Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

igen hiz a csiszolo vásznon is ragasztot szencse van korud vagy hasonlo keménységü ezt szorásal is koptatja ami elé kerül....

s7manbs8

Többféle technikát használva viszont időben lehet gyorsabb is lehet az eredmény, ha a  minőség rovására nem megy, az nem baj.

000000000

Természetesen, a többféle technika használatával semmi baj. Sőt .....
De, azzal szerintem igen, ha a nem elégséges technikai tudásunk okán pótmegoldásokat keresünk. Különösen, ha ott a kezünkben a megfelelő technika. Kivétel, ha a gépünk hibáját, hiányosságát kell valahogy pótolnunk.  
Az ételt se szoktuk levenni a gáztűzhelyről az utólsó 5 percre, hogy a fatüzelésűn fejezzük be a főzést.  
Más kérdés, ha valaki tud szépen marni, és, keres más lehetőségeket is. Előbb azért jó megtanulni, hogyan is kell, és lehet jóminőségű felületet marni. Ezért írtam. Segítő szándékkal. Ezért vagyunk mi itt.  

Jó, ha tudja az ember, szőlőből is egész jó bort lehet készíteni. Nem csak agyagból, savból és cukorból. Mert, mi van, ha csak szőlőd van?  

may47wb

Én ráérősen szoktam reliefet marni, hogy a lehető legjobb minőségű legyen.
De 0.2-es hegynél nem jó a 0.2-es stepover?
A 0.2-es hegy 0.4-et harap az anyagból, vagy nem?

000000000

Igen, a "vagy nem" az igaz. Csak annyit "harap", marhat legfeljebb, amekkora a hegy. Kivétel, ha kóvályog.  

A szép reliefmarás ott kezdődik, hogy a maróhegy fele van használva. Az, az a 0.2 nek a fele 0.1 mm.  

Egyébként, az én tapasztalatom szerint, az egymenetes reliefmaráshoz, vagy simító maráshoz 0,3 mm –s maró szinte minden esetben jó. Általában 0.15 lépést (stepover) állítok. Ha finomabb kell 0.1 mm –rel marok. Ezután nem kel subickolni, ha éless a maró.  
 Pesze, ez, viszi az időt. De, semmi sincs ingyen.  

2dw0x9awk

1, Rajzolj le egy 30mm átmérőjű kört. A középpontól 30mm-rel mellette rajzolj mégegy 30mm átmérőjű kört
2, Rajzolj le egy 30mm átmérőjű kört. A középpontól 15mm-rel mellette rajzolj mégegy 30mm átmérőjű kört
Hasonlítsd össze.

000000000

Ha, még azt is figyelembe vesszük, minden forgó testnek a közepe áll. Ahhoz, hogy vágósebesség legyen, kifelé kell haladni a középponttól. Ha, pl. a forgatott gravírtűt nézed, annak csak a fele vág, a másikféle, a hátuljával érkezik a vágandó területre.
De, minden marónál, szerencsés, a famarásnál, ha az álló középtől kifelé eső részét használod.  
A kicsi léptetés, a szintkülönbségeknél kap igazi jelentőséget.  

rbbhbyvfs

No de gravirtűről volt szó, ami egy egyélű maró tulképp, tehát a 0,2-es 0,4-es kört mar, nem?
Két vagy többélűnél már az átmérőt adják meg vagy nem?

rbbhbyvfs

Na jó, gravirtűnél a vágóélet adják meg, marónál meg az átmérőt, így értettem :)

000000000

Neked is, azt kell, hogy mondjam, NEM:))  
A gravírtű ugy készül, le van köszörülve az adott méretre, ebben az esetben 0.2 mm –re majd, a nem vágó oldalból le van szedve egy kevés. De, az élének a körhagyása marad 0.2 mm.  

000000000

A gravírtünél, az él körhagyását adják meg.  
Ez, nem mindegy:))

000000000

Már, kezdem érteni, némelyik marás, miért csíkos annyira.
Félreértések vannak.  

2dw0x9awk

Ha jól tudom ezeknél a szerszámoknál a csúcs lapolásából adódik az "átmérő" mérete. Az az átmérő méret, a mart "vonal" vastagságával egyezik meg.

000000000

2dw0x9awk

Az elkészített reliefek azért jók mert van mélységük és a szerszám kúpos kialakítása miatt ez kiveszi a hibát. Ki kell próbálni.Garvírozni minimális 0.1mm mélységgel, 0.2-es heggyel 0.2-es stepover, majd 0.1-es stepover. Ha kész, jöhet az összehasonlítás.