Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

nadas

Kiprobaltam, de sajnos nincs lehetőség a Hotkeys menüben M-Code futtatásával kapcsolatos tevékenységet kiválasztani.

svejk

Idézetet írta: nadas Dátum 2025 szeptember 18, 11:22Kiprobaltam, de sajnos nincs lehetőség a Hotkeys menüben M-Code futtatásával kapcsolatos tevékenységet kiválasztani.

Sajnos a chatgpt felületes :(

Használhatsz makrót a hotkeys-nél is a lényeg, hogy M2xxxx legyen a makro neve.
(bár úgy rémlik csak 20000-21999 között lehet a szám)

A Hotkeysnél a function ablakba pedig csak a 2xxxx számot kell írni az M nélkül.

svejk

Idézetet írta: svejk Dátum 2025 szeptember 18, 12:30Használhatsz makrót a hotkeys-nél is a lényeg, hogy M2xxxx legyen a makro neve.
(bár úgy rémlik csak 20000-21999 között lehet a szám)

A Hotkeysnél a function ablakba pedig csak a 2xxxx számot kell írni az M nélkül.

Az input trigger esetében is ez a módszer a járható.

svejk

Idézetet írta: svejk Dátum 2025 szeptember 18, 12:33Az input trigger esetében is ez a módszer a járható.

Sőt, ha a képernyőre új funkció gombot szerkesztesz ott is ezt lehet alkalmazni.

kgl

Idézetet írta: nadas Dátum 2025 szeptember 18, 11:22Kiprobaltam, de sajnos nincs lehetőség a Hotkeys menüben M-Code futtatásával kapcsolatos tevékenységet kiválasztani.

A chatgpt-nek több módja van hogy hogyan futtassuk. Alapban a gyors választ adja ami nem mindig pontos, viszont nagyon gyors, pár másodperc alatt válaszol. Most ráengedtem a mélykutatásra hátha mást ad. Ez nem volt gyors, jó negyed órán át tartott neki is. összesen 2 hivatkozást talált ami a témába vág, ebből készítette el ezt a leírást ami teljesen más mint az előző válasza volt.
1. Hotkeys beállítás menüpont helye: Az UCCNC program fő ablakában kattintson a felső menüsorban a Configuration menüre, majd válassza az I/O Trigger menüpontot, és azon belül a Hotkeys (Gyorsbillentyűk) fület
stepcraft-systems.com
. Itt található a billentyűparancsok beállító oldala, ahol a billentyűzet gombjaihoz UCCNC funkciókat rendelhetünk. 2. M300 makró hozzárendelése egy billentyűhöz (például F5): A Hotkeys beállítási lapon látni fog egy táblázatot, ahol minden sor egy konfigurálható billentyűparancs. Az alábbi lépésekkel tud egy konkrét billentyűt (pl. F5) makróhoz rendelni:
Billentyű kiválasztása: Kattintson a Keycode oszlopban egy üres sor melletti Set gombra (Beállítás). Ezután nyomja le a kívánt billentyűt, például F5–öt. Ekkor a program automatikusan beírja a megfelelő kódot az adott sorba (F5 esetén ez a kód 116).
Funkció (makró) hozzárendelése: A sor Function oszlopába írja be annak a makrónak a sorszámát, amit a billentyűvel indítani szeretne. Fontos: Az UCCNC csak a 20000–21999 közötti sorszámú makrókat tudja közvetlenül billentyűhöz rendelni
cnctar.hobbycnc.hu
cncdrive.com
. Ezért egyedi makró esetén készítsen egy másolatot M300.txt-ről úgy, hogy a fájl nevét átírja például M20300.txt-re (így a makró száma 20300 lesz). Ezt a makrót helyezze az UCCNC Profiles<aktuális profil>\Macros mappájába. A Hotkeys táblázatban pedig a kiválasztott sor Function mezőjébe írja be 20300-at. Ezzel azt állítja be, hogy az adott billentyű az M20300 makrót futtassa (ami ugyanazt fogja tenni, mint az eredeti M300).
Beállítások mentése: A módosítások után kattintson a Apply (Alkalmaz) gombra, majd a Save settings (Mentés) gombra, hogy rögzítse az új billentyűparancsot
stepcraft-systems.com
. Ezután az F5 billentyű lenyomásakor a hozzá rendelt M300 makró (M20300 néven) automatikusan elindul, így például lefuttatja a szerszámbemérő rutinját.
3. Példa képernyőkép a Hotkeys menüről: Az alábbi táblázat egy példa a Hotkeys beállításokra a UCCNC-ben
stepcraft-systems.com
. Itt a 90 és 88 kódú billentyűk (a Z és X gombok) a 151 és 152 funkciószámú műveletekhez vannak rendelve – ezek a Z tengely gyors mozgatását (pozitív/negatív irányban) végzik. Hasonló módon a listában beállítható például az F5 billentyű is a kiválasztott makró funkciókódjával.
Keycode (Billentyű)   Function (Funkció)   Leírás
90 (Z)   151 – Jog Z+ tengelymozgás   Z tengely mozgatása felfelé
88 (X)   152 – Jog Z- tengelymozgás   Z tengely mozgatása lefelé
stepcraft-systems.com
Fontos tudni, hogy az alapértelmezett profilban bizonyos billentyűk már előre konfigurálva lehetnek. Új parancs hozzáadásakor célszerű üres sort választani, vagy olyan billentyűt, ami még nincs használatban. A beállítás rögzítése után a választott billentyű lenyomásakor mindig a hozzárendelt UCCNC funkció (jelen esetben a makró) fog végrehajtódni.
Idézetek

uccnc Keyboard shortcuts? – Operation – CNC-Fräsen für Gewerbe, Bildung und Hobby Forum

https://www.stepcraft-systems.com/forum/operation/3420-uccnc-keyboard-shortcuts

Nem ellenőriztem le mert ezen a gépemen nincs UCCNC.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

svejk

Idézetet írta: nadas Dátum 2025 szeptember 16, 16:22Sziasztok, tudna valaki segíteni, hogy hogyan lehet egy alap makrót egy bizonyos billentyűhöz hozzárendelni?(Alap órás szerszámbemérés).Makrót már megírtam,M300.txt-ként lementettem. MDI-ben le is fut gond nélkül. Később jó lenne egy Input nyomógombra is rátenni, de egyenlőre marad a billentyű. Most lettem UCCNC felhasználó,korábban mach3 volt, ott simábban működött, de egyenlőre nagyon tetszik a rendszer.Köszönöm a segítésget előre is.

Sikerült?

Számomra bosszantó, hogy veszi az ember a fáradságot a válaszra/segítségre, aztán a kérdező eltűnik a ködben.

Nem hajbókolásra vágyunk, csak egyszerű visszajelzésre. :(

nadas

Idézetet írta: svejk Dátum 2025 szeptember 23, 07:52Sikerült?

Számomra bosszantó, hogy veszi az ember a fáradságot a válaszra/segítségre, aztán a kérdező eltűnik a ködben.

Nem hajbókolásra vágyunk, csak egyszerű visszajelzésre. :(

Hello Svejk,
Nem tűntem el a ködben, azért nem írtam vissza, mert külföldön tartózkodtam.Még csak billentyűparancsra tudtam kiprobalni, mert este értem haza,de tökéletesen működik!  Ezer hála és köszönet a segítésgért.

svejk

Idézetet írta: nadas Dátum 2025 szeptember 23, 08:57Hello Svejk,
Nem tűntem el a ködben, azért nem írtam vissza, mert külföldön tartózkodtam.Még csak billentyűparancsra tudtam kiprobalni, mert este értem haza,de tökéletesen működik!  Ezer hála és köszönet a segítésgért.

Köszönöm a visszajelzést!