Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Nem titulálom magam tudósnak de szívesen hozzászólok : egy fúvókán való nyomásesés nem igazi expanzió és nem is kapunk jelentős lehűlést . Az igazi expanziónál a normál hőmérsékletű gáz MUNKÁT végez és ennek következtében lehűl  ( Bemegy a 20 C fokos levegő a délafrikai mélybányába és a fronton egy fúrókalapáccsal jöveszt a bányász. A fúrókalapáccsal ( expanziós légmotor )  munkát végeztetünk , a gáz expandál és lehül mondjuk -20 C fokra ami hűti a környezetet )   A fúvókánál a joule thomson effektus van ami nagyon kicsi lehűlést eredményez..  Egy Vortex cső azonban hozhatna a konyhára Amikor a recski bányát meg akarták nyitni a főnökömmel kísérleteztem a Vortex csővel . ( azóta kereskedelemben kapható termék lett )  

ANTAL GÁBOR

Egy kiegészítés de gondolom triviális:  Bemegy a 20 C fokos NAGYnyomású   levegő.....

svejk

Tudós módon ezt is ki lehet számolni, a képek alapján meg lehet saccolni a hűtőborda méreteit, hasznos felületét.
A dióda tokozásának meg biztos meg vannak a hőtani adatai.

Egyébként ránézésre el tud ott távozni azon a ventilátoros bordán az a 8-10W. No persze nyáron egy 28 fokos sufniműhelyben biztos nem 30 fokos lesz a borda.

000000000

Vortex cső nekem is van , de nagyon sok levegő kell neki.
2 hengeres 2.2kW-os kompresszor 350 literes szállítási menyiséggel 5-6 bárnál szinte megállás nélkül bírja csak kiszolgálni.
-40 ℃-ig sikerült vele letornászni a hófokot, de ilyenkor szinte lehelet mennyiségű és nyomású a hideg oldalon kiáramló levegő.
Egy biztos nem a leghatékonyabb módja a hűtés kivitelezésének.  
Akkor inkább választanám az otromba méretű hűtőbordát és egy halk ventilátort mint a 100dB-el zörgő kompresszort meg a legalább ennyivel süvítő vortex csövet.    

svejk

Talán -mint volt róla szó régebben- nem levegővel hanem más gázokkal lehetne használható eredményt elérni.  
No nem freonra vagy ammóniára gondolok, de talán a CO2 már használhatóbb lehűlést eredményezne mint a levegő.

De ez meg lehet pont a vágandó anyagnak nem lenne megfelelő, meg drága is.

ANTAL GÁBOR

Persze mert a cső úgy volt méretezve hogy extrém hideget állítson elő . De ha -5 C fok lett volna a cél akkor sokkal több levegő jött volna ki belőle a hideg oldalon. A feladathoz illeszthető a cső .A hatásfok nem jó de valamit valamiért . Maga a cső egy mozgó alkatrész menetes kisméretű " hűtőgép"

ANTAL GÁBOR

Igen a Co2 jó lehetne mert a tárolása a palackban folyadék fázisban van . Amikor gázzá válik ( fázisátalakulás ) akkor lehül .. A Co2 védőgázas hegesztőgépeknél nagy gázelvételnél villamosan fűtik a reduktor elötti szakaszt

Szalai György

20C fokra visszahűtés alatt meg harmatpont is lehet, ami új problémák okozója. Abból meg már van elég.

PSoft

"Tudós módon ezt is ki lehet számolni..."

Ne fesd az ördögöt a falra!:))

Egyébként,itt a remek alkalom...
Úgy gondolom,elég meleg a mai délután,legalább tizenkét ágra süt a nap.:)
Nincs beklímázva az én "sufnim" sem.:(
Van egy kb.másfél órás G-ray os munkám,fullon fog menni a 2W-os dióda ez idő alatt.

Mérni fogom a "sufni" hőmérsékletét,és egy 'Varsa-féle' lézeres hőmérővel mérem a lézerfej,ventilátoros hűtőborda hőmérsékletét is.
Induláskor,és munka közben több alkalommal.
jah,meg az áramgenerátor borda,és "csip" hőmérsékletét is.
Majd később írok adatokat a mérésekről.

Aztán,ha esetleg erre járna egy "tudós" és kedve is lenne hozzá,számolgathat.:))

svejk

No, ez jó, csak meg ne írd előre az eredményt. :)

Én fű vagyok ezekhez, régen az RT irományai alapján számolgattam hűtőbordákat, de nem igazán vágott egybe a gyakorlattal.

Ezekben a lézeres hőmérőkben nem nagyon bízom, talán még egy multiméter meg a hozzá való "K" típusú hőelem is megbízhatóbb eredményt ad.
(ami nekem van lézeres csak a "fekete" dolgokat méri kielégítően)

Ne felejtsd el majd az elektromos adatokat is feljegyezni, áramgenerátor árama, dióda feszültsége.  

PSoft

Ok!

A helyzet úgy áll,hogy pillanatnyilag nincs olyan multiméterem,amelyikre rá tudnám dugni a "K" típusú hőelemet.
A három MY64-esből...egyik se állítható hadrendbe.:(
A többieken meg,nincs hőelem csatlakozás.
(így most,marad a lézeres mérés)

Egyébként előbbre végeztem érdekes méréseket az MY64/hőelem kombinációval,pld. ennek a 2W-osnak a fókuszbeállítására.
A hőelemre fókuszálva,egész jól be lehet állítani hőmérsékletmérés alapján is az optimális fókuszpontot.
Már mért értékekre pontosan nem emlékszem,akkor nem jegyzeteltem,de majd megismétlem a mérést,és írok róla adatokat,ha kíváncsi rá valaki.:)

svejk

Mi itt a fórumon mindenre kíváncsiak vagyunk, még ha nem is kommentezzük.

svejk

A lézeresről...
Anno amikor megvettem nagyon örültem neki, amíg meg nem szívatott egy fényes alu felület miatt.
Szerencsére akkora hülyeséget írt ki, hogy hihetetlen volt.  
Matt fekete akrilspray-ből egy fuvallat rögtön megoldotta a problémát.  
No de nem minden esetben lehet összemaszatolni a mérni kívánt tárgyat.

t5kzsyyvh

engem erdekelne a fokuszponti homerseklet..jo par honapja talan a lezeres topikban mar kerdeztem is hasonlot...

000000000

szia, vagy "bemaszatoljuk pl foggrémmel...