Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Idézetet írta: krausz Dátum 2026 március 20, 09:30Sziasztok!

UC300-5LPT vezérlőt használok és az analog részére be van kötve egy potméter az előtolás állítására. Működik, szépen állítja, nincs vele semmi gond.

Viszont! kb 5-10 perc múlva mindig kidobja a connection error hibát az uccnc vezérlő program és elveszti a a jelet. Akkor is ha fut valami program, de akkor ha simán csak áll a gép. Ha lekötöm a potméter, soha nem csinál ilyet, biztos, hogy az okozza.

Amit még észrevettem, amikor összedugom a vezérlővel a potméter, a vezérlőn lévő visszajelző ledek egy nagyon picit halványabban égnek(nem tudom, hogy ez mennyire normális)

Lehet, hogy rossz potméter vásároltam vagy mi lehet a gond? Bekötésről és a potméterről tettem képet. Kérem aki ért hozzá vagy van tippje ossza meg velem, mert szeretném megoldani a problémát.

Mérd meg az 5V UC300ETH tápját.
Nem eshet 4,85V alá.

Az 1K potméterrel nagyon meredek a szabályzás.
5-10K optimálisabb.
József

krausz

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2026 március 20, 13:33Mérd meg az 5V UC300ETH tápját.
Nem eshet 4,85V alá.

Az 1K potméterrel nagyon meredek a szabályzás.
5-10K optimálisabb.

Itt lesz a probléma valóban.

5.0v az ec300 bemenete ameddig nem kapcsolom be az uccnc programot a számitógépen, amint betöltött a program és csatlakozott a vezérlőhöz már csak 4.3 ! és ha még bedugom a potmétert az analog csatlakozóba leesik 3.85-re! 😲😲😲

Az 5v tápot az ucbb-ről kapja, amire meg egy 75 wattos 24 voltos tápról kapja az áramot.

Miért esik le ennyire a feszültség miután rácsatlakozott a program?

gaben

Idézetet írta: krausz Dátum 2026 március 20, 18:07Itt lesz a probléma valóban.

5.0v az ec300 bemenete ameddig nem kapcsolom be az uccnc programot a számitógépen, amint betöltött a program és csatlakozott a vezérlőhöz már csak 4.3 ! és ha még bedugom a potmétert az analog csatlakozóba leesik 3.85-re! 😲😲😲

Az 5v tápot az ucbb-ről kapja, amire meg egy 75 wattos 24 voltos tápról kapja az áramot.

Én nem bíztam a stabil 5V kiadását az UC300-5441 panelre, ezért kapott egy toroidos tápot a rendszer, amiben van stabilizált 5V és 12V segédfesz kimenet is.

https://www.cncpart.hu/toroidtap-ktr1

TBS-TEAM

Idézetet írta: krausz Dátum 2026 március 20, 18:07Itt lesz a probléma valóban.

Az UCBB 500mA az 5V része ez pont elég a Step-Dir jelekhez. Nem alkalmas más táplálásra.
Ha UCBB-ről táplálod az UC300ETH-t akkor a galvanikus leválasztás is megszünik.
Az UC300ETH külön 5V DC táp kell min. 1A
Én ezt a tápot szoktam tervezni hozzá és használni is.:https://tapegysegaruhaz.hu/Tapegyseg-Mean-Well-HDR-15-5
József

krausz

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2026 március 20, 19:52Az UCBB 500mA az 5V része ez pont elég a Step-Dir jelekhez.
Az UC300ETH külön 5V DC táp kell min. 1A
Én ezt a tápot szoktam tervezni hozzá és használni is.:https://tapegysegaruhaz.hu/Tapegyseg-Mean-Well-HDR-15-5

Köszönöm, már rendelem is. Azért érdekes, hogy pár éve én már így használom 4.3volttal ezek szerint és működött  :St  ;D

TBS-TEAM

Idézetet írta: krausz Dátum 2026 március 20, 20:05Köszönöm, már rendelem is. Azért érdekes, hogy pár éve én már így használom 4.3volttal ezek szerint és működött  :St  ;D

Tedd össze a kezed, hogy egyáltalán működött, hogy jól az nem biztos.
Ráadásúl a galvanikus leválasztás ezzel a bekötéssel kiiktattad.
József