétegelt lemezen lesznek a kismegszakítók, a biztosítéktartók és a 3 db relé egy sínen. Alatta fektetve bal oldalt a 36V-os tápegység, tőle jobbra a 24 és 5 V-os tápegység. Középen marad így egy szélesebb szabad rész, ahol a vezetékeket el tudom vezetni a bal oldalon lévő csokisorhoz.

A másik nagyobbik rétegelt lemezen lesz a 4 teljesítménymeghajtó és a teljes elektronika.  Ezen is lesz egy a jobb oldalán egy hosszú csokisor, amivel hajlékony vezetékekkel össze tudom majd kötni a két csokisor minden érintkező lábát.

Ez a két rétegelt lemez felállítva L alakba lesz beszerelve a gépbe. Erre azért volt szükség, mert így az asztalon lefektetve el tudom végezni a sok vezetékezést bujkálás nélkül. Azért nem fogom megúszni a bujkálást, mert a két összeszerelt vezérlőtáblába be kell kötni a 380V-ot és an agy táblára a
 végállás kapcsolók vezetékeit, marómotort kézikereket, stb...

Még nem csavaroztam rá semmit a rétegelt lemezekre, egyenlőre azt próbálom elérni, hogy logikailag szétválasszam az elektronika panelt a tápegység paneltől és minden elférjen. Az az egyik célom, hogy átlátható legyen a vezetékezés és nem egy összezsúfolt kábelkorbácsot szeretnék látni.  Még igazából nem tudom, de lehetséges hogy a két darab kisebb relét át kellene tenni a másik rétegelt lemezre ????

Ha van ötlet, javaslat, kérem írjátok le. Aki elolvasta ezt a kattintson a  tetszik gombra a poszt alatt, hogy lássam, hogy ki nézte meg a posztot.

Vetesi75

Szia! Perforált kábelcsatorna rendezettnek tűnőnek tudja láttatni a vezetékezést. Előnye, hogy hibakereséskor kicibálható belőle minden, végeztével meg visszagyűrhető és a fedele eltakar mindent. :) Tápvezetéket, motorvezetéket minimum külön csatornába célszerű rakni a logikai jelvezetékektől - még akkor is, ha árnyékoltak. Azt a fehér puhaműanyagos sorkapcsot én már ha csak lehet mellőzöm...

TBS-TEAM

Nállunk a vezérlésekhez legtöbbször használt kábelcsatorna:
Perforált kábelcsatorna 60x15 (magasság*szélesség) LK4/N 6178201
Cikkszám: OBO6178201
Gyártó: OBO

Mi ezeket az elosztókat használjuk.
József

kgl

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 június 08, 16:21Szia! Perforált kábelcsatorna rendezettnek tűnőnek tudja láttatni a vezetékezést. Előnye, hogy hibakereséskor kicibálható belőle minden, végeztével meg visszagyűrhető és a fedele eltakar mindent. :) Tápvezetéket, motorvezetéket minimum külön csatornába célszerű rakni a logikai jelvezetékektől - még akkor is, ha árnyékoltak. Azt a fehér puhaműanyagos sorkapcsot én már ha csak lehet mellőzöm...

Köszi, hogy mondtad ezt a kábelcsatornát.  [#taps]
 Már el is felejtettem, hogy a padláson van még nekem egy rakás 40*15-ös régi kábelcsatornám. Még 1990-es években egy 3 szintes bútor raktárban kellett kiépítenem Ethernet hálózatot, abból maradt saccra olyan 80-100 fm mennyiség szép hosszú szálakban. Ha jól emlékszem akkor olyan 1 km kábelcsatornát fektettünk abban a raktárban. Irdatlan nagy vasbeton épület volt. 100 cm-es fúrószárral alig tudtuk átfúrni a beton födémet sok helyen olyan vastag volt. Jó 2 hónapos meló volt hármunknak a kábelcsatornázás, vezetékek kiépítése, Ethernet elosztók kiépítése szerverek konfigolása. Egész életemben nem fúrtam annyi lyukat mint ott kellett a sok ezer műanyag tiplinek. Azóta utálok betont fúrni.   :riii

Ez a régi kábelcsatorna kicsit nehezebben szerelhető mint a perforált, mert a leágazásoknál ki kell fúrni az alsó és a felső csatornatag oldalát, majd szikével, csípőfogóval U alakra kell kivágni, hogy levehető maradjon a fedő.

