Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

motion

Üdv.
Az a lényege, hogy a képet itt is elő kell készíteni egy képszerkesztővel (akár csak a lézernél)
Adni kell neki egy kis plusz kontrasztot, esetleg fényerőt, hogy jó éles legyen a kép. Ettől az eredeti kép már kicsit hülyén is néz ki, de ez nem baj.
Alapanyagnak én valami sikó lemez féleséget vettem, de nem az a puha habosított, hanem keményebb és szép sima fényes a felülete.
Alapanyagnak teljesen tökéletes.
2mm vastag lemezhez én a relief mélységét 1.5-1.6mm-re szoktam állítani. A null pontot pedig úgy veszem fel, hogy a legvékonyabb résznél sem csökkenjen a lemez vastagsága 0.3mm alá. Marni a Motoros-féle 30fokos tűvel szoktam, aminek az éle rádiuszosra van köszörülve. Fordulat 18E, előtolás 1600, fogás 0.1mm.
De elsőnek ez sokkal faxább, mint az enyém volt. :-))

000000000

D.Laci

bznc93pf5

PSoft

Egy 30x40mm-es litophan dombor...

Szerszám,1/8"-os szárú,30 fok/0.2mm-es saját köszörülésű/élezésű keményfém gravírtű.  
Előtolás400mm/min,fogásszélesség 0.15mm,fogásmélység 3mm egy lépésben,marófordulat kb. 20-25000 1/min.

Háttérvilágítás nélkül fotózva,...a végén írom,hogy miért.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/Litophan/IMG_6730.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/Litophan/IMG_6731.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/Litophan/IMG_6732.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/Litophan/IMG_6734.JPG" border=0>

És,ugyanez a dombor kép,"gépépítő" alu-ba marva.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/Litophan/IMG_6743.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Munk%e1k/Litophan/IMG_6744.JPG" border=0>

Mint ahogy tegnap éjszaka óta tudjuk,a TB 6560(AHQ) IC-kel épített léptetővezérlők....

"ma már hobby körökben is elavult technikának számítanak" de,..."madárriasztónak,egér távoltartónak kiválóan használhatóak".

Ide sorolhatóak állítólag a kék/piros kínai vezérlők,de... még a Magi-féle H2-es vezérlő is!

Nos,...nálam is a Magi-féle H2-es vezérlő kergeti a pici kis léptecseket,ezen a csipetnyi,45x45mm-es munkaterű gépen(is).

Úgy gondolom,a fenti képek,és a lentebbi,előbb mutatott faképek is azt bizonyítják,hogy hobby szinten mennyire "elavult"?,és "használhatatlan"? pld. a Magi-féle H2-es vezérlő.:))

000000000

Írtam már az IC alap tesztet, 17-es (HOME position) láb és +5V közé LED-ed kell tenni ellenálláson keresztül. A marás kezdetekor jelezzen (Reset), a marás végén is jelezni fog? Ezt próbáld ki, hiszen gondolom nem olyan jó a szemed, hogy néhány mikrolépésnyi elmozduláshibát érzékeljél. Ez Vasas-nak is javaslom, és minden elégedett TB IC hajtónak. Lehet ezen teszt után más lesz a véleményetek.....

besirkyjh

Szia  

Másnak sem olyan jo a szeme :) Föleg ha gravirozni vagy nyákolni használja a gépet .
Miért akarnánk profeszionális elvárásokat egy széria 700 forintos IC-töl .
Nem tudsz amatör szinten gondolkodni : ami Neked használhatatlan rossz mert elmegy pár századot a kiindulási ponthoz képest azt más észre sem veszi .Bármit mérhetsz rajta Tibor ezeket az itt készült tárgyakat Te sem cáfolhatod meg ,mert azért készültek hogy az alkotojuknak örömet szerezzenek , ne vedd el a kedvüket és föleg ne ebben a topickban .

000000000

Szia!
Nocsak! Dicsérni lehet itt???, ejnye Zoli, Nálad is beállt a szubjektív elfogultság esete, pedig ez egy műszaki Fórum lenne, vagy mifene.
Aztán ez nem kedvelvétel, kikérem magamnak. Tapasztalat, és tényközlés számos esetben, és a mai világban elvárható talán, hogy néhány kHz-es step-dir jelet egy motorvezérlő IC már saját magán belül ne lépésvesztéssel kezeljen. Majd fog az jogosan is lépést téveszteni a Hobbysták esetleges alaphibái kapcsán (motor fordulatszám hajszolás, mechanikai áttétel nem optimalizása, szorulós mechanika, stb...).

besirkyjh

Igen Tibor elfogult vagyok az itt bemutatott darabok iránt !!

Senki nem kételkedik a mérésedben de annak szükségességét erösen vitatom .
Két különbözö dologrol beszélünk .Te a számokat hajszolod én pedig az elvégzett munkát nézem .
Nem értem miért lenne szükség egy gravir és más pl litophan munkadarab méret ellenörzésére .
Ezeket a tárgyakat Mi nézzük és nem ellenörizzük méretieg ( olyan is szokott lenni hogy kefe vagy csiszolovászon a vége ) .
Amiröl Te beszélsz az a mérethüség és  kategoriában az egy más világ és ahhol ilyenek a követelmények ott nem használják ezeket az olcso IC-ket ( szerintem oda az MSD-sem felel meg ) .Amröl beszélek az a 3D puzzle meg a sok "utolsovacsora " meg az asztali lámpák meg szinte mind az amit ebben a topickban megtalálsz .

Dicsérni lehet ???  Csak kérdezem Töled ha Te egy munkádat itt bemutatod akkor azt miért teszed ? Kicsit büszke is vagy rá nem ? Akinek teszik az dicséri akinek nem az nem ir semmit .Olyanrol hogy ambicio gondolom halottál már ? Ez a topick többek közt arra valo !!

Téma lezárva !

2mhkh08yk

De miért ne lehetne kiritizálni, ha az építő jellegű, és nem lart pour lart lerosszozás?

000000000

Akkor azt súgjátok meg az mitől van hogy egy ilyen TB 6560 IC-vel készült vezérlő minden előzetes figyelmeztetés nélkül megdöglik?
A jelenség bekapcsolás után kb 5 perccel az összes motor 60-70 fokra melegedett fel.
Természetesen előtte ment melegedés nélkül.
A tápfeszültség se volt határértéken mert 27 voltot nem nevezhetjük annak mikor az adatlap 36 voltot ír.

2mhkh08yk

Addig az 5 percig működik, csak túl nagy árammal hajtja meg? Vagy simán állásban melegszik fel, tehát a tartóáram ment fel?

besirkyjh

Szia  

Proba válasz a " bipolár vezérlök " topickban :)

000000000

Nem 5 percig hanem előtte hetekig hónapokig ment.
Ennyire nem vagyok kezdő hogy az áramot nem tudom beállítani. [#hehe]  
Folytatás a Bipoláris motor vezérlés topickban !

ki005gz70

Ha az összes motor ,akkor lehet nem is a vezérlő volt rossz. Esetleg a tápfesz. Kondi szűrt rendesen ? Lett már kinyírva vezérlő úgy, hogy kicsi volt a pufferkondi, és állandó lüktető áramot kapott.