LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Egy érdekes kisérletet játszottam végig Tibor csillagtesztjével.

Környezet:

PC: Pault által linkelt D525MW/2G alaplap
2GB RAM
60G SSD
MESA 5i20-4

A virtuális marógép paraméterei.
Tengelyek:  
- max. feed 48000mm/perc  
- gyorsulás 8000 mm/sec2
- step/mm 1638.4 (2048-as enkóder 5mm emelkedésű orsó)

Ha lehet, ne kössetek bele hogy ilyen gép nincs, mert a szoftver képességeire voltam kíváncsi:)

Jog módban szépen viszi a 48méter/percet. Ez 48000/60*1638.4 durván 1.3 MHz step freki.

Csillagteszt végrehajtása:
G64 (lehetséges legjobb pályakövetés): 43 sec
G64 P0.005 (5 mikron hibával): 25 sec
G64 P0.01 (1 század hibával): 13 sec
G64 P0.05 (5 század hibával): 8 sec
G64 P0.1  (1 tized hibával):  7 sec

A csillagteszt durván 94000 mondatot tartalmaz. Az emc2 ebben a konfigurációban durván 13 ezer mondat/sec interpretálási sebességre képes.

Fontos, hogy a step generátorok a hardverben működnek, nem terhelik a Linuxot.

x4rhew5r3

Kis kiegészítés:
G61 (exact path mode): 58 sec
G61.1 (Exact stop mode): 58 sec

x4rhew5r3

Bocsánat, valamit nagyon elnéztem!!!
A csillagteszt csak 6200 sort tartalmaz, tehát a sebessége csak 885 mondat/sec.

kuv5p7226

"a step generátorok a hardverben működnek, nem terhelik a Linuxot."

Ezt nem értem, ezt kifejtenéd? Valami plusz hardver van a PC és a motorvezérlők közt?

x4rhew5r3

Az 5i20-as mesa kártya csinálja, amit bedugtam a PCI foglalatba.

kuv5p7226

És ilyen holmi hol szerezhető be?

4utepsca

Nézz be a az EMC honosítás topikba. Még nincs eldöntve semmi, de az alapinformációk ott vannak.

3ztiz2p39

Ne bosszantsatok, direkt ezért lett ez a topic nyittatva.
Akkor most miért ugráljunk?
Tessék ide is bemásolni ami ott van ezzel a dologgal kapcsolatban!
(amazt meg le kellene egy pár napra záratni, hogy lesűllyedjen)

000000000

Ne mérgelődj Komám! Én sem értek egy kukkot sem az egészből![#confused]

kuv5p7226

Nem kell lezáratni, csak az olvtársaknak némi önuralom kéne, hogy ilyenkor egy kérdés kapcsán ne az legyen a válaszuk, hogy "nézz utána a másikban, ott van...". Hanem átmásolja ide a beírást (amiről ő tudja, hogy hol van, viszont kereső nincs), még kevesebb munka ráadásul mint írni egyet magas lóról.

Azért is nem szeretem ezt, mert hamar kitörhet az RTFM háború, amit meglehetősen utálok.

000000000

linux mesterek!

ubuntu telepitéskor egyedi particio választásnál milyen gyökér könyvtár utvonalat kel meg adni? Mert nem hajlando e hiány miat a telepités tulépni!

x4rhew5r3

Ha nem akarod túlvariálni, akkor egy "/", meg a memóriádnál 2x nagyobb "swap" partíció kell neki.
A / lehet "ext3", a swap pedig "swap" formázású.
A / foglalt területe telepítés után 2-3GB lesz, eere még tedd rá ami neked kell majd. A mai világban a 10GB elég lehet mindenre, ha kevés akkor még lehet majd fájlrendszert hozzáadni.

kuv5p7226

Mostanában amikor telepítek, akkor vagy hagyom automatikusan egybe partícionálni a vincsit + a swap, vagy pedig gyökérnek kijelölök 20-50 GB-ot (vincsi méretétől függően) és a többit a /home-nak. A második verzió azért jobb, mert ha megszalad valami a /home-ban (pl. egy user program feltölti a vincsit hulladékkal), akkor a rendszer még indul.

000000000

odáig ok hogy automatán hagyod de ez a particio mindha nemis létezne egyik particio manager sem látja legalábis nálam de ha másolni akarnék ere a particiora amin a linux van akor jolene ha jelen is lene egy fájl comanderbe pl ul!

000000000

Amióta lementek a vinyóárak, oprendszert csak külön vinyóra teszek, úgy hogy telepítéskor csak az az egy van csatlakoztatva. A telepítés végén a szimpatikusabb rendszer bootmenedzserével pedig megoldom az indítást.