Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

Istvan0728

Idézetet írta: svejk Dátum 2025 szeptember 28, 11:54Saját gyártmányúak a tollak is?
Nem! Csak a testet készítettem én.

kgl

Találni kellene valami más megoldást a fényképek feltöltésére mert sok kép eltűnik a https://postimg.cc oldalról.

Én a onedrive szerverre szoktam feltölteni képeket, videót, és ott meg lehet osztani a könyvtárat, de onnan nem kerül át ide a kép vagy videó. Szóval ez is csak félmegoldás.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

gaben

Tegnap este nekiálltam egy fogasszíjtárcsa takaró alkatrésznek.
Az alapanyag egy 120x120x30mm méretű alumínium lemez volt.
Termeltem is belőle 2 vödörnyi aluchipset.  :Q
Ez most egy prototípus volt, de ha több darabra lenne szükségem, valószínű inkább a 3D nyomat felé mennék.

gaben

Mivel nem kaptam segítséget a reteszhorony üregeléshez, összedobtam egy megoldást a CNC gépre.

PSoft

Idézetet írta: gaben Dátum 2026 május 05, 06:37Mivel nem kaptam segítséget a reteszhorony üregeléshez, összedobtam egy megoldást a CNC gépre.

Tudtam én hogy nem a "szomszéd fogja kireszelni", mikor legalább...két eszközöd(is) van kéznél a megoldáshoz.  :)

kmil

Idézetet írta: gaben Dátum 2026 május 05, 06:37Mivel nem kaptam segítséget a reteszhorony üregeléshez, összedobtam egy megoldást a CNC gépre.

Akkor most már tudom ki tud ilyet vállalni.  :D  :D

PSoft

Jahhh...
A  2.4617mm-es mélységméretet...hogy sikerült tartanod?  :rohog

gaben

Idézetet írta: PSoft Dátum 2026 május 05, 15:03Jahhh...
A  2.4617mm-es mélységméretet...hogy sikerült tartanod?  :rohog

Aki ennél a méretnél leragadt, annak üzenem, hogy tízezredre!  :Q  :rohog 

gaben

Idézetet írta: PSoft Dátum 2026 május 05, 14:51Tudtam én hogy nem a "szomszéd fogja kireszelni", mikor legalább...két eszközöd(is) van kéznél a megoldáshoz.  :)

CNC gépen kívül nincs más sajnos. De persze ez sem ideális, mert hiába mértem és jelöltem ki a retesz helyét, nem lett tökéletesen pontos.
Tesztre megfelel, de ez volt az első és egyben utolsó is.  wave.gif

Vetesi75

Idézetet írta: gaben Dátum 2026 május 05, 15:12CNC gépen kívül nincs más sajnos. De persze ez sem ideális, mert hiába mértem és jelöltem ki a retesz helyét, nem lett tökéletesen pontos.
Tesztre megfelel, de ez volt az első és egyben utolsó is.  wave.gif
Ne emészd magad miatta! Rendszerint ipari szinten sem szokott sikerülni elsőre.
Ez is lehet az egyik oka, amiért szerintem nem ugrott a munkára senki. Kétirányú hajtásra szoros oldalirányú illesztettségű retesz való. Mindenféle alak és helyzet hiba - ha az kicsi is - képes ellehetetleníteni a szerelhetőséget. Átnyomós, rövid tüskével én még csak olyannal találkoztam, ami AS. szerinti szélességi méretet produkált, általában lazát. Aki meg rendelkezik húzó rendszerű (pontos) technikával, biztosan nem fogja megjáratni hozott anyagban (még akkor sem, ha az alu), mert nagyon rizikós egyedizni vele és csillagászati árfekvésű a szerszám.  Nem véletlen van terjedőben az ilyen kényes csatlakozásokhoz a kúpos szorítóhüvely. Csak elsőre tűnik drágának, ami a sokadik próbálkozást követően már ténylegesen is az lehet...

