Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

svejk

000000000

Igen, sőt lézergravírozásnál, tükörplexi vágás: visszaveri a lézert nélküle teljesen, szerencse hogy kárt nem tud okozni, mert a lencse miatt kisebb a teljesítménysűrűség   --a lencsén--- :)
csak egyszerűen nem vágja maszatolás nélküj

PSoft

Remélem,Lajos nem "haragszik" meg,hogy ide szemetelünk a topikjába.:)

Tudom,hogy "becsapós" a fényes/világos felületek pontos?? mérése vele.

Amit mérni akarok,mind fekete felület.
lézer hűtőbordája,léptecsek felülete(vasmag),lézertáp,ami egy 14,4V 3,5A-es notebook táp(itt,csak a fekete tokon mérek),lézer áramgenerátor chip.
Egyedül az áramgenerátor hűtőbordája natúr elox alu,de azon meg már ott a matt fekete akryl fuvallat.:)

Most kb.félidős a kép gravír,már kétszer mértem.
Úgy néz ki,hogy az első húsz percben beáll egy "üzemi" hőmérséklet mindegyik ponton amit mérek.
Utána,már nem nagyon változik,esetleg a "sufni" levegőjének a természetes mozgása játszhat valamennyit.

000000000

Ennyire érzékeny a hőmérsékletre? a színre? a felület fényelnyelésére, vagy mire?

PSoft

Igen,logikus amit az alfa/théta szakaszban "kipekuláltál".:)

De...egy "apróságot" nem vettél számításba.

Ha már lenne Neked is 2W-osod,akkor....:))

A "fúvókanózi" nem mindig játszik.
Igazából,csak vágásnál van dolga,amikor a rajta keresztül nyomott levegőt közvetlenül a vágási "árokba" irányítja.
Gravírnál,anyaga válogatja,de nem mindig,vagy egyáltalán nem kell az intenzív levegőfúvás.
Viszont,a diódát ilyenkor is hűteni kell.

PSoft

No...akkor végzett a 2W-os lézer a képpel,véget ért a hőmérséklet teszt.

Kb.el is találtam a munkaidőt,:)másfél órát saccoltam az #501-ben,egész pontosan 1óra 32perc lett a vége,mire végigért a 180x120mm-es képen.

A G-Ray volt a kódgeneráló program,ebből következik,hogy állandó a lézer teljesítmény,csak a sorvégeken,az irányváltás pillanatában van ki,és bekapcsolás a 150mA-es pihentető áramra.
Ennél a képnél,a nálam beállítható legmagasabb(100%)teljesítménnyel ment a 2w-os lézer,ami a mért feszültség,és áram értékekre vonatkoztatva a következő.

A diódán,közvetlenül a fejen,egy DT-9205 multiméterrel mért feszültség és áram:

4,92V 1,65A

Ez az érték volt végig,mivel a dióda ebben az esetben állandó teljesítménnyel dolgozik.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%C3%A1k/2W-os%20l%C3%A9zer/Teszt_m%C3%A9r%C3%A9sek/IMG_4398.JPG" TARGET=_fnew>Nálam a fej,a következőképp van kialakítva.
A dióda egy talpas foglalattal van felfogatva az 50x50x30mm-es feketére eloxált alu hűtőbordára.
A borda tetején,az 50x50mm-es kilenc lapátos ventilátor.
A ventilátor állandó üzemű,a pihentetés alatt is hűti a bordát.
Ugyanúgy állandó üzemű,a fejre szerelt másik kis ventilátor is,aminek a feladata az,hogy elfújja a füstöt,ha a fúvókás "fejlevegő" nem kell,nincs bekapcsolva.
Ez a ventilátor a fejet nem hűti,a levegőárama a munkadarabra van irányítva.

Aki úgy gondolja,az eddigi adatokból,talán már számolgathat is,hiszen a #490-ben Szalai kolléga felvetése a fej hűtésére vonatkozott.
Én nem számolgattam,inkább mértem,a lentebb említett lézeres hőmérővel.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%C3%A1k/2W-os%20l%C3%A9zer/H%C5%91m%C3%A9r%C5%91/IMG_4431.JPG" TARGET=_fnew>A "sufni":) ahol a kis gépem van.
A képen nem biztos hogy látszik,a hőmérséklet a kis higanyos hőmérő szerint 28Celsius fok,a páratartalom 40%.
Az induló hőmérséklet adatok ugyanezek a munka kezdetekor a dióda hűtőbordáján,az áramgenerátor hűtőbordáján,a NEMA17-es léptecseken,és a 14,4v 3,5A-es notebook tápon is,ami a lézernek adja a tápot.

