Épül a gépem ::: Ati

Indította gaben, 2025 február 26, 07:58

Előző téma - Következő téma

gaben

4umhue7vh

Sziasztok! Egy komolyabb gép építésebe szeretnék belekezdeni,
 a tömege biztos komoly lesz a többi meg majd kiderül.
Egy gyári fémipari CNC komplett X,Y tengelye került hozzám,
ennek az x tengelyéből fogom kialakítani a mozgó asztalomat,
ami nálam az Y lesz, Az eredeti Y sínjei,orsója felkerül egy
300x250x800mm-es öntöttvas hidra. Ennek a hídnak a tartó
 konzoljai még csak álmomban vannak meg, valamit mi kell rá találni.
Hamarosan lesznek képek, ha már kilátszanak az öntvények a
Több évtizedes kosz alól.

3ztiz2p39

Nagy bátorság! :)

Mostanság működőképes kivénhedt CNC-t lehet kapna akár másfél misiért, 1 misi alatt meg üzemképtelent.

Egy ilyen modernizálása biztosabb eredményt hozna.

De a fentiektől függetlenül sok sikert, a kitartásban biztos vagyok mert már láttunk tőled sok dolgot!

8irerv4i

Várom a képeket !
A cnc t leginkább ugatom ...
De a gépeket , mechanikát szeretem , talán tanulok is , de mindenképpen jó időtöltés lesz nézegetni .

4umhue7vh

Igen teljesen igazad van, nézegettem pár gépet, de sajnos a körülményeim nem engedik meg egy több tonnás gép telepítését, nincs hely, nincs 3 fázis, 25-30 métert kellene cipelni, erre alkalmatlan talajon, stb. Csak a körülmények megteremtése bőven meghaladná ennek az épített gépnek az árát.  
Nagyon sok alkatrészem meg van, szinte csak 2db motor kell, meg egy csomó munka.

rcxk9dpbt

Érdeklődve várjuk a képeket..
Milyen motorra lenne szükséged?

4umhue7vh

Encoderes léptetőmotorok fogják hajtani Y 20Nm, X 12Nm, Z 8,5Nm

4umhue7vh

Ma már dolgoztam a gépen, szinte az egész napom ráment, és még csak alapozva van.
Van egy 4-es falú 80x80-as zártszelvényből hegesztett vázam, hossz, szélesség tokéletesen megfelel, csak a magasságból kell levágni 300 millimétert A következő képek akkor jönnek ha ha az Y tengely alapja felkerül a vázra.

4umhue7vh

Ja, Az öntvény alap 1200mm hoszú, 450nn széles, kb 200kg, 30-as Hiwin, oldalanként 1 golyósoros sínek vannak rajta. Gondolom ez már nem eredeti, látszatra nem szép, de meglepően feszesen szépen futnak.
Az Y tengely útja 750mm lesz.

4umhue7vh

Sajnos a nagy gépem építése nem sokat haladt. Valami lehetőségre várok a híd tartó konzolok tekintetében. Jó lenne találni valami öntvényt amiből kimunkálható a 2db Konzol. Vagy esetleg 20mm vastag  hegesztett, kimerevített lemez is szóba jöhetne, de ezt valahogy feszültségmentesíteni kellene. Itt jön képbe egy másik projekt. Hegesztettem egy kisebb gépvázat, 320x320mm munkaterülettel, az alapja egy 300-as U gerenda, 550mm hosszban. A szárait belül összekötöttem 3db vastag falú zártszelvénnyel,+ hozzámerevítettem a felső síkot. Mozgó asztalos gép lesz, ezért a két oldalának egy részét megszélesítettem 10mm vastag kimerevített lemezekkel, a hídtartó számára. Na most ezt is feszültségmentesíteni kell.Nem is gondolkodtam sokat. (lehetőségem sem nagyon volt más) Egy ismerős cégnél van egy szárítókemence amit minden nap felfűtenek 250 fokra, 5 óra hőntartás  8-10 óra hűlési ciklus van. 4 napja bent van a vasam, van ennek értelme? Ha van, hány napig legyen bent ? Tudom hogy magasabb hőmérséklet pik-pakk megoldható,de nekem ez van.

wkbgzy80t

Tudom hogy ez sokszor jobban hangzik mint amilyen jó a valóságban, de nem jöhet szóba epoxiból és kvarchomokból+egyéb kőzúzalékból önteni két erősen túlméretezett "tömböt"? Ha a felfogó felületeket pontosan megcsinálod acélból én úgy képzelem nem lenne vele több utómunka mint egy teljesen acél darabbal, mínusz feszültségmentesítés. És rezgés szempontjából biztos előnyösebb.

Persze nagyon erősen meg kell tölteni, meg szerezni olyan epoxit ami csak napok alatt köt meg hogy ne süljön meg belül (ez nem gond sztem)

wvs6cpz09

Kérdezd meg [#205@sasi]-t. [#t65p30#]

Vagy olvas bele ebbe

xw705sph

Ha csak 2 konzolrol van szo, en felkeresnek egy ontodet.

4umhue7vh

Igen, erre a megoldásra is gondoltam, de az öntés helyett inkább földnedves keveréket készítenék és formába préselném.A cég amit az előző hozzászólásomban említettem, samott tégla préseléssel foglalkozik. Én készítem a prés szerszámaikat, és én automatizáltam az 50 éves 250 tommás préseiket. Van 40 tonnás vibrációs prés is, ehhez nem kell nagy teherbírású szerszám, aránylag könnyen elkészíthető.https://www.facebook.com/iparigepjav/videos/689166901278753/

4umhue7vh

A hőkezeléses PDF-et már olvastam onnan tudom hogy magasabb hőfok lenne ideális.