Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Egyetemes fejet még nem szedtem szét, de a rajz alapján a behúzószárat kivéve majd a felső fedelet lekapva a körmös anyát kell letekerned ( ami valamivel biztosítva van ) ezután egy menetes szárral kihúzathatod az orsót. A hengergörgős csapágy szétcsúszik, a fogaskerék és a ferde hatásvonalú csapágyak bent maradnak. A rajzon nem látszik hogy szimeringet, labirint tömítést vagy valami más megoldást találsz majd az orsófejnél.

c6ejs57g

Koszonom a kep felrakast. Mit csinaltam rosszul?

c6ejs57g

Szia Csuhas,

Kosz a segitseget.
Egyelore leszedtem a kis fejet, es kitakaritottam a zsirt az olaj visszafolyo furatokbol, es ugy nez ki, hogy megszunt a folyas. Remelem csak ennyi volt a gond, es nem kell jobban szetkapnom.

000000000

Sziasztok!
Ha már szobakerűlt a STRIGON ME1000 típusú marógép akkor a tulajdonosokat megkérdezhetem,hogy így utólag is ugyanezt a gépet vásárolnák meg?
Marógép vásárlása előtt állok és a ráfordítható keret alapján csak Me-Mf250 vagy ez az ME1000es típus jöhetne számításba,a kevés ezen és az indexes fórumon megtalálható információ alapján talán ezt az ME1000es típust javasolják.Egyedül a kis függőleges munkaterületre olvastam panaszt,de az esetek nagy többségében nekem nem hinném hogy ez problémát okozna.
A főorsóban 3as vagy 4es kúp lehet?
Az ágyazatuk nem lehet nagyon megkopva ezeknek a gépeknek,mivel ez a gép is amit konkrétan kinéztem magamnak ez is 1970es gyártmány?
Ha le tudnák írni a hozzáértők a véleményüket/tapasztalataikat akkor azt nagyon szépen megköszönném.

Csuhás

Nekem csak egy me1000 vertikál van a gépemen, így csak arról tudok írni. A főorsóban mk4 kúp van míg a vertikál gyárilag mk3 de azt magam is felfúrtam mk4-re.

000000000

Szia ! Engem is ez a tömítés érdekelne én szétszedtem darabokra de nem találtam tömítést se gyűrűt hogy a bánatba csinálták meg? Valakinek ötlete volna-e?

000000000

Szia !Az én gépemnek (me 1000)orsó baja van meg olajszivattyú az orsó az kuka nem lehet állítani kopott a dió és a menet is új álja a helyét, az ágyal nincs gond.Az egész gépet  faszántosul összerakta valaki annak idején a keze szetségi nem győzöm helyre hozni.A gép főorsójában (vizszintes) mk 4 kúp van a fejben egyetemesben(színusz) mk 3 .

000000000

Az olajszivattyúról olvastam,hogy sokan kicserélték valami külső,megbízható fogaskerekes szivattyúra.Az orsó kopás az viszont már nehezebben orvosolható probléma. A másik indok emellett a típus mellett pedig az,hogy talán lehet még találni hozzá alkatrészeket.
Végülis ezeket a hibákat leszámítva érdemes ezt a típust választani?

000000000

Azzal tisztában vagyok,hogy ilyen öreg gépektől nem kell gyári paramétereket elvárni,viszont szerintem még leharcolt állapotban is lehet tőlük annyit várni,mint a mostani anyagszegény technológiával készülő marógépnek nevezett sok márkanév alatt futó csili-vili kínai csodáktól...

000000000

Az orsó se veszélyes kiagyltuk, egyszerű az egész, szerezni kell orsómenetes tengelyt valamelyik forgalmazótól + csinálni egy diót és amire nekem kell 100év .

000000000

Most látom csak,hogy itt van az oldal alján egy csomó okosság,én meg egy egész napig bújtam ezt a topikot meg az indexes forgácsolós topicot,hogy valamit találjak erről a típusról.
 Köszönöm az eddigi segítséget is,esetleg ha Hostya nevezetű fórumtárs is erre jár akkor megkérhetném őt is,hogy segítsen egy picit a döntésben és írjon egy pár sort erről az Me1000 típusról,hogy keresgéljek e tovább még vagy nem csinálnék rossz vételt egy ilyen géppel sem.
300at kérnének amúgy azért a gépért amit találtam,de a vertikálfejen,a horizontmaráshoz szűkséges adapteren és tüskéken valamint  behúzószárakon kívűl semmi sincs a géphez.Találtam egy gépfelújítással foglalkozó céget,majd vásárlás előtt azért lehet,hogy elhívom őket egy gyors szakvéleményért cserébe,mivel a kiszálláson kívül csak 2e ft-ot kérnek óránként ennyit szerintem pedig megér az,hogyha tudja az ember,hogy mire is adja ki a nagy nehezen összegyűjtött pénzecskéjét.

4d52ifwte

Még kalkuláld azt is bele, hogy kellenek majd szerszámok, gépsatu(k), osztófej, körasztal, különféle leszorítók stb, nem kis tétel alaphangon sem.Ezek nélkül nem tudsz csinálni semmit, vagy kínlódás. Vagy vadászol itt-ott leharcolt cuccokat, de majd hamar rájön az ember, hogy ezeknél semmi nem pontos, nem sík, párhuzamos, kopott, lötyög stb. Pontos munkát nehézkes velük végezni,ehhhez még hozzzá jön a géped hibája.
Hobbi melókra, nem nagy pontosságok igénylő munkákra alkalmasak inkább.
Egy komoly felújítás ( nem a festésről beszélek...),olyan sokba kerül, hogy hobbista nem tudja megfizetni.

000000000

Köszönöm a segítséget,kicsit jobban körülnéztem és ennyi pénzért már találni olyan gépet is amihez minden van(körasztal,osztófej,satu,szerszámok stb).Viszont felmerült egy olyan szempont is,hogy ezeknek a gépeknek nem valami nagy a munkaterületük és azt a tanácsot kaptam,hogy hasonló árban már szerszámmarógépekhez is hozzá lehet jutni ott pedig a vertikálfej kihúzható amivel jelentősen növelhető a munkaterület és a leszerelhető asztal helyére vertikálisan is fel lehet rögzíteni a munkadarabokat.Ugyanezért az összegért pont találtam egy strigon Msu-250es gépet is és az valamennyivel vonzóbb az előbb említett dolgok miatt...Megéri alaposan minden szempontot mérlegelve átgondolni ezt a gépvásárlást....esetleg ha tudtok további szempontokat is írni ami segíthet a döntésben akkor azért nagyon hálás lennék. Ezek a szerszámmarógépek amúgy mennyire masszívak(mennyire terhelhetőek) egy ilyen Me1000-es marógéphez viszonyítva?

000000000

http://szerszampiac.hu/szerszamgep/egyeb/marogep_strigon_msu250" TARGET=_fnew>http://szerszampiac.hu/szerszamgep/egyeb/marogep_strigon_msu250
szerszampiac.hu/szerszamgep/egyeb/szerszammarogep_elado
A második linken szereplő szerszámmaró ára  hirdetés leírásában szerepel,szerintem ez egy elég korrekt összeg.Sajnos azok az idők már elmúltak amikor vasárban meglehetett ezeket a gépeket venni...