A munka elindítása után,kb.az első tizenöt-húsz percben állandósulnak a megemelkedett,és mért hőmérséklet adatok.
Később már,akárhány órás is a munka,jelentősen nem változnak.

Ha ennyi rengeteg duma elolvasása után,esetleg valaki kíváncsi lenne,hogy mi is van a 180x120mm-es nyír rétegelt lemez képen,ami ma délután a hőmérsékletmérés teszt apropóján készült....

Mindjárt megmutatom a "másik" topikban.:)

Szalai György

A 28C fokos környezetedben, ezekkel a ventilátorságokkal, hány C fokra áll be a lézerdiódán az állandósult munkahőmérséklet?

PSoft

Mint írtam,a környezeti hőmérséklet nem változott a teszt ideje alatt,a higanyos szerint,maradt 28C fok.

Hogy magán a diódán hány Celsius fokon állandósult a hőmérséklet,azt nem tudom,de...
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%C3%A1k/2W-os%20l%C3%A9zer/Teszt_m%C3%A9r%C3%A9sek/IMG_4398.JPG" TARGET=_fnew>A fej hőmérséklete 35-36C fok között állandósult az 1,65A dióda áramnál.
A hőmérsékletet a hűtőborda felfogatás oldali alsó sarokpontján mértem.
A borda tetejére szerelt 50x50-es kis ventilátor állandó üzemben megy.
A másik,a képen látható,szögben a munkadarabra fúvó kis ventilátor is állandó üzemű,de közvetlen hatással nincs a borda hőmérsékletére.

És akkor,a többi pont,ahol még méregettem:

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%C3%A1k/2W-os%20l%C3%A9zer/Teszt_m%C3%A9r%C3%A9sek/IMG_4394.JPG" TARGET=_fnew>A dióda áramgenerátora.
100x75x40mm-es a hűtőborda.
A feketére fújt ponton 41C fok.
A bordára,hőátadó pasztával szerelt IRL540N fekete műanyag tokján 44C fok.
A bordának,csak természetes hűtése van.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%C3%A1k/2W-os%20l%C3%A9zer/Teszt_m%C3%A9r%C3%A9sek/IMG_4396.JPG" TARGET=_fnew>A NEMA17-es léptecsek.
A motortest feketére festett lemezelt vasán mérve.
"X" tengely motorja 36C fok "Y" tengely motorja 40C fok.

A 14,4V 3,5A-es notebook táp,ami a dióda áramgenerátorát táplálja.
A fekete műanyag tok felületén mérve 43C fok.

A mért hőmérsékleti adatok kb. 15-20 perc után állandósultak,később már nem változtak.

Szalai György

svejk

Épp most végeztem a számolással, 35,4 fok jött ki. :)) [#crazya]

PSoft

Öőőő...!

Hát ez érdekes!
Számolással,pont ennyi jött ki nekem is.:))[#crazya]

PSoft

Szia Lajos!

Összevadásztam pár dolgot...
http://hobbycnc.bitz.hu/cnctar.hunbay.com/PSoft/Vegyes/Lajosnak/" TARGET=_fnew>ITT megtalálod őket.
Sok sikert,és mégtöbb...türelmet hozzá!:)
[#wave]

Kelepeisz Lajos

Szalai György

Gondoltam egy számra.
Megszoroztam kettővel.
Adtam hozzá hetvenegész nyolctizedet.
Kivontam a gondolt számot.
Eredmény 35,4C fok.
Nahát, nekem is pont annyi! [#vigyor2]

PSoft

Ma reggel az első,gőzölgő,céges kávét szürcsölgetve,közben Téged olvasva...
Csak úgy Pataki-módján...(hosszan magam elé nézve)lefuttattam a vázolt projektet.
Megnyugvással konstatáltam,hogy...stimm!itt hiba nem lehet.
Na de,ha itt nem,akkor...hol?

Aztán,rápillantottam a falon lógó hőmérőre,vagyis inkább,ráfókuszáltam(mert eddig is előttem lógott).
És...jött a felismerés!!
Talán,jobb lett volna egy jeges kávéval indítani a napot!?  [#nemtudom]
[#wave]