Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Ati

Indította gaben, 2025 február 26, 07:58

Előző téma - Következő téma

wkbgzy80t

Hát ez főnyeremény. Mindenképp a földnedves a tuti, csak zsigerből írtam az öntést. Én csináltam anno kis mintadarabokat, amikor még hiányzott alkatrész és a préseltek sokkal erősebbek voltak, valami 2x MPa-t számoltam kb 2x2 cm rudak hajlítással való eltöréséből persze csak súlyt rálógatós módszerrel mérve. Viszont volt egy adag alumíniummal töltött sika gyantám, kifejezetten megmunkálható darabok öntésére és az valóban önthető volt, és az lett a legerősebb - szűk 30 MPa. Sajna azóta berohadt/kidobódott. Szóval semmi sincs kőbe vésve [#vigyor]

4umhue7vh

Egyébként tervbe van egy kisebb 300x400mm munkaterület körüli mozgóasztalos, full kompozit gép tervezése. A körülményekre való tekintette, lehet pont most fogok ráérni. A bazalt őrleményt már egy éve beszereztem.[#nyes]

4umhue7vh

Kivettem a kemencéből a gépvázat, 9 perióduson esett át,kb 300 C° lehetett a kemencében, az elszíneződésből ítélve, Szerintem jó lesz.
Megmunkálás előtt azért összeállítottam hogy biztosan minden a helyére kerüljön.
Mielőtt megszólnátok, hogy mért ilyen... Tudni kell hogy nem veszek hozzá semmit, 100%-ban itthon talált kacatokból készül. Lesz rajta 1db 100w-os AC szervo, a 2 és 3 fázisú léptetőmotorok mellett. ( Jó lenne valahová egy DC szervot is rakni)[#vigyor]

TROMF22

Nagy maróban kis maró ...
Úgy bújnak össze mint a matrjoska babák! Ámulok. [#eljen]

wkbgzy80t

A nagy maródon az asztal egy alu lemez? Nem akarok tolakodó lenni, de had kérdezzem meg kb mekkora, milyen vastag? Nekem egy hasonló schmoll gépalapom van, nemsokára bele szeretnék kezdeni a befejezésbe és egy kb 800x800 as asztal tudna rajta kényelmesen mozogni, erre van egy 30 as sík acéllemezem, de kicsit lengének érzem erre a célra. Hetek óta nézelődöm t-nútos lapok után de nincs jó méretű... Persze lehetne merevítgetni de inkább elkerülném ha nem muszály... Nálad hogy vált be mennyire van megmerevítve?

Azon nem gondolkodtál, hogy légcsapágyon futna az asztal mint eredetileg? elvileg baromi merev tud lenni ahogy olvasgattam... Persze mondani és csinálni két külön dolog... A sín sokkal megnyugtatóbb...

vjanos

Biztos amatőr kérdés, de tapasztalható valahogy a hőkezelés hatása?
Mittomén, kalapáccsal megkoppinva más a hangja?

4umhue7vh

Nekem is 800x800x30 az asztal,vas, alul ki van merevítve 10x40mm lemezekkel, a köztes területek ki vannak öntve polimerbetonnal.

4umhue7vh

Cseng mint egy harang, valószínűleg ez is ki lesz öntve.

4umhue7vh

Néhány kép a készülő kis gépről.

ebalint

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

4umhue7vh

4umhue7vh

Egyenlőre ez lett a rozsdás U profilból. Most 2-3 hétre félre kell tennem, de nem bánom, mert munka van.

ajpwg6jrn

B.Zoltán