Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

s2ptiv3t

Ne haragudj azért amiért ilyent kérdezek, de tényleg kezdő vagyok a témában, igen láttam az oldal tartalmát, de én csak egy rakás pöttyöt látok, igen gyönyörűen látszik a kép, de nekem a szép fára vitt fényképminőség jár a fejembe, félreértés ne essék, lehet hogy tudja a vezérlőd, de én eddig csak azt az egy képet láttam ami pontokból áll össze?

s2ptiv3t

Hírtlen még valami eszembe jutott, ha DOS-os a vezérlő, akkor az X-Y is DOS-ból kell hajtanom, nem?
[#conf]

s2ptiv3t

000000000

A kép előkészítéstől függ a minőség.
A jelenlegi rendszer max. 256 féle árnyalatot képes megkülönböztetni, így ha csak 0 és 255 adatokat tartalmaz csak, az a sima fekete-fehér 1 bites raszterbontás. Ha pedig pl. egy kép esetén kiválasztasz 256 féle szürkeárnyalat felbontást, akkor egy pixel is ennyi féle árnyalatban jeleníthető meg, ilyenkor lesz minőségi, nagy felbontású a lézergravír kép is.

s2ptiv3t

Sajnos nagyon aggaszt ez a DOS-megoldás, nem igazán összehangolható a gép többi részével.

t5jvxzhgc

Szia Lajos!

Igen,ismerős a linked.
Egyébként,itt van http://www.cooperman.talktalk.net/files/27.htm" TARGET=_fnew>Tweakie oldala ahol a CO és diódalézereken kívül,sok más CNC-s témáról is olvashatsz.

Egyébként,Tweakie a http://hobbycncart.com/forum/63" TARGET=_fnew>KÉK-fórumon is aktívan publikál(t)lézeres témákban is.

s2ptiv3t

Szia!
Igen, csak sajnos angolul közöl mindent, holott úgy halottam, magyar a srác. Pedig a képek magukét beszélnek, és ő is Mach-ot használ CO lézerhez, érdekes.

000000000

"... nem igazán összehangolható a gép többi részével."  

Oszt ugyan méééé nem máááá?

Pl. a csicsavilágban szórakozol a megszokott és hőn imádott dolgaiddal, utána pendriver-re képet ment, majd az USB-t megnyitod a Robsy-val egy másik gépen, és dolgoztatod a gravír gépedet erről a PC-ről.  
Természetesen egy gépen is mindez működik, akkor a pendriver-os mentés nem kell, csak op. rendszert váltasz.

De felőlem azt csinálsz, amit akarsz ....

s2ptiv3t

"De felőlem azt csinálsz, amit akarsz ...."  
Ha így gondolod akkor kár volt felhoznod a témát, tudod türelem. Mint leírtam kezdő vagyok a témában, szimplán csak információt szeretnék gyűjteni, én csak azt nem értettem hogy ha a gépemet Mach vezérli akkor hogy futhat közben egy DOS ami a lézert vezérli.

w0hgtwf3w

Nem a Mach fogja neked adni a jeleket (step-dir) hanem a dos-os program (Robsy).
Tibor esetében felejtsd el a Mach-ot.
Neked kell döntened.
Olvasgass  itt, sok pro kontra érvelést fogysz olvasni.
A Mach nagyon populáris itt nagyon sokan használják, szinte ingyen elérhető és bármi kérdésed van itt felteheted, biztos, hogy kapsz rá válasz.
Tibor Robsy programja saját fejlesztése, dos alatt  fut.
De minden további részletet vele tudsz megbeszélni.
Remélem így már egy kicsit többet tudsz.:)

s2ptiv3t

Igen, így már tiszta, de nem vagyok benne egészen biztos hogy szeretnék ennyire visszanyúlni a múltba, jobban inkább előre tekintenék még ha picit nehezebb is.
Köszönöm a válaszod.

w0hgtwf3w

000000000

Mérlegelned, optimalizálnod kell, előnyök/hátányok mentén, erről szól a műszaki élet, ha picit is komolyabban vesszük. Az új és a régi relatív fogalmak, ilyen alapon ne ülj mai autóba se, mert a kereket már elég régen pár ezer éve feltalálták, használják, ma sincs tőle jobb, egyszerűbb megoldás.:)
Vagy mindezt az elemzési-optimalizálási folyamatot kihagyod az életedből, és gondolkodás nélkül mész a főkolompos után a divattal, a tömeggel. Rajtad múlik minden, nekem aztán olymindegy.
Én ezzel az egésszel csak az eredeti kérdésedre akartam válaszolni, segíteni egy példával, miszerint "van-e más olyan lézervezérlő, ami nem 120-130 e.Ft?".

s2ptiv3t

Esetleg nem lehetne hogy lássunk valamit mondjuk a programból, meg valami munkáját ennek a vezérlőnek amire az ember azt mondaná hogy hmm-ez tényleg jó, pár tesztet. Én nem ellene vagyok a dolognak, ha valaki megmutatná mire képes egy gép ha DOS-ból dolgozik szívesen megnézném, meg ahogy olvashatod rajtam kívül még vagy húsz embert  is érdekelne. Szóval tényleg mindenre kapható vagyok(vagyunk).[#conf]

000000000

Nulladik lépésként a Robsy topikban (#2003) már láthattál erről egy demo lézervezérlő videót, amikor az egységugrásos gyorsítási rámpákról ment volna a vita. A lézergravír téma tipikusan ilyen, ahol ennek kiemelt jelentősége lehet.
Ha megnézed ezt a videót, akkor már csak a Te mechanikádat és lézeregységedet képzeld hozzá, kb. ilyen dinamikával menne a CNC géped.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/Robsy-tangential-cutter/Robsy-CNC-Dot-laser.mpg" TARGET=_fnew>Robsy CNC Dot lézergravír vezérlő demovideó.