Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Rajzok, G-kódok

Indította gaben, 2025 február 03, 18:38

Előző téma - Következő téma

gabdgzj8f

Egy kis segítség az alább említett pluginhoz, hátha valakinek hasznos lehet.

Miután megrajzoltuk, másoltuk, szerkesztettük, amit szeretnénk, akkor alakítsuk útvonallá a rajzunkat.
( Útvonal - Objektum átalakítása útvonallá )

Ezután, készítsük el a g kódot.
( Generate Laser Gcode - J tech photonics laser tool )

Beállítgatunk mindent, amit szeretnénk

És kapunk egy rajzot is róla, merre fog mászkálni a lézerünk.

Ezután már csak a használni kívánt programba import, és hajrá !

Devecz Miklós

Egy kis segítséget kérnék.

Coreldraw rajzot konvertáltam dxf fájra, és egy érdekes dolgot tapasztaltam.

Ha Inkscape programmal teszem, akkor a jellemző méret 150 mm,
ha Coreldraw-val teszem, akkor 200 mm.

Lényeg a lényeg, probléma van a méretaránnyal.
Mivel egyik programhoz sem értek nagyon, nem tudom eldönteni, melyik program torzít.

Lehet, hogy valamit be kell állítanom?

000000000

A mértékegységet mindkettőnél be kell állítani, amivel dolgozzon.

Ráadásul, az Inkscape px azaz pikxellel akar számolni, dolgozni. Ezért erre állandóan figyelni kell.

Devecz Miklós

Teljesen mindegy, milyen mértékegységet állítok be, az arány mindig ugyan az, Az Inkscape kisebb rajzot hoz ki.

000000000

Ha, küldesz egy 100 x 100 mm es négyzetet, amit valamelyikkel csinálsz dxf formátumba. Leellenőrzöm ArtCamba, hogy pontos e.
Abból mindent megtudsz.

Egyébként úgy emlékszem az Inkscape nem pontosan mentett nekem se.

Devecz Miklós

Ezt én is kipróbáltam, oda-vissza. A 100x100 mm-es dxf kockát tényleges méretben konvertálja oda-vissza mindkét program, a CDR-rel már problémás.

Devecz Miklós

Ezt akartam átkonvertálni dxf-be, de a két program két különböző méretet hozott ki.

Táska

gabdgzj8f

Üdvözlet uraim !

SVG - DXF Inkspace

1.Megnyitás után, minden érték átállítása mm-re.

2.Teljes lapméret a képernyőn.(1 kép)

3.Az átalakítani kívánt dolog, mindíg a lapon belül legyen. Jelen esetben a táska oldala lett az alany.

4.Mentés másként - DXF kimenet. Itt kapunk egy ablakot, ahol pipa kivesz, mm a mértékegység, és UTF-8 karakterkódolás.(2. kép)

5.Az elmentett dolog megnyitásakor kapunk szintén egy ablakot, itt is pipa kivesz, mivel akkor elkezdi átméretezni, kódolás, mint a kimenet UTF-8. (3. kép)

7.A px átállítása mm-re. És méret ellenőrzés.

A kinduló méret   :256,106 x 74,604 mm
Átalakított méret :256,188 x 74,686 mm
A torzítás        :0,082 x 0,082 mm

gabdgzj8f

Az eredeti svg mérettel a DXF fent a mappában.

Táska

gabdgzj8f

Elnézést CDR - DXF

Devecz Miklós

Ez egy újabb változat.

Eddig a táska szélessége 200 mm volt Coreldrawban, 150 mm Inkscapeben, most meg 160 mm.

Itt valami nagyon nem stimmel!

Devecz Miklós

Sajnos a fotó nem adta vissza olvashatóan a méreteket, de annyi van rajra, amit írtam.

gabdgzj8f

Nálam a cdr, és a dxf is 160 mm ink-ben. Corel valóban 200 mm.

Na most kipróbálok valamit.

gabdgzj8f

200 mm széles táska fenn dxf, és svg formátumban.

Devecz Miklós

Eddig én is eljutottam, ki tudtam dxf formátumban menteni a cdr formátumú rajzot.

Sajnos a kérdésemre továbbra sincs meg a válasz.

Mivel a Corelt és az Inkscapet csak konvertálásra szeretném használni (sajnos ezeket e programokat nem igazán ismerem, sőt sehogy), ha valamit korrigálni szeretnék (pl. változtatni az anyagvastaghoz szükséges réseket), át kell konvertálnom Autocad formátumba, a szerkesztéshez.

Ezért forszíroztam a valós méreteket, mert mi alapján tudom eldönteni, hogy az átkonvertált rajz valós méretarányban jelenik meg, vagy csak egy n:m méretarányban?

Ez eddig fel sem tűnt, de amikor ajánlottad az Inkscape-t, akkor lepődtem meg, hogy a két progi teljesen más méretarányt hozott létre.