gaben

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum Ma - 00:18Ne emészd magad miatta! Rendszerint ipari szinten sem szokott sikerülni elsőre.
Ez is lehet az egyik oka, amiért szerintem nem ugrott a munkára senki. Kétirányú hajtásra szoros oldalirányú illesztettségű retesz való. Mindenféle alak és helyzet hiba - ha az kicsi is - képes ellehetetleníteni a szerelhetőséget. Átnyomós, rövid tüskével én még csak olyannal találkoztam, ami AS. szerinti szélességi méretet produkált, általában lazát. Aki meg rendelkezik húzó rendszerű (pontos) technikával, biztosan nem fogja megjáratni hozott anyagban (még akkor sem, ha az alu), mert nagyon rizikós egyedizni vele és csillagászati árfekvésű a szerszám.  Nem véletlen van terjedőben az ilyen kényes csatlakozásokhoz a kúpos szorítóhüvely. Csak elsőre tűnik drágának, ami a sokadik próbálkozást követően már ténylegesen is az lehet...

Igazad van, én is ezeken agyaltam és ezért döntöttem a barkács megoldás mellett.
Vettem egy ékhorony üregelőt az Ali-n és félbevágva, valamint a retesz miatt csak 1 élt meghagyva álltam neki az üregelésnek.
Persze ilyen kis hobbi gépnél csak 2 százados lépésekkel mertem haladni, mert 5 századnál volt, hogy lépést vesztett a Z tengely léptetője.
Egyébkènt meglepően jól sikerült, rá is ment a motor tengelyre a retesszel együtt.
A kúpos szorítókat én is használom, de itt szeretném őket kerülni.
Amennyiben a későbbiekben több darabra lenne szükség, akkor a tárcsába teszek menetet és hernyócsavarral a reteszpályába engedem az egyiket, a másikat meg 90 fokkal arrébb teszem.
Valszeg dobok be egy réz darabkát is, hogy ne sérüljön a tengely.

A terhelés minimális lesz a tengelyre nézve, de majd a tesztek alatt kiderül a használhatóság.

sarktibsi

Én eddig minden reteszhornyot reszelővel oldottam meg , elsőnek is csinálok egy tengelyt a furatba, majd az a marógépen kifúrom aztán mehet bele az ujjmaró Így lesz benne egy fél kör azt már nem nehéz kireszelni persze kell hozzá némi gyakorlat. Na meg egy raporter készlet is jó ha van. 

gaben

Idézetet írta: sarktibsi Dátum Ma - 08:46Én eddig minden reteszhornyot reszelővel oldottam meg , elsőnek is csinálok egy tengelyt a furatba, majd az a marógépen kifúrom aztán mehet bele az ujjmaró Így lesz benne egy fél kör azt már nem nehéz kireszelni persze kell hozzá némi gyakorlat. Na meg egy raporter készlet is jó ha van. 

Ez a módszer évi 1-2 darabnál még elmegy, de ha sorozatban kell gyártani, akkor nem jöhet szóba.

PSoft

Idézetet írta: sarktibsi Dátum Ma - 08:46Én eddig minden reteszhornyot reszelővel oldottam meg , elsőnek is csinálok egy tengelyt a furatba, majd az a marógépen kifúrom aztán mehet bele az ujjmaró Így lesz benne egy fél kör azt már nem nehéz kireszelni persze kell hozzá némi gyakorlat. Na meg egy raporter készlet is jó ha van. 

Műanyagba/aluba hasonlóképp csinálom én is de kizárólag csak magamnak.  :)
A fúrás után én nem a reszelőért nyúlok.
Van pár erre a feladatra köszörült késem, befogom az eszterga késtartójába és a hossz szánnal kitoligálom az íves fél lyukat szép sarkosra.

gaben

Idézetet írta: PSoft Dátum Ma - 14:08Műanyagba/aluba hasonlóképp csinálom én is de kizárólag csak magamnak.  :)
A fúrás után én nem a reszelőért nyúlok.
Van pár erre a feladatra köszörült késem, befogom az eszterga késtartójába és a hossz szánnal kitoligálom az íves fél lyukat szép sarkosra.

Ha lenne esztergám, ez a kérdés fel sem merül.  :Q