Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

keri

:D
Én szeretem nézegetni a fa faragásokat is, de engem érdekelnének konkrét gépipari, mechanikus alkatrészek képei is, amit egy-egy épített hobbi géppel csináltak, főleg a próbálkozások érdekelnének, nem amikor valaki szériában rutinból csinálja, hogy tudjam milyen hibát ne kövessek el.

000000000

Kérésed parancs! 32mm csapágy fészeg marása, cuppanósra sikerült.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2009.08.28/M2U00113.wmv" TARGET=_fnew>marás

ybm4ifb

Szia

Hogy csináltad ezt a csapágyfészket???
Már tudsz forgácsolni,forgács nélkül is??

Vagy csak én nem  látom a forgácsot?:.

000000000

szép ez Mihály,és ne törödj a rosszkasztikusokkal,és ők csak nézegesség a hideg fém darabokat!:)))a fa faragáshoz is pontos gép kell,és ugy látom a te géped igen preciz!

D.Laci

Amikor a mester mondja, hogy „megyek mindjárt” azelőtti pár másodpercben jól látszik a forgácsképződés.

bmejdz9nu

Én már régebben is martam csapágyfészket... Tökéletesen meg lehet csinálni...

A héten még én is marok csapágyfészkeket... Majd csinálok videót... egyenlőre csak 200-at :)

A hűtés megoldás tényleg nem semmi :)

bmejdz9nu

OFF
"MicroServoMotoros"... ablaktörlő motornál nagyobb vagy kisebb az a "MicroServoMotor" :)

000000000

Ezek az utolsó fogások voltak, ha jól emlékszem, 10mm a mélység, a többit emulzióval csináltam. Csak a video kedvéért, hogy jól lehessen látni, a furatot feltöltöttem vágó-üregelő anyaggal, én sokat használom,4literes kannában szoktam venni.
Utána a másik oldalára is ki kellett marni a csapágy fészket, belenyomtam a csapágyat a fészekbe, beletettam egy 12mm átmérőjű köszörült tüskét, azt befogtam a patronbefogóba és így pozicionáltam a munkadarabot a gépsatuban. És jó lett. A mach3 wizzardjával martam.

airfoil6205

Teljesen egyetértek veled, csak fafaragó barátom (69 éves) fogadatlan prókátora lettem kicsit, aki arról panaszkodott, egyik megrendelője úgy alkudott, hogy - ha nem enged az árból majd megcsináltatja a "Céencéssel" negyedáron -  Ha mindenki a saját térfelén marad nincs semmi baj a famegmunkálással! Gratulálok mindenkinek, aki a saját maga által készített gépen, a maga és barátai örömére famegmunkálással foglalkozik!

000000000

SAJNOS A BARÁTAINK "ÖRÖMÉBŐL NEM LEHET PÉNZT CSINÁLNI!:)))

svejk

Bizony ez egy veszélyes víz, már megemlíteni is..
Gondolom  anno a kovácsok sem örültek a hegesztőtrafó meg a fúrógép megjelenésének...

De akinek van pénze és igényes, értékeli a művészetet (mert a kovács is az volt ) még a mai napig igazi kovácsoltvas kerítést/kaput csináltat.. és nem az utánzatot a mángorolt zártszelvényből...

000000000

Nono ! A "céencés" :D a gép árát is vissza akarja kapni. Azonkívül ha a megrendelőnek igényei is vannak, akkor a modell és a program elkészítése is idő és pénz. A CNC előnye hogy akárhányszor legyártja ugyanazt ugyanúgy, de ha egyedi a darab, vagy olyan részei vannak amit nem lehet "három kattintással" lemodellezni akkor már nem is olyan olcsó. Pl. egyszer díszkard hüvelyhez kellett volna dombordíszítést csinálni. De nem ám saját mintával, hanem lemásolni a régit. Mondtuk az illetőnek, hogy jobban jár egy kézművessel. Mire mi kiterítjük, beszkenneljük, újramodellezzük és megmarjuk, addig a mester hatszor megcsinálja. Persze ha kell belőle pár ezer akkor állunk rendelkezésére. :D

000000000

meg nem mindegy a megrendelönek sem,hogy egy hét alatt,vagy párhonap mulva kapja kézhez a munkát,és ma már mindenkinek azonnal kell minden!meg valjuk be,kevés már az igazi kézműves,és sok cnc-vel nagyol,és megfarigcsálja hogy kézzel faragta ki!

000000000

Így van. De mondjuk egy pl. igazán szép virágmintát nehéz lemodellezni. Persze ha jó úgy ahogy a progi adja, akkor gyors. De ha egy adott elképzelést kell rendesen megvalósítani akkor már más a helyzet. Pl. a monitor se adja vissza úgy a mélységet mint a valódi darab. Nem véletlen, hogy sokszor jobb agyagmodellt csinálni és azt beszkennelni. Amihez szintén kézműves kell. Hiába profi valaki az ArtCam szabadkézi modellezőjében, a valóság sokszor más mint a modell. Tudom, mert csináltam már lemezkivágó-sajtoló bélyeget és tapasztaltam: ha nem elég hogy jól néz ki, hanem egyéb követelmények is vannak, akkor a számítógépes modellel sokat lehet szívni.

000000000

ez pont igy van,és nem árt azért ha van az emberben egy kis lappango "művészi hajlam!géppel sok mindent meglehet csinálni,de nem mindent!:)))ha jo a tervezö progi,és érti is a művelője,akár mondhatnánk hogy határ a csillagos ég!a laikus ha meghalja hogy géppel készűlt,akkor neki az olyannak tűnik,mintha az alkotoja csak a sokadik helyen lenne a műveletben!én a cnc tekhnikát is besorolnám az alternativ művészi ágba!