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 június 08, 16:49Nállunk a vezérlésekhez legtöbbször használt kábelcsatorna:
Perforált kábelcsatorna 60x15 (magasság*szélesség) LK4/N 6178201
Cikkszám: OBO6178201
Gyártó: OBO

Mi ezeket az elosztókat használjuk.

Köszönöm a tippet. Ezen még gondolkodnom kell. Ezzel biztos, hogy gyorsabb lenne a kábelek csatornázása.  Ezt a 4*6-os elosztót még nem is láttam.  :SL

kgl

Levittem a padlásról egy kisebb kábelcsatornát, oda próbáltam a kismegszakitókhoz, és egyből látszott, hogy túl alacsony a kábelcsatorna, a kismegszakitók betáp vezeték helyei jó 10 mm-el a csatorna teteje felett van. A kismegszakítókat tartó sín eléggé kiemeli a kismegszakítókat. :(
Marad amit TBS-TEAM javasolt, csak nem tudom, hogy a környékünkön lehet a kapni, vagy rendelnem kell.

Vetesi75

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 június 09, 13:15Levittem a padlásról egy kisebb kábelcsatornát, oda próbáltam a kismegszakitókhoz, és egyből látszott, hogy túl alacsony a kábelcsatorna, a kismegszakitók betáp vezeték helyei jó 10 mm-el a csatorna teteje felett van. A kismegszakítókat tartó sín eléggé kiemeli a kismegszakítókat. :(
Marad amit TBS-TEAM javasolt, csak nem tudom, hogy a környékünkön lehet a kapni, vagy rendelnem kell.

Lehet távtartóval is szerelni. (Ami éghető szerkezeten nyújt némi védelmet is - szabványosságtól függetlenül.)

kgl

Sziasztok.

Elkészültem a CNC marógép új elektronikájával, még nincs tesztelve ezért az erősáramú panel és a gyengeáramú vezérlő panel még nincs összekötve. Először az erősáramú panelt fogom tesztelni, majd lépésenként lesz összekötve a két panel, minden összekötés tesztelésével. Az egész gép vezetékezését át kellett alakítani az új elektronikához. A videó alatti leírásban több infót találtok. Az elektronika kialakításánál arra törekedtem, hogy követhető legyen egy egy vezeték honnan indul és hova megy ezért nem használtam kábelcsatornát mert akkor ez nem valósul meg. Ha minden rendben lesz a beüzemelés során akkor talán kábelcsatornába rendezek pár vezetéket.

kgl

Felélesztettem az új elektronikát. Rengeteg mérést végeztem közben. Ennek ellenére vannak problémák. Jelenleg a 8 darab végálláskapcsoló be van kötve, kimérve jók, de az UCBB1 kártyán csak 3 darab jelez vissza világító leddel. Egyenlőre rejtély, hogy miért nem világít a többi. A 24.1 V szépen megjelennek a bemeneten.

Az UBB1 CN1 output ledek közül sem világít mind ezis rejtély még miért. Kimérve jó a csatlakozásuk a DM556-al a DIR és PUL vezetékei.

De az biztos, hogy valami nagyon nem stimmel, mert például az Y tengely bal oldali motor ledjei nem világítanak, mégis random kattogásokat produkál a léptetőmotor mintha véletlenszerűen kapna valami jelet.

Az UC300eth kártyát sikerült bekonfigurálnom, ip cím : 10.10.10.10 és alhálózati maszk  255.255.255.255 címre. Az ipconfig lekérésnél is megmutatja ezt.

Nekem nem egyértelmű a doksiból, hogy az alapértelmezett átjárót be kell e állítani 10.10.10.0 értékre.
Ha beállítom akkor egy felkiáltójeles üzenet jelenik meg :

Ha elindítom az UCNC programot (5lpt) akkor még mindig demó módot mutat. A kártyához tartozó licenc file az UCNC könyvtárban van, a nevében szerepel a sorszáma ami megegyezik a kártya utp csatlakozóján lévő cimke serial sorszámával. A gép közvetlenül van rádugva a kártyára egy crossover kábellel.

Itt elakadtam. 

Szedlay Pál

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 június 30, 17:10Felélesztettem az új elektronikát. Rengeteg mérést végeztem közben. Ennek ellenére vannak problémák. Jelenleg a 8 darab végálláskapcsoló be van kötve, kimérve jók, de az UCBB1 kártyán csak 3 darab jelez vissza világító leddel. Egyenlőre rejtély, hogy miért nem világít a többi. A 24.1 V szépen megjelennek a bemeneten.

Az UBB1 CN1 output ledek közül sem világít mind ezis rejtély még miért. Kimérve jó a csatlakozásuk a DM556-al a DIR és PUL vezetékei.

De az biztos, hogy valami nagyon nem stimmel, mert például az Y tengely bal oldali motor ledjei nem világítanak, mégis random kattogásokat produkál a léptetőmotor mintha véletlenszerűen kapna valami jelet.

Az UC300eth kártyát sikerült bekonfigurálnom, ip cím : 10.10.10.10 és alhálózati maszk  255.255.255.255 címre. Az ipconfig lekérésnél is megmutatja ezt.

Nekem nem egyértelmű a doksiból, hogy az alapértelmezett átjárót be kell e állítani 10.10.10.0 értékre.
Ha beállítom akkor egy felkiáltójeles üzenet jelenik meg :

Ha elindítom az UCNC programot (5lpt) akkor még mindig demó módot mutat. A kártyához tartozó licenc file az UCNC könyvtárban van, a nevében szerepel a sorszáma ami megegyezik a kártya utp csatlakozóján lévő cimke serial sorszámával. A gép közvetlenül van rádugva a kártyára egy crossover kábellel.

Itt elakadtam. 

Ez alapján jelenleg a UC300ETH-hez tartozó Ethernet kártyánál 255.255.255.255 van beállítva alhálózati maszknak.
Ez hibás, nem fog működni így a kommunikáció semmilyen más eszközzel, csak önmagával.

Korrigáld ezt azonnal:

Állítsd át a Subnet Mask-ot:
255.255.255.0-ra

Mit jelent a mostani beállításod?
10.10.10.10 / 255.255.255.255
→ Itt csak a 10.10.10.10-et látja, mást nem.
Ez NEM jó, ha PC és UC300 között akarsz kommunikálni.

PC IP-je legyen pl.:
10.10.10.11 / 255.255.255.0
(vagy bármi 10.10.10.X, ami nem .10)

Default gateway-t továbbra se állíts be semmire, hagyd üresen.

Mit kell tenned?
Nyisd meg a PC-n a Hálózati adapter beállításait (Vezérlőpult → Hálózati és megosztási központ → Adapterbeállítások módosítása → Jobb klikk a megfelelő adapteren → Tulajdonságok → IPv4).

Állítsd be:

IP: 10.10.10.11

Maszk: 255.255.255.0

Átjáró: üresen hagyható

UC300ETH-n is legyen:

IP: 10.10.10.10

Maszk: 255.255.255.0

Gateway: üres

Most már pingelhetőnek kell lenniük egymásnak:
Parancssorban:
ping 10.10.10.10

Tehát:

Maszkot cseréld le 255.255.255.0-ra

Gateway-t hagyd üresen

Kész, működni fog.

kgl

Köszönöm. Mivel a számítógép közvetlenül van rákötve az ETH kártyára, így a win10-ben csak a wifi és az eth kártya jelenik meg.

Ebben beállítottam a ip címet, maszkot.

Kell még valamit állítani?

TBS-TEAM

Idézetet írta: kgl Dátum 2025 július 01, 10:25Kell még valamit állítani?

Pipáld ki hogy érvényesítse a win kilépéskor és OK.
Utánna bezárod és pár mp. múlva elindithatod az UCCNC-t.
József

kgl

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 július 01, 10:36Pipáld ki hogy érvényesítse a win kilépéskor és OK.
Utánna bezárod és pár mp. múlva elindithatod az UCCNC-t.

Sikerült odáig eljutnom, hogy végre elkezdett villogni a kék led az UC300ETH kártyán jó 10 másodpercig. Eddig ezt nem csinálta. Most folyamatosan ég a kék led is meg a sárga is. Elindítottam a programot és most már eltünt a demó mód felirat is. :) Persze a nyilakra meg sem mozdulnak a tengelyek, nincs még semmi beállítva a programban.