Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

A "tengely" természetesen a trapézmenetes orsó akart lenni! :-)

4d52ifwte

Ezeken a gépeken ha nincs útmérő, enyémen egyelőre nincs, hogyan tudok "pontosan" mozogni?
Esetleg betámasztok egy indikátor órát, de nagyobb távolságnál macerás.

Ráadásul az asztalon még a centi sincs, úgy látszik útmérővel szánták.
Kellene ragasztani rá mérőszalag szerűséget, de az kicsit ívelt, nincs valami hasonló milliméter szalag??
Meg keresztbe is kéne valami.

Hogy használjátok, ha nincs útmérő a gépen?
Persze tervben van az útmérő, de most kis pihi van a hobby költségekkel...:-)

jani300

Acél mérőléc ? + számolod a nóniuszt-t .

4d52ifwte

Persze, számolom, az úgy ok, kicsit macerás, de működik.  
Acél mérőléc? Jó hangzik, de hol van olyan elfogatható árban?

jani300

Van olyan is ami csak egy szalag . Mielőtt írtam keresgéltem kicsit . Pár ezres nagyságrendben láttam , de csak ránéztem nehogy megint balfékséget írjak .

4d52ifwte

Előbb járt a szám.Körülnéztem gyorsan. Mert azért lehet találni a neten mérőlécet viszonylag elfogadható árban.

4d52ifwte

Üdv!

Megint szeretnék tanácsot kérni, mivel nincs marógépes tapasztalatom.

Ehhez a 45-ös géphez milyen marókat érdemes beszerezni és milyen méretekig?  
Ujjmarók, tárcsamarók, lapkás és/vagy hss, vadásszak vagy esetleg ebay-on?
Ár/érték arányban elfogadható kellene, mint általában a hobbistáknak.:-)

000000000

Jónapot!

Nem rég vettem egy KART marógépet, íme:

https://plus.google.com/u/0/photos/117602348120866582434/albums/6038394724872608801

Van benne egy tengelykapcsoló, mely nem működik. Szét akarom szerelni, de egy ponton elakadok. Tudna valaki ebben tanácsot adni (már ha ismeri ezt a szerkezetet, vagy hasonlót). Ha igen, írok további részleteket.

f63tt55ri

Sziasztok!

A segítségeteket kérném. Van egy Optimum BF20L marógépem és az alábbi tünetet produkálja:

Ha nagyon leterhelem a főorsót akkor gyakorlatilag megáll, holott tudtom szerint nincs közötte semmilyen nyomatékhatároló egység csak fogaskerék kapcsolat.

Az én ötletem az hogy a műanyag fogaskerékben a reteszhorony elkenődött és már nem tud akkora nyomatékot átvinni?

Van valakinek ötlete hogy mi lehet? Érdemes a műanyag fogaskereket fémre kicserélni vagy inkább átalakitani szíjhajtásra?

Köszönöm!

svager

Szia !

Szerintem a főorsó csapágyát nézd meg!

Nincs benne kenőanyag ezért felmelegszik a csapágy és megszorul a főorsó.

Sz.József

"Ha nagyon leterhelem a főorsót akkor gyakorlatilag megáll..."
Semmi egyéb, a hibára hutaló "jelenséget" nem tapasztalsz? (csak az, hogy megáll)
Ahogyan Te írtad:
"Az én ötletem az hogy a műanyag fogaskerékben a reteszhorony elkenődött..."  
Ezt pl. kellene követni egyéb hangjelenségnek is... Pl. a motor forog a főorsó meg áll... (stb)
Lehet, egyszerűen csak a szabályozó elektronika nem tudja több "szuflával"...  
A "nagy leterhelés" az mibe merül ki?

000000000

Van egy KART EMG marógépem, belefogtam a felújításába. A vertikál marófejet átalakították, siklócsapágy helyett golyós és görgős csapágyakat tettek bele. Ki kell cserélni a csapágyakat, mert kotyog a tengely. Mielőtt megvenném és visszatenném az újakat be akarom méretni és ha kell korrigálni a csapágyperselyeket. Tud valaki ajánlani köszörűst ?

c6ejs57g

Sziasztok,

Az ME 1000-es marom egyetemes marofejebol folyik az olaj a maro felett. Gondolom a szimering halt meg. Tudna valaki segiteni, hogy hogyan tudom ezt kicserelni. Ahogy metszeten nezem, ki kell huznom az egesz tengelyt. Mennyire nagy munka ez?
http://kepfeltoltes.hu/view/140928/6_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

c6ejs57g

Elvileg beszurtam a metszetet, de valamiert nem jelenik meg a kep :-(

ncw4w5nca

lkiss10 metszete

http://www.imgserv.com/images/2014/09/28/kX9xNz56E.jpg" border